Dette lanserte Apple

Totaloverhaler iMac og introduserer den kraftigste iPad Pro til nå.

IMAC: Kanskje den største Apple-nyheten er den redesignede iMacen som er mye slankere og kommer i syv ulike farger. Foto: Apple
IMAC: Kanskje den største Apple-nyheten er den redesignede iMacen som er mye slankere og kommer i syv ulike farger. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld norsk tid gikk Apples vårlansering av stabelen, og «Spring Loaded», som arrangementet var døpt, var pakket med nye dingser.

Under har vi samlet de fem største nyhetene fra Apples store lansering.

iMac M1

Vi starter med det som trolig var produktet som stjal showet. Nemlig nye iMac som har gjennomgått den største designoverhalingen på flere år og blir tilgjengelig i fargene blå, grønn, rød, grå, gul, oransje og lilla med tastatur, mus og pekeflate i matchende farger.

iMac 24" blir tilgjengelig i syv farger: grønn, gul, oransje, rød, lilla, blå og grå. Foto: Apple
iMac 24" blir tilgjengelig i syv farger: grønn, gul, oransje, rød, lilla, blå og grå. Foto: Apple Vis mer

iMacen er mye tynnere og har smalere ramme rundt skjermen, samtidig er baksiden flat i stedet for buet, som den forrige iMacen. Faktisk er den ikke mer enn 11,5 millimeter tykk.

Den 24 tommer store skjermen har et 4,5K-panel og har Apples True Tone-teknologi, kjent fra iPhone og iPad, som automatisk tilpasser fargetemperaturen etter omgivelsene.

Ikke overraskende er iMacen utstyrt med Apples egenutviklede M1-brikke, som har vist seg å være mer enn kapabel nok hva ytelse gjelder. Mindre varmeutvikling gir også mindre behov for store vifter, og nye iMac har kun to mindre vifter, som gjør at Apple kan lage den mye tynnere enn de foregående modellene.

Innstegsmodellen er utstyrt med to Thunderbolt-kontakter, mens den dyrere har ytterligere to USB-C-kontakter, dog uten støtte for Thunderbolt. Begge har minijack og en magnetisk strømkabel, som for øvrig har en ekstern strømadapter som har integrert ethernet-kontakt.

Den dyreste iMacen har fire USB-C-kontakter. To av dem med Thunderbolt-støtte. Foto: Apple
Den dyreste iMacen har fire USB-C-kontakter. To av dem med Thunderbolt-støtte. Foto: Apple Vis mer

På plass er også et mye bedre kamera hvis oppløsning er på 1080p, som gjør at du kanskje kan skilte med best videokvalitet på Teams-møtene på jobb.

iMac 24" kan bestilles 30. april og blir tilgjengelig mot slutten av mars. Prisen starter på 15 290 kroner med 256 GB lagring og 8 GB minne.

iPad Pro M1

Som iMac 24", er også nye iPad Pro utstyrt med Apples kraftige M1-brikke, som gjør dette til den kraftigste iPaden til nå. Ifølge Apple er grafikkytelsen over 40 prosent raskere enn den forrige iPad Proen.

Nytt er også støtte for Thunderbolt 3 og USB4, slik at iPaden har støtte for flere tilkoblingsmuligheter, og 5G, som sakte, men sikkert bygges ut i Norge.

iPad Pro kommer fortsatt i størrelser på 11 og 12,9 tommer og begge kan utstyres med inntil 2 TB lagringsplass og 16 GB minne. Dette er kanskje første gang at Apple snakker høyt om tilgjengelig arbeidsminne i en iPad.

Nye iPad Pro er den kraftigste til nå. Foto: Apple
Nye iPad Pro er den kraftigste til nå. Foto: Apple Vis mer

Bortsett fra skjermstørrelsen, er hovedforskjellen mellom de to modellene at 12,9-tommeren har et Mini-LED-panel med en oppløsning på 2732 x 2048 piksler. Her sitter det 10 000 mini-LED-er som lyser opp og gir en lysstyrke på opptil 1000 nits – iPad Pro 11" har maks 600 nits – og et kontrastforhold på hele 1 000 000:1.

Prisen på iPad Pro 11" starter på 8990 kroner og 12 190 kroner for iPad 12,9". En toppspekket iPad Pro 12,9 med 2 TB lagring og WiFi+5G koster hele 26 090 kroner(!), og det er uten tastatur og Apple Pencil.

Som iMac, kan de nye iPad Proene bestilles 30. april og blir tilgjengelig mot slutten av mai.

iPad Pro utstyres med Apples M1-brikke. Foto: Apple
iPad Pro utstyres med Apples M1-brikke. Foto: Apple Vis mer

AirTag

Apples Tile-konkurrent har vært ryktet i lang tid, og nå er den omsider avslørt. AirTag er navnet på Apples sporingsbrikke som du kan feste på ting, for eksempel nøkkelknippe, og spores via Hvor er?-appen.

Dette lanserte Apple
Dette lanserte Apple

AirTag har innebygget høyttaler, Bluetooth og akselerometer, samt utskiftbart batteri som skal holde i ett år.

Funksjonaliteten er tilsvarende andre sporingsbrikker ved at du kan se den siste, kjente lokasjonen til AirTag i appen. Når brikka er innenfor Bluetooth-rekkevidde, kan du spille av en lyd på den slik at den blir enklere å lokalisere.

Hvis du mister AirTag kan Hvor er?-nettverket hjelpe til med å spore opp brikken og lokasjonen sendes til eieren. Dette er anonymt og skjer i bakgrunnen slik at andre brukere ikke kan se hvor din AirTag er.

AirTag blir tilgjengelig neste uke og koster 329 kroner.

AIRTAG: Du sporer brikkene dine i Finn meg-appen. Foto: Apple
AIRTAG: Du sporer brikkene dine i Finn meg-appen. Foto: Apple Vis mer

Apple TV 4K

Som ventet introduserte Apple også en nye Apple TV, og ja, den har ny fjernkontroll. Heldigvis, vil nok mange si.

Den nye kontrolleren er litt tykkere enn den forrige og skal være mer ergonomisk. Sveipeflaten, som kanskje har vært det største problemet med Siri Remote, er skiftet ut med fem berøringsfølsomme knapper, og kontrollen har også en ny på-knapp for å skru på TV-en og Apple TV.

APPLE TV 4K: Apples nye strømmeboks kommer i mai. Foto: Apple
APPLE TV 4K: Apples nye strømmeboks kommer i mai. Foto: Apple Vis mer

Selve Apple TV 4K er lik den forrige, men innmaten er ny. Strømmeboksen er utstyrt med A12 Bionic-brikka, som først ble introdusert med iPhone XS i 2018, og er ifølge Apple kraftig nok til å levere HDR- og Dolby Vision-video med høyere bildefrekvens enn tidligere.

Du kan også strømme HDR-video med 60 bilder per sekund over AirPlay fra en kompatibel iPhone, som iPhone 12 Pro.

ENDELIG: Nye Siri Remote. Foto: Apple
ENDELIG: Nye Siri Remote. Foto: Apple Vis mer

Apple TV 4K kan bestilles fra 30. april og blir tilgjengelig i midten av mai. Prisen starter på 1990 kroner for modellen med 32 GB lagring.

Nye Siri Remote blir også tilgjengelig separat til 679 kroner. Den kan også brukes med forrige generasjon Apple TV 4K og Apple TV HD.

Lilla iPhone 12

Apple benyttet også anledningen til å introdusere iPhone 12 og 12 mini i lilla, for dere som har ventet på det. iPhone 12 i lilla lanseres 30. april.

iPhone 12 og iPhone 12 mini lanseres i lilla. Foto: Apple
iPhone 12 og iPhone 12 mini lanseres i lilla. Foto: Apple Vis mer

Neste uke rulles også iOS 14.5 ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer