WWDC 2020

Dette lanserer Apple i kveld

Flere store nyheter ventet, deriblant iOS 14 og den største Mac-nyheten siden 2005.

VISER FREM SISTE NYTT: I kveld skal Apple-sjef Tim Cook presentere den neste store iPhone-oppdateringen. Foto: Brittany Hosea-Small / AFP / NTB Scanpix
VISER FREM SISTE NYTT: I kveld skal Apple-sjef Tim Cook presentere den neste store iPhone-oppdateringen. Foto: Brittany Hosea-Small / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mandag kveld klokka 19 norsk tid sparker Apple i gang sin årlige utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference. På grunn av coronapandemien avholdes konferansen i år digitalt, i motsetning til tidligere år hvor tusenvis av utviklere tar turen til selskapets hovedkvarter i Cupertino i California.

Tradisjon tro er det ny versjon av iOS som blir presentert på den såkalte «keynoten» til Tim Cook og hans kompanjonger. Blant det som ryktes å komme til iOS 14 er en ny listevisning av apper, ordentlige hjemskjerm-widgets og kanskje også muligheten til å velge tredjepartsapper som standardapper.

Nye versjoner av macOS, tvOS og watchOS, ja i grunn det meste av programvaren til Apple-maskinvare, er også ventet.

De ferdige versjonene av iOS 14 og resten er ikke ventet før til høsten, men de slippes som regel for utviklere og i offentlig betaversjon ganske kjapt.

Fra Intel til ARM

Skal vi tro ryktene har Apple også planer om å kunngjøre overgangen til Intel-baserte Mac-er til egendesignede ARM-prosessorer på kveldens keynote.

- Et fundamentalt skifte for selskapets datamaskiner, skriver The Verge.

De nye ARM-prosessorene hevdes å by på både bedre grafikkytelse og være mer «strømeffektive», altså vil bærbare Mac-er kunne få enda bedre batteritid.

Det vil være den største endringen til Mac siden Apple kunngjorde overgang fra PowerPC-prosessorer til Intel i 2005.

Utvikler-misnøye

Apropos utviklere. I forkant av årets WWDC har Apple kommet i hardt vær hva gjelder retningslinjer for apper på App Store, spesielt 30-prosents-andelen selskapet tar av inntekter fra utviklere.

EU har iverksatt en granskning for å finne ut om selskapets appbutikk og mobilbetalingstjeneste Apple Pay, utgjør brudd på EUs konkurranselovgivning.

Debatten fikk ytterligere fart på seg etter at epost-appen Hey.com ble avvist fordi den ikke tilbød muligheten til å kjøpe abonnement på tjenesten i appen, noe som strider mot Apples retningslinjer. Hey, og en rekke andre utviklere, mener det er urettferdig at Apple skal ta 30 prosent av inntektene fra app-kjøp.

Blant andre kritikere av Apples App Store-praksis er Spotify, som klaget inn Apple for EUs konkurransekommisær i fjor. Selv Microsoft, som selv har vært dømt for brudd på en rekke antimonopol-lover, har uttalt seg kritisk til konkurrenten.

Slik følger du lanseringen

Kveldens Apple-lansering strømmes direkte, både fra deres egne nettsider og YouTube. Apple TV-brukeren kan også se den fra TV-appen.

Vi kommer til å dekke lanseringen i vårt livestudio fra klokka 19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer