Blir TikTok forbudt?

Dette kan skje med TikTok

USA vurderer å forby den kinesiskeide videoappen. Microsoft kan bli ny eier av virksomheten i USA. Hvordan kan alt det som skjer påvirke norske brukere?

KAN BLI KJØPT OPP: Etter at president Donald Trump sa han ville forby den populære videodelingsappen TikTok på grunn av hensynet til USAs sikkerhet, har Microsoft forsøkt å få kjøpe den amerikanske delen av virksomheten. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: Joel Saget / AFP / NTB Scanpix
KAN BLI KJØPT OPP: Etter at president Donald Trump sa han ville forby den populære videodelingsappen TikTok på grunn av hensynet til USAs sikkerhet, har Microsoft forsøkt å få kjøpe den amerikanske delen av virksomheten. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: Joel Saget / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TikTok har tatt verden med storm. Videodelingsappen omtales som tidenes raskest voksende sosiale medieplattform, har over to milliarder nedlastinger og over 800 millioner aktivere brukere (per juli 2020).

Med TikTok kan du lage korte videoer med musikk, filtre og effekter. Her poster brukerene videoer av alt fra dansing og trening til matlaging, sterke følelser og kreativ humor.

Det er særlig unge brukere som har tatt til seg plattformen, men antallet eldre brukere vokser stadig.

TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance. Appen ble opprinnelig lansert i Kina i september 2016, deretter fulgte en global lansering året etter. I slutten av 2017 kjøpte ByteDance opp en lignende app kalt Musical.ly, og slo de to tjenestene sammen til det vi i dag kjenner som TikTok.

Den vanvittige veksten har gjort at konkurrenter som Facebook, Instagram og Snapchat har prøvd å kopiere funksjoner fra TikTok, foreløpig uten å lykkes.

POPULÆRT: Med 800 millioner aktive brukere er TikTok ett av verdens største sosiale medier. Foto: Money Sharma / AFP / NTB Scanpix
POPULÆRT: Med 800 millioner aktive brukere er TikTok ett av verdens største sosiale medier. Foto: Money Sharma / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Beskyldes for brukerspionasje

TikTok har imidlertid også havnet i søkelyset til amerikanske myndigheter, som har beskyldt de kinesiske eierne ByteDance for å samle brukerdata i det skjulte og sende det til kinesiske myndigheter. Spesielt går bekymringen på brukerdata som telefonnummer, posisjon, vennekrets og biometriske data relatert til ansiktsgjenkjenning.

Til Fox News antydet USAs utenriksminister Mike Pompeo tidligere i sommer at USA vurderte å innføre forbud både mot TikTok og andre kinesiske apper. Nylig uttalte USAs president Donald Trump det samme.

– Vi ser på TikTok. Det kan hende at vi forbyr det, sa Trump på et pressetreff utenfor Det hvite hus i forrige uke. Han skal også ha uttalt til en gruppe reportere ombord på Air Force One (presidentens fly) fredag kveld at USA kom til å forby TikTok.

Kan havne i Microsofts hender

Siden har saken eskalert ytterligere. Først rapporterte New York Times at den amerikanske IT-giganten Microsoft hadde startet diskusjoner om et mulig kjøp av den populære appen.

Natt til mandag meldte nyhetsbyrået Reuters at president Donald Trump gav eierne av TikTok en frist på 45 dager, til 15. september, med å komme til enighet med Microsoft om et salg, skriver NTB.

I en uttalelse skriver Microsoft de fortsetter samtalene med TikTok om å kjøpe deres virksomhet i USA.

Microsofts toppsjef Satya Nadella har vist interesse for å kjøpe opp TikToks amerikanske virksomhet. Foto: Manjunath Kiran / AFP / NTB Scanpix
Microsofts toppsjef Satya Nadella har vist interesse for å kjøpe opp TikToks amerikanske virksomhet. Foto: Manjunath Kiran / AFP / NTB Scanpix Vis mer

– Etter en samtale mellom Microsofts administrerende direktør Satya Nadella og president Donald Trump, er Microsoft villig til å fortsette diskusjoner for et mulig kjøp av TikTok i USA, skiver selskapet.

TikTok har ført til bekymringer også i andre land. I slutten av juni ble det innført forbud mot TikTok og 58 andre kinesiske mobilapper i India av personvern-hensyn. Også EU, Danmark, Nederland og Storbritannia har åpnet sak, ifølge NTB.

TikTok avviser anklagene

TikTok selv har gjentatte ganger avvist anklagene. Selskapet opplyser til NTB at TikToks brukerdata lagres i USA, med sikkerhetskopi i Singapore, og at datasentrene ligger utenfor Kina og dermed ikke er underlagt kinesisk lovgivning.

TikTok forsikrer også om at selskapet overholder lokal lovgivning.

– TikTok forplikter seg til å respektere brukernes personvern og vise åpenhet med samfunnet vårt og sikkerhetseksperter om hvordan appen fungerer, sa en talsperson for TikTok til NTB i forrige måned.

Eksperter har påpekt at TikTok ikke er noe verre enn for eksempel Facebook hva gjelder innsamling av brukerdata. Ifølge Business Insider samler både Facebook og Google antagelig inn mer data fra brukerne takket være sitt store antall apper og tjenester.

I dette innlegget på Medium har selvutnevnt hacker Elliot Alderson analysert dataene TikTok-appen sender fra seg og foreløpig kommet frem til at det er på linje med tilsvarende apper:

– Så vidt vi kan se, viser ikke TikTok per i dag noe mistenkelig adferd og sender ikke fra seg uvanlige data. Å hente ut data om brukerens enhet er ganske vanlig i mobilverdenen, og vi ville ha fått tilsvarende resultater med Facebook, Snapchat, Instagram og andre, heter det seg i innlegget (vår oversettelse).

Ingen konkret vurdering i Norge

Til NTB har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) uttalt at det alltid vil være en risiko for at informasjon fra apper, sosiale medier og andre digitale tjenester kan samles inn og benyttes til formål som ikke er ønskelige.

Men NSM har ikke gjort noen konkret vurdering av TikTok.

– Vi har foreløpig ingen planer om å se nærmere på den konkrete appen, sier Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur i NSM, til NTB.

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har viet appen oppmerksomhet.

– Vi har ikke gjort noen spesiell vurdering av TikTok, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Men, har Trump en annen agenda?

Flere har også påpekt at den amerikanske presidenten kan ha andre grunner til å forby TikTok.

I juni fikk appen ære for å ha lurt Donald Trump til å tro at over én million mennesker skulle komme til valgkamparrangementet hans i Tulsa i Oklahoma. I realiteten møtte bare litt over 6.000 opp, noe som neppe falt i god jord hos presidenten.

Andre har også påpekt at TikTok, så vel som Huawei, utgjør en trussel i konkurranse mot amerikanske selskaper. Huawei var godt på vei mot å bli verdens ledende telefonprodusent da selskapet ble svartelistet i fjor, og også tjenester som Facebook, Instagram, YouTube og Snapchat (alle amerikanske selskaper) har nok merket konkurransen fra kinesiske TikTok de siste par åra.

Kan påvirke nordmenn

Dersom Microsoft ikke skulle komme til enighet med TikTok om et oppkjøp, ser det altså ut til at TikTok fra 15. september vil bli bannlyst i USA.

Akkurat hvordan det eventuelt vil skje, vet ingen, men ifølge The Verge finnes det ingen hjemmel i det amerikanske lovverket til å blokkere amerikanernes tilgang til TikToks servere. Det er nettopp slik India har valgt å løse sin blokkering, på samme måte som Kinas enorme brannmur blokkerer innbyggernes tilgang til store deler av internett. En slik blokkering kan også omgås ved hjelp av en VPN-tjeneste.

Mer aktuelt vil det nok i så fall være å gjøre som med Huawei - sette TikTok på entitetslisten og dermed forby amerikanske selskaper å drive forretninger med dem.

I så fall kan det fort bety at appen forsvinner fra App store og Google Play (som eies av henholdsvis Apple og Google), noe som i så fall også vil påvirke oss nordmenn direkte.

Skulle Trump gjennomføre bannlysningen, kan det også koste ham valget til høsten. I en artikkel på NBC News spekuleres det i at mange unge i så fall vil finne veien til valgurnene og stemme mot presidenten for å ta fram dem det som i stor grad har stått for underholdningen under pandemien de siste månedene. TikTok har hele 100 millioner amerikanske brukere - nesten en tredel av befolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer