Blir TikTok forbudt?

Dette kan skje med TikTok

USA vurderer å forby den kinesiskeide videoappen. Microsoft kan bli ny eier av virksomheten i USA. Hvordan kan alt det som skjer påvirke norske brukere?

KAN BLI KJØPT OPP: Etter at president Donald Trump sa han ville forby den populære videodelingsappen TikTok på grunn av hensynet til USAs sikkerhet, har Microsoft forsøkt å få kjøpe den amerikanske delen av virksomheten. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: Joel Saget / AFP / NTB Scanpix
KAN BLI KJØPT OPP: Etter at president Donald Trump sa han ville forby den populære videodelingsappen TikTok på grunn av hensynet til USAs sikkerhet, har Microsoft forsøkt å få kjøpe den amerikanske delen av virksomheten. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: Joel Saget / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TikTok har tatt verden med storm. Videodelingsappen omtales som tidenes raskest voksende sosiale medieplattform, har over to milliarder nedlastinger og over 800 millioner aktivere brukere (per juli 2020).

Med TikTok kan du lage korte videoer med musikk, filtre og effekter. Her poster brukerene videoer av alt fra dansing og trening til matlaging, sterke følelser og kreativ humor.

Det er særlig unge brukere som har tatt til seg plattformen, men antallet eldre brukere vokser stadig.

TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance. Appen ble opprinnelig lansert i Kina i september 2016, deretter fulgte en global lansering året etter. I slutten av 2017 kjøpte ByteDance opp en lignende app kalt Musical.ly, og slo de to tjenestene sammen til det vi i dag kjenner som TikTok.

Den vanvittige veksten har gjort at konkurrenter som Facebook, Instagram og Snapchat har prøvd å kopiere funksjoner fra TikTok, foreløpig uten å lykkes.

Beskyldes for brukerspionasje

TikTok har imidlertid også havnet i søkelyset til amerikanske myndigheter, som har beskyldt de kinesiske eierne ByteDance for å samle brukerdata i det skjulte og sende det til kinesiske myndigheter. Spesielt går bekymringen på brukerdata som telefonnummer, posisjon, vennekrets og biometriske data relatert til ansiktsgjenkjenning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer