iOS 13

- Dette kommer snart til iPhone

Lanseringen nærmer seg, og alt tyder på at det kommer ekstremt mange nyheter i den store iPhone- og iPad-oppdateringen.

LEKKEDE SKJERMBILDER: Nettstedet 9to5Mac har fått tilgang på skjermbilder fra den kommende iOS 13-oppdateringen. Her kan vi blant annet se hvordan den nye mørke modusen kommer til å se ut. Foto: 9to5Mac
LEKKEDE SKJERMBILDER: Nettstedet 9to5Mac har fått tilgang på skjermbilder fra den kommende iOS 13-oppdateringen. Her kan vi blant annet se hvordan den nye mørke modusen kommer til å se ut. Foto: 9to5Mac Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 3. juni går Apples årlige utviklerkonferanse, WWDC, av stabelen, og selskapet ventes da å vise frem nye versjoner av både iOS og macOS.

Vi har allerede skrevet litt om hva vi kan vente oss i neste store Mac-oppdatering, men hva har Apple på lur for den neste iPhone-oppdateringen?

Flere nettsteder hevder nå å vite hva som blir lansert.

I april publiserte 9to5Mac en artikkel om nyhetene i iOS 13, som mest sannsynlig slippes til høsten når 2019-modellene av iPhone blir lansert.

Nå følger Bloomberg opp med en artikkel som ikke bare underbygger påstandene i 9to5Macs sak, men byr på enda flere detaljer om enkeltapper og funksjoner.

- Ekstremt mye nytt

For kuriosaens skyld kan vi nevne at Bloombergs journalist, Mark Gurman, gjorde seg «berømt» i nettopp 9to5Mac på grunn av sine usedvanlig gode kilder i Apple-verden.

Skriver noen av disse om Apple-relaterte rykter, er det derfor stor sannsynlighet for at de stemmer.

Oppdatering 29. mai: Skjermbildene er lekket

Under en uke til iOS 13 blir avduket kunne 9to5Mac avsløre skjermbilder fra den kommende oppdateringen.

MØRK MODUS: I tillegg til at apper (i midten) får mørkt grensesnitt, ser det også ut til at Dock-linjen vil få et mørkere utseende. Foto: 9to5Mac
MØRK MODUS: I tillegg til at apper (i midten) får mørkt grensesnitt, ser det også ut til at Dock-linjen vil få et mørkere utseende. Foto: 9to5Mac Vis mer

De viser blant annet den nye mørke modusen som Apple ryktes å komme med, i tillegg til mindre justeringer i brukergrensesnittet, som at det vil se annerledes ut når du tar et skjermbilde på iPhone. I stedet for at du får opp en grå boks rundt skjermbildet, viser den bakgrunnen på mobilen - og i tillegg har verktøyene nederst fått et mer fargerikt utseende.

NYTT UTSEENDE: Skjermbilde-verktøyene er ikke lenger i to farger som på iOS 12. Foto: 9to5Mac
NYTT UTSEENDE: Skjermbilde-verktøyene er ikke lenger i to farger som på iOS 12. Foto: 9to5Mac Vis mer

9to5Mac har også fått tak i skjermbilde av den redesignede Påminnelser-appen, med egne seksjoner for ulike type påminnelser.

NYTT DESIGN: Apple har også gitt Påminnelser-appen en solid overhaling i iOS 13, skal vi tro skjermbildet her, med kalenderoversikt til venstre og påminnelsene delt inn i ulike kategorier. Foto: 9to5Mac
NYTT DESIGN: Apple har også gitt Påminnelser-appen en solid overhaling i iOS 13, skal vi tro skjermbildet her, med kalenderoversikt til venstre og påminnelsene delt inn i ulike kategorier. Foto: 9to5Mac Vis mer

I tillegg kan det se ut til at appene Finn iPhone og Finn venner slås sammen til en felles Finn min-app. Dette stemmer også med tidligere rykter.

SLÅS SAMMEN: Her er den nye appen som du kan bruke til å finne både mobil og venner med. Foto: 9to5Mac
SLÅS SAMMEN: Her er den nye appen som du kan bruke til å finne både mobil og venner med. Foto: 9to5Mac Vis mer

Så, hvordan blir iOS 13?

Ifølge Bloomberg har Apple gitt iOS 13 kodenavnet «Yukon», og oppdateringen vil by på endringer og nye funksjoner på tvers av en rekke forskjellige apper. Noe av det skulle egentlig dukke opp i fjor, men ble utsatt da Apples fokus i iOS 12 var å fikse feil og gjøre operativsystemet mer stabilt etter mye trøbbel med iOS 11.

 • Mørk modus: I fjor fikk macOS Mojave mørk modus, det vil si at du kan gjøre hele brukergrensesnittet mørkt, og denne trenden brer om seg på både mobil og PC. Ifølge både 9to5Mac og Bloomberg kommer iOS 13 til å få mørk modus, og det vil kunne aktiveres via kontrollsenteret, som du henter opp ved å sveipe enten ned eller opp fra skjermen.
 • Volumkontroll får nytt utseende: Vi er neppe de eneste som irriterer oss over at volumkontrollen tar opp så mye plass på skjermen, så vi håper virkelig det stemmer når 9to5Mac skriver at Apple kommer til å gi denne en overhaling i iOS 13.

Av andre endringer til brukergrensesnittet nevner Bloomberg at det kommer en ny animasjon når man går inn i multitasking-menyen eller lukker apper. Widgetene, som ligger til venstre for hovedskjermskjermen, vil få et renere og penere utseende.

 • Unike iPad-funksjoner: 9to5Mac hevder også at det kommer flere endringer til iPad i iOS 13, deriblant muligheten for apper å bruke flere vinduer. Du vil kunne dra dem rundt på skjermen, legge dem oppå hverandre eller vise dem side om side. Bloomberg hevder dessuten det vil komme endringer til hjemskjermen spesifikt på iPad - og da håper vi det dreier seg om bedre utnyttelse av den større skjermplassen.

Det kan også komme flere endringer relatert til iOS-tastaturet, skal vi tro 9to5Mac og Bloomberg.

 • Bedre angre-funksjon: Apple har fått kritikk for sin angre-funksjon i iOS, som krever at du rister på iPhone eller iPad om du har skrevet noe feil. Skal vi tro 9to5Mac, kommer Apple introdusere en ny måte å gjøre det på i iOS 13. På iPad vil du kunne angre og utføre likevel ved å dra tre fingre til venstre eller høyre på tastaturet. Det skal også bli enklere å velge flere elementer i en tabell ved å dra flere finger over dem.
 • Nytt sveipe-tastatur: Ellers hevder Bloomberg at Apple holder på å teste ut en ny tastatur-funksjon som lar brukere sveipe fingeren over bokstavene i én bevegelse for å skrive ut ord, à la tredjepartstastaturer som SwiftKey.
DENNE BØR DU VITE OM: Med IOS 11 introduserte apple en ny funksjon. En funksjon du burde vite om. Både for å kunne bruke den, men også for å unngå en unødvendig telefon til politiet. Video: Marie Røssland Vis mer Vis mer

Ifølge Bloomberg kan vi vente oss en del del nytt hva gjelder både eksisterende og helt nye apper. 9to5Mac har allerede skrevet at Apple kommer med oppdateringer til apper som Safari og Mail.

 • Safari: Safari på iPad vil automatisk be om skrivebordsutgaven av visse nettsider i et ledd på å unngå at man får opp mobiltilpassede nettsider som ikke ser så bra ut på større skjerm, hevder 9to5Mac. Bloomberg skriver dessuten at Apple holder på å teste ut en funksjon som vil gjøre det mulig å se alle nedlastinger på ett sted som på datamaskinen.
 • Mail: Videre skriver de at det i Mail-appen vil det bli mulig å kategorisere e-postmeldinger som reklame, kjøp, reise, «ikke viktig» og så videre - litt som vi kjenner fra Gmail. Brukere vil også få muligheten til å legge til e-post i en «les senere»-kø.
 • Helse: Ifølge Bloomberg kommer Apple til å gjøre etterlengtede endringer til Helse-appen med en ny hjemskjerm som vil gjøre det lettere å få oversikt over din daglige aktivitet. Her kommer det også en ny seksjon for «hørselhelse», som hvor høyt du spiller musikk på hodetelefonene dine eller støynivået på omgivelsene du befinner deg i. Mer omfattende menstruasjonsporing vil også komme, dermed vil Apple ta opp kampen mot populære syklus-apper som Clue, Flo og Ovia.
 • Påminnelser: 9to5Mac har allerede skrevet at Apple kommer til å redesigne gjøremålsappen sin, og ifølge Bloomberg vil den få en ny hovedskjerm delt opp i fire seksjoner i et rutenett hvor du vil se hvilke oppgaver som må gjøre i dag, alle oppgaver, planlagte oppgaver og flaggede oppgaver.
 • Skjermtid: Dette var en av de store nyhetene i iOS 12, og i iOS 13 kommer det en ny funksjon som vil la foreldre begrense hvem barna kan og ikke kan kontakte til angitte tider, ifølge Bloomberg.
 • Bøker: Ebokleseren vil ifølge Bloomberg få en ny funksjon som skal motivere brukere til å lese mer ved hjelp av en ny fremdriftssporingsfunksjon og et nytt belønningssystem.
 • iMessage: Vil få en WhatsApp-lignende oppdatering som gjør det mulig for brukere å velge et profilbilde og brukernavn, og deretter velge hvem som skal se det, skriver Bloomberg.
 • Hjem: Apples smarthjem-app vil få bedre integrasjon med overvåkningskameraer og få muligheten til å se på tidligere opptak, ifølge Bloomberg.
 • Ny sovemodus: Apple har per i dag en Leggetid-funksjon i Klokke-appen. Her kan du kan angi hvor lenge du vil sove, og så vil Klokke-appen minne deg på å legge deg og aktivere alarmen når du må stå opp. iOS 13 introduserer Apple imidlertid en ny sovemodus som vil være mer omfattende enn dagens leggetid-funksjon. Ifølge Bloomberg kan den bli integrert med «fremtidige søvnregistreringsenheter fra Apple», som en ny Apple Watch. I dag kan du bruke Apples smartklokke til å spore søvn, men da via tredjepartsapper.
 • Bruke iPad som skjerm: Apple har det med å «drepe» populære tredjepartsapper med egne nye apper eller funksjoner, og iOS 13 ser det ut til at det er apper som Duet Display og Luna Display som får gjennomgå. Ifølge Bloomberg kommer Apple nemlig med en ny funksjon som vil gjøre det mulig å bruke iPad som en skjerm-nummer-to til Mac, med muligheten til å tegne med en Apple Pencil, ekspandere visningsområdet og få varsler fra Mac-en.
 • Slår sammen «Finn iPhone» og «Finn venner»: Bloomberg skriver at Apple kommer til å slå sammen appene Finn iPhone og Finn venner i én felles app, som internt går under navnet «GreenTorch». Ifølge 9to5Mac ønsker Apple at brukere skal kunne spore alt mulig - ikke bare Apple-dingser eller venner - så de har laget en liten sporingsenhet som vil kunne festes på for eksempel sekken eller nøkkelknippet, ikke ulikt Tile-brikken.
 • ... og mye annet: Bedre filtere for å ikke aktivere «Hei Siri» ved en feiltakelse, bedre flerspråklig tastatur- og diktering-støtte og flere utskriftsinnstillinger i apper er også blant nyhetene i den kommende iOS-oppdateringen, ifølge 9to5Mac. Bloomberg skriver på sin side at HomePod-høyttaleren, som foreløpig ikke er lansert i Norge, vil få støtte for at den kan brukes med flere stemmer.

Det gjenstår selvsagt å se om noe av dette dukker opp i iOS 13 - og hva annet Apple kan ha på lur.

macOS 10.15

Bloomberg byr også på detaljer omkring den neste store oppdateringen av operativsystemet til Mac. En av de store nyhetene vil være muligheten for å kjøre iPad-apper på bærbare og stasjonære Apple-datamaskiner.

Som vi tidligere har skrevet, vil flere iPad-apper finne veien til Mac, inkludert en Podkaster-app og den nye kombinerte Finn iPhone- og Finn venner-appen. Det lanseres dessuten en helt ny Apple Music-app, noe som stemmer med ryktene om at iTunes kommer til å bli avviklet, i hvert fall som vi kjenner det i dag.

Skjermtid, effekter og klistremerker for Meldinger-appen, integrasjon med Siri-snarveier, den nye Påminnelser-appen og forbedre Bøker-app vil også bli en del av macOS 10.15.

watchOS 6

Når det gjelder Apple Watch har Apple planer om å bygge inn App Store rett på klokka, slik at man slipper å gå via iPhone for å laste ned apper på farten, ifølge Bloomberg. Taleopptak, Animoji og Memoji, Bøker-app til å høre på lydbøker og en Kalkulator-app vil også være blant nyhetene, skriver nettstedet.

To nye helserelaterte apper kommer også, ifølge Bloomberg. En kalt «Dose», som vil minne brukerne om å ta medisiner, og en kalt «Cycles». som vil kunne brukes til å holde oversikt over menstruasjonssyklus.

Nye urskiver samt flere urskive-komplikasjoner kan vi visstnok også vente oss.

Hva ønsker du deg i iOS 13? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under!

FJERNE MELDINGER: Nå får du ti minutter på deg til å trekke tilbake meldinger du har sendt på Facebook Messenger. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer