Forbrukerrådet om Googles Huawei-brudd

- Dette kan gjøre mange urolige

Forbrukerrådet sier de følger saken tett og vil fortløpende vurdere tiltak.

POPULÆR MOBIL: Huaweis nyeste mobil, P30 Pro, går for å være kanskje den beste smarttelefonen på markedet nå. Her viser Huawei-sjef Richard Yu den frem på lanseringen i Paris i mars. Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB Scanpix
POPULÆR MOBIL: Huaweis nyeste mobil, P30 Pro, går for å være kanskje den beste smarttelefonen på markedet nå. Her viser Huawei-sjef Richard Yu den frem på lanseringen i Paris i mars. Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan skje dramatiske endringer i mobilverden.

Søndag kveld ble det kjent at Google har valgt blokkere sine tjenester og fjernet selskapets Android-lisens – etter pålegget fra amerikanske myndigheter.

Flere selskaper, som Intel og Broadcom, ser ut til å følge etter.

Android-mobil uten Google

Avgjørelsen innebærer blant annet at kommende Huawei-telefoner ikke vil få tilgang til Googles tjenester.

Det vil også være dårlig nytt for dem som allerede eier en Huawei-telefon, da de sannsynligvis ikke lenger vil motta fremtidige Android-oppdateringer.

Overfor Reuters bekrefter Google at eksisterende eiere av Huawei-mobiler vil fortsette å kunne bruke Google Play Butikk for å laste ned apper. Man vil også få sikkerhetsmekanismen Google Play Protect.

Huawei blir henvist til å bruke delen av Android som har åpen kildekode, men som ikke inneholder Googles egne tjenester. Googles tjenester er for så vidt ikke å finne på telefonene Huawei selger i Kina per i dag, siden tilgangen til Google her er blokkert av myndighetene.

Forbrukerrådet: - Kunder kan ha krav på å heve kjøpet

Huawei har hatt stor suksess i Norge de siste årene med telefoner som Mate 20 Pro og P30 Pro. Sistnevnte, som nylig ble lansert, gikk rett inn på førsteplass på Telias mest solgte mobiler i april.

Hva slags konsekvens saken vil ha å si for norske forbrukere, er for tidlig å si, forteller Forbrukerrådet til Dinside.

- Det er utrolig kjedelig hvis telefonene du har kjøpt, ikke lenger kan brukes som tidligere. Dagens nyhet om Huawei-telefonene gjør nok mange urolige. Foreløpig har Google sagt at dette bare vil gjelde nye telefoner og ikke for de som allerede har en slik telefon, sier Pia C. Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet til Dinside.

FØLGER SAKEN TETT: Pia C. Høst er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Hun sier de vil følge Huawei-saken tett. Foto: Forbrukerrrådet
FØLGER SAKEN TETT: Pia C. Høst er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Hun sier de vil følge Huawei-saken tett. Foto: Forbrukerrrådet Vis mer

Forbrukerrådet sier at dersom eksisterende Huawei-telefoner blir avskåret fra sikkerhetsoppdateringer, kan det gi krav på prisavslag eller å heve kjøpet, skriver NTB.

- Hvis det anses som en mangel, vil man kunne kreve prisavslag eller pengene tilbake, sier Pia C. Høst i Forbrukerrådet til Dinside.

Hun sier de vil følge saken tett og fortløpende vurdere tiltak og råd i saken.

Ifølge NTB jobber Forbrukerrådet med denne problematikken også internasjonalt, og har en digitalgruppe som jobber med denne typen problemstillinger.

– Akkurat når det gjelder denne saken må vi se om hva slags konsekvenser dette eventuelt får før vi gjør noe, men det er jo en voldsom sak, sier Høst til NTB.

Dette sier Huawei

Huawei kom mandag ettermiddag med sin første uttalelse etter Googles kunngjøring søndag kveld:

«Huawei har bidratt betydelig til utviklingen og veksten av Android på verdensbasis. Som en av Androids viktigste globale partnere har vi jobbet tett med selskapets åpen kildekode-plattform for å utvikle et økosystem som har kommet både brukerne og bransjen til nytte.

Huawei vil fortsette våre sikkerhetsoppdateringer og ettersalgstjenester til alle eksisterende Huawei- og Honor-smarttelefoner samt nettbrett som allerede har blitt solgt eller fortsatt er på lager på verdensbasis.

Vi vil også fortsette å utvikle et trygt og bærekraftig programvareøkosystem som vil gi den beste opplevelsen for alle brukere globalt.»

Huawei Norge sier de vil komme tilbake med mer informasjon så snart dette foreligger.

Spionasje-beskyldninger

Hva slags konsekvenser denne saken vil få for Huawei som selskap er ennå for tidlig å si. Kineserne meldte allerede for over et år siden at de jobbet med et eget mobilt operativsystem i tilfelle de skulle miste tilgangen til Android.

USA har i lengre tid mistenkt Huawei for å bedrive spionasje på amerikanske nettverk. I 2018 advarte amerikanske etterretningsmyndigheter mot å bruke mobiler fra kinesiske mobilprodusenter som Huawei og ZTE.

Ifølge The Verge har amerikanske politikere beskrevet Huawei som en «forlenget arm for kinesisk etterretning».

Huawei har på sin sine avvist at de holder på med slik virksomhet, og har sagt det ikke er mulig for kinesiske myndigheter å putte bakdører i deres utstyr.

Den 15. mai havnet imidlertid Huawei på det amerikanske handelsdepartementets «svarteliste», som i praksis betyr et forbud mot amerikansk eksport til Huawei uten spesifikk godkjenning fra Det hvite hus, som nok henger sammen med både spionasjefrykten og handelskrigen mellom de to gigantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer