Dette lanserer Apple i kveld

Her er nyhetene vi forventer fra WWDC 2019.

KALLENAVNET: Konferansesenteret hvor årets WWDC går av stabelen er dekorert med store plakater som trolig hinter om noe av det som blir vist frem i kveld. «Dub dub» er kallenavnet for utviklermessa blant deltakerne. Foto: Christoph Dernbach/DPA/NTB Scanpix
KALLENAVNET: Konferansesenteret hvor årets WWDC går av stabelen er dekorert med store plakater som trolig hinter om noe av det som blir vist frem i kveld. «Dub dub» er kallenavnet for utviklermessa blant deltakerne. Foto: Christoph Dernbach/DPA/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveld klokka 19 norsk tid sparker Apple i gang sin årlige utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference, på McEnery Convention Center i San Jose i California.

Apple strømmer pressekonferansen direkte - les hvordan du kan se den nederst i artikkelen.

Julaften for Apple-utviklere

WWDC er julaften for alle som utvikler programvare til Apple-produkter. Det er her Apple bruker å avduke nye versjoner av de ulike operativsystemene sine; iOS, macOS, tvOS og watchOS.

Det er likevel interessant for forbrukerne også, da de nye operativsystemene etter hvert vil finne veien til våre iPhone-er, Mac-er og så videre.

SISTE NYTT:

Tradisjonelt har registrerte Apple-utviklere fått tilgang på betaversjoner av de nye versjonene, men de siste årene har imidlertid Apple åpnet betaprogrammet for alle, slik at du og jeg også får prøve de kommende oppdateringene i god tid før de blir lansert på høsten.

Så hva er det Apple kommer til å vise frem i kveld?

Oppdatering 18.30: Rett før pressekonferansen starter, har det blitt avslørt at Apple kommer til å omdøpe iOS på iPad til iPadOS. Det har blitt rapportert om store endringer til iPad på årets WWDC, så det ville ikke vært et unaturlig steg.

iOS 13

Vi har allerede skrevet en del om den kommende iOS 13-oppdateringen, hvor den store nyheten ventes å være såkalt mørk modus, altså at du kan gjøre brukergrensesnittet svart og mørkegrått i stedet for hvitt og lysegrått.

Ikke bare kan det være mer behagelig for øynene, spesielt på kveldstid, men det vil også være strømbesparende, da OLED-skjermer, som på nyere iPhone-modeller, ikke bruker strøm på å vise helt sort.

LEKKEDE BILDER: 9to5Mac har publisert det som angivelig være skjermbilder av den kommende iOS 13-oppdateringen med mørk modus. Foto: 9to5Mac
LEKKEDE BILDER: 9to5Mac har publisert det som angivelig være skjermbilder av den kommende iOS 13-oppdateringen med mørk modus. Foto: 9to5Mac Vis mer

Ifølge Bloomberg kommer også apper som Påminnelser, Helse, iMessage, Skjermtid, og Bøker til å bli oppdatert i iOS 13. Apple sies også å slå sammen appene «Finn iPhone» og «Finn venner» til en felles «Finn min»-app.

TechRadar skriver at Apple har jobbet med å få iPad til å fungere mer som en vanlig datamaskin i iOS 13, blant annet med en ny hjemskjerm, muligheten til å ha flere vinduer av samme app åpen samt muligheten til å bruke iPad som sekundær skjerm for Mac-en.

macOS 10.15

Mørk modus kom til Mac-en i fjor med macOS 10.14, også kjent som Mojave.

Ifølge Bloomberg kommer den største nyheten i macOS 10.15 til å være muligheten for iPad-apper å kjøre på Mac-en. Dette blir mulig takket være Apples nye såkalte Marzipan-verktøy, som gjør det mulig for én enkelt app å kjøre likt på alle plattformer.

Time skriver at Apple forventes å utvide dette neste år slik at iPhone-apper vil kunne kjøres på Mac-en. Deretter er målet å slå sammen iPhone-, iPad- og Mac-apper til én nedlasting som kan kjøres på alle Apple-enheter.

Apple har fremdeles ikke lansert noen Mac med berøringsskjerm selv om dette har eksistert i PC-verdenen i flere år, men med universelle apper kan det bety at vi nær eller fjern fremtid vil endelig vil få en «MacBook Touch».

Ellers synes det også å være bred enighet om at iTunes's dager er talte. Tidligere i vår skrev 9to5Mac at Apple kom til å splitte opp iTunes i flere separate apper i macOS 10.15.

iTunes vil ikke dø ut helt, men de musikkrelaterte funksjonene vil flyttes over i en ny Musikk-app. Det blir også egne apper for podkaster og video.

Som et ytterligere bevis på iTunes' død har Apple de siste ukene begynt å fjerne iTunes-merkevaren i sosiale medier, skriver 9to5Mac.

watchOS 6

Det har vært stille rundt den kommende oppdateringen av operativsystemet til Apple Watch, men mange håper at Apple endelig vil komme med en funksjon for å registrere søvn.

Bloomberg, som synes å vite det meste om hva Apple er på gang med, sier også at selskapet har planer om å gjøre Apple Watch mindre avhengig av iPhone, blant annet ved å introdusere App Store rett på klokka.

Apper som har eksistert i iOS i årevis, som Kalkulator og Taleopptak, kan også komme, sammen med støtte for Apples animerte emojier, Animoji. Det har også vært snakk om to nye helseapper: en for å holde styr på medisinbruk og en for å holde styr på menstruasjonssykluser.

Vi ville også blitt overrasket om det ikke kom noen nye urskiver til Apple Watch i watchOS 6.

tvOS 13

Det synes å være en bred oppfatning om at det har vært stillere enn vanlig omkring de kommende programvareoppdateringene til Apple, og vi vet kanskje minst om tvOS 13, operativsystemet til Apple TV, mener TechRadar.

Det ville vært rart om den kommende strømmetjenesten, Apple TV+, ikke var en del av oppdateringen. Tjenesten kommer senere i år, sammen med den nye spilltjenesten Apple Arcade.

MacPro og noe mer...?

Apple har mest fokus på programvare på WWDC, men det hender de byr på harde nyheter også. Selskapet har allerede lansert en del maskinvare i år, bare i forrige uke overrasket de med en ny iPod touch.

Ifølge Bloomberg har Apple vurdert å introdusere en ny versjon av sin stasjonære Mac Pro-maskin, som ikke har blitt oppdatert på fem år. Det «berømte» søppelbøtte-designet skal visstnok skrotes, og den skal ha blitt redesignet fra bunnen av.

BLIR HELT NY: Apples proff-stasjonære Mac Pro har vært godt kjent for sitt spesielle design. I kveld kan vi få se en helt ny Mac Pro. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
BLIR HELT NY: Apples proff-stasjonære Mac Pro har vært godt kjent for sitt spesielle design. I kveld kan vi få se en helt ny Mac Pro. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med TechCrunch i fjor lovet faktisk Apple at en helt ny Mac Pro var på vei, og at den ville være modulær - altså at man ville bytte komponenter selv, noe som har vært et ønske fra målgruppen til maskinen, som typisk er utviklere, lenge.

På ryktebørsen hevdes det også at Apple vender tilbake til skjermbransjen med en 31,5 tommer 6K-skjerm. Selskapets siste skjerm, Thunderbolt Display, ble avviklet i 2016.

Ellers har det også vært snakk om at Apple vil introdusere en ny sporingsenhet, som vil kunne festes på for eksempel sekken eller nøkkelknippet, ikke ulikt Tile-brikken.

Sendes på nett

Som vanlig er det mulig å strømme Apples pressekonferanse via nettet. Det kan du gjøre fra en Apple-enhet (iPhone, iPad eller Mac) ved å peke nettleseren din til Apples nettsider og sørge for å bruke Safari som nettleser.

Har du en Apple TV i stua, finner du en egen Apple Events-app der som lar deg følge seansen live fra klokka sju i kveld norsk tid.

Ifølge Wired kan du også følge seansen på en Windows 10-maskin om du bruker Microsoft Edge som nettleser, der det kanskje også vil være rom for å følge den med Firefox eller Chrome.

Vi kommer uansett til å følge med, så sjekk innom Dinside senere i kveld for lese om de siste nyhetene fra Apple.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer