Dette må du vite om iOS 8

Slik installerer du oppdateringen, og de viktigste nyhetene.

MYE SNACKS: iOS 8 kommer med mange kjekke nyheter, selv om vi må vente på det aller beste til senere i høst. Foto: APPLE
MYE SNACKS: iOS 8 kommer med mange kjekke nyheter, selv om vi må vente på det aller beste til senere i høst. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apples nye iPhone 6 kommer ikke i salg i Norge før den 26. september, men allerede i dag kan du få "ny" iPhone.

I dag slippes nemlig iOS 8, nyeste versjon av Apples operativsystem til iPhone og iPad.

Oppdateringen kommer med et drøss av nyheter, men innebærer ikke de samme radikale endringene i brukergrensesnittet som iOS 7 kom med for ett år siden.

iOS 8 dreier seg først og fremst om nye funksjoner og forbedringer som gjør operativsystemet bedre å bruke. Vi gir deg en gjennomgang av de aller viktigste.

Sniktitt på neste Android, Android L

Slik oppdaterer du

Å oppdatere iOS er veldig enkelt. Du kan gjøre det direkte fra din iPhone, iPad eller iPod touch ved å gå tilInnstillinger -> Generelt -> Oppdatering.

Sørg imidlertid for at du har nok ledig lagringsplass på din iOS-enhet. Vi vet ennå ikke hvor mye iOS 8 krever, men du bør nok ha et par gigabyte å gå på.

Les også: Rydd opp på iPhone

PÅ SEKSERNE: iOS 8 kommer forhåndsinstallert på de nye iPhone-modellene, 6 og 6 Plus. Foto: APPLE
PÅ SEKSERNE: iOS 8 kommer forhåndsinstallert på de nye iPhone-modellene, 6 og 6 Plus. Foto: APPLE Vis mer


Ta også en sikkerhetskopi av filene dine før du setter i gang. Du kan gjøre det via iCloud, ved å gå til Innstillinger -> iCloud -> Lagring og kopiering og trykke på Sikkerhetskopier nå.

For å være på den helt sikre siden, kan du ta en backup via iTunes. Plugg i enheten, åpne programmet og trykk på Sikkerhetskopier nå.

Sjekk dessuten om du kan oppdatere noen av appene dine på forhånd. Flere utviklere har allerede begynt å slippe 8-tilpassede apper, og de bør det i hvert fall ikke være noen tvil om at fungerer som de skal etter oppdatering også.

Kan du oppdatere? Bare om du har en iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPod touch 5. generasjon, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini og iPad mini med Retina-skjem.

Les vår guide: Slik oppdaterer du iOS

Kan være lurt å vente

Erfaringsmessig bruker Apple å legge ut iOS-oppdateringer rundt klokken 19 på kvelden norsk tid. Pågangen bruker å være stor til å begynne med, så for å spare deg for frustrasjon, kan det være lurt å vente noen timer, eller dager.

Og ikke minst om du har en eldre enhet, kan det hende du bør ha is i magen uansett, for de større oppdateringene har en tendens til å forårsake ulike problemer, særlig relatert til ytelse og batteritid.

"DEN STØRSTE TIL NÅ": Apple skryter selv at at iOS 8 er den største oppdateringen siden App Store kom i 2008. Foto: APPLE
"DEN STØRSTE TIL NÅ": Apple skryter selv at at iOS 8 er den største oppdateringen siden App Store kom i 2008. Foto: APPLE Vis mer


Så, hva er nytt?

SAME SAME, BUT DIFFERENT: Du skal ha et trent øye om du ser hva som er annerledes i kontrollsenteret i iOS 8. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SAME SAME, BUT DIFFERENT: Du skal ha et trent øye om du ser hva som er annerledes i kontrollsenteret i iOS 8. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Ved første øyekast ser ikke iOS 8 noe annerledes ut enn før, uten at det gjør oss noe. Det er fortsatt pent og minimalistisk.

Apple har riktignok gjort noen endringer i brukergrensesnittet, men de er så små at de fleste vil neppe legge merke til dem.

For eksempel er ikonene i kontrollsenteret nå helt hvite stedet for at det bare er sirkelen rundt som er hvit. Detaljer, som sagt.

iOS 8 kommer imidlertid med en rekke nye bakgrunnsbilder, blant annet et tatt av norske Espen Haagensen på Hardangervidda, som omtalt av blant andre Aftenposten.

For å endre bakgrunns- eller låseskjermbilde, gå til Innstillinger -> Bakgrunn.

Les også: Hva med å lage ditt eget bakgrunnsbilde?

Raskere tilgang til nylige kontakter

En annen synlig endring er gjort i den såkalte multitasking-menyen.

FLERE FUNKSJONER: I multitasking-menyen får du nå tilgang til mer enn bare nylig brukte apper. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FLERE FUNKSJONER: I multitasking-menyen får du nå tilgang til mer enn bare nylig brukte apper. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Du vet, den du kommer til ved å dobbelttrykke på hjemknappen.

I tillegg til nylig brukte apper, finner du nå også nylige kontakter listet opp her, hvis bilder presenteres som sirkler.

Med andre ord trenger du ikke å å gå til telefon- eller kontakter-appen for å hente opp disse kontaktene.

Du kan enten ringe eller sende en tekstmelding til en kontakt ved å trykke på ikonet hans eller hennes.

Hvorvidt dette er noe enklere enn den gamle metoden, er vi noe usikre på, og det føles ikke som et helt naturlig sted å plassere kontaktene heller.

På den annen side er vi oftere innom her ...

Les også: Humin er en smartere iPhone-kontaktliste

Masse meldingsnytt

Meldinger er en av de mest brukte appene i iOS, og derfor har Apple valgt å vie den ekstra oppmerksomhet i iOS 8.

SNAKK HER: Orker du ikke å skrive meldingene dine, kan du nå sende de som lydopptak. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SNAKK HER: Orker du ikke å skrive meldingene dine, kan du nå sende de som lydopptak. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For det første kan du nå sende lydmeldinger, riktignok kun via iMessage. I en samtale, bare trykk og hold inne mikrofon-ikonet, og dra fingeren opp for å sende det umiddelbart.

Du kan også sende bilder og videoer mye raskere enn før. Bare trykk og hold nede kamera-ikonet, dra fingeren over enten utløser- eller opptaksknappen, og slipp.

Som standard vil lyd, bilder og video fanget opp på denne måten selvdestrueres etter to minutter, angivelig for å spare lagringsplass - men du kan også velge å beholde den.

GJØR ENDA MER: I en samtale, kan du trykke deg videre til «Detaljer», og så får du opp et slikt skjermbilde. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GJØR ENDA MER: I en samtale, kan du trykke deg videre til «Detaljer», og så får du opp et slikt skjermbilde. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


I en samtale finner du nå en rekke nye funksjoner ved å trykke på «Detaljer» øverst til høyre. Herfra kan du blant annet se alle sendte vedlegg samlet på ett sted. Herfra kan du også velge å dele din plassering med kontaktene(e) i en angitt tidsperiode.

Det skal dessuten være mulig å skru på iOS' Ikke forstyrr-funksjon for å dempe varslinger om akkurat den samtalen, noe som kan være kjekt om du har en veldig aktiv samtale gående med en eller flere.

Det skal dessuten være mulig å forlate gruppemeldinger, eller angi gruppenavn slik at du enklere kan finne igjen samtalen.

Meldinger kan etter hvert ta opp mye plass, og hvis du ikke ønsker å gå inn manuelt og slette med jevne mellomrom, har Apple lagt inn en funksjon som automatisk sletter meldinger etter en viss tidsperiode.

Gå til Innstillinger -> Meldinger -> Meldingslogg og velg enten 30 dager, 1 år eller For evig.

Les også: Ti kjekke iOS 8-funksjoner

Svar på SMS uten å bytte skjerm

KJAPPERE SVAR: Å svare på meldinger har aldri vært så enkelt som i iOS 8. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KJAPPERE SVAR: Å svare på meldinger har aldri vært så enkelt som i iOS 8. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Tidligere var det sånn at hvis du var midt i et Candy Crush-brett, og mottok en melding, så måtte du gå ut av spillet og inn i meldingsappen for å svare. Med iOS 8 trenger du ikke lenger det.

Nå kan du bare sveipe ned på bannervarselet som dukker opp øverst på skjermen når du mottar en melding, og skrive et svar direkte herfra.

Apple kaller denne nye funksjonen for interaktive varsler, og det vil også bli mulig med flere av deres egne apper og tredjeparts som Facebook og Twitter, så du for eksempel kan like, retweete eller svare på innlegg uten å måte åpne de respektive appene.

De interaktive varslene vil også fungere på låseskjermen.

Enklere eposthåndtering

KJAPPERE SLETTING: Nå er det bare å sveipe epostmeldinger i søplekurven. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KJAPPERE SLETTING: Nå er det bare å sveipe epostmeldinger i søplekurven. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


I Mail-appen er det nå mulig å sveipe epostmeldinger for å slette, flagge eller markere dem som lest/ulest, slik som vi kjenner fra Gmail eller flere andre tredjeparts-epostapper.

Et kjapt sveip til høyre markerer meldingen som lest/ulest, et kjapt sveip til venstre gir deg muligheten til å flagge, mens et langt venstresveip sletter hele meldingen (og så kan du jo riste for å angre, som før).

Når du skriver en epostmelding, er det nå enkelt mulig å hoppe tilbake til en annen epost, altså minimere kladden ved å sveipe den ned. Kjekt hvis du for eksempel ønsker å klippe og lime fra en gammel melding til en ny.

BLA MELLOM FLERE EPOSTMELDINGER: Uferdige meldinger ligger i en skuff nederst på skjermen a la fanevisningen i Safari. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BLA MELLOM FLERE EPOSTMELDINGER: Uferdige meldinger ligger i en skuff nederst på skjermen a la fanevisningen i Safari. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Mer effektiv Safari

Det er fortsatt ikke mulig å velge en annen standardnettleser i iOS, men Safari kommer heldigvis med et par kjærkomne nyheter.

TVANGSVISNING: Det er ikke alltid man ønsker å se mobilversjonen av en nettside. Nå kan du enkelt tvinge frem skrivebordsutgaven. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TVANGSVISNING: Det er ikke alltid man ønsker å se mobilversjonen av en nettside. Nå kan du enkelt tvinge frem skrivebordsutgaven. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Blant annet får den endelig en funksjon for å vise skrivebordsversjonen av en nettside. Bare trykk på URL-en til nettsiden du ønsker å se i skrivebordsversjon, sveip favoritter-skjermen ned og trykk på «Vis skrivebordsversjon».

Har du lukket en fane ved en feiltakelse, er det bare å holde nede på pluss-tegnet for å få opp en side for Nylig lukkede faner.

I Safari på iPad kan dessuten knipe to fingre i et nettleservindu for å få opp en splitter ny fanevisning lik den på iPhone.

Skann kredittkortet

Skal du netthandle med Safari, er det for øvrig nå blitt mulig å bruke kameraet på iOS-enheten din til å skanne kredittkortet, slik at du slipper å taste inn kredittkortnummeret manuelt.

Nye kamerafunksjoner

BLIR MER AVANSERT: Apple har ikke den mest avanserte mobilkamera-appen i klassen, men det kommer seg. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BLIR MER AVANSERT: Apple har ikke den mest avanserte mobilkamera-appen i klassen, men det kommer seg. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Kameraet er heller ikke glemt i iOS 8. Endelig har det fått en selvutløser, for de enda bedre selfiene. Du kan velge om den skal stå på av, tre eller ti sekunder.

I tillegg er det mulig å manuelt justere eksponeringen. Bare trykk på skjermen for å fokusere som vanlig, og så drar du opp eller ned på spaken som dukker opp.

Apple har også introdusert en timelapse-funksjon, som du kan lese mer om her.

Liker du å ta bilder med iPad-en, kan du nå også glede deg over at det endelig er mulig å ta panoramabilder.

Les også: Hvilken mobil har det beste kameraet?

iCloud Drive

Apple utvider også funksjonaliteten til iCloud i iOS 8. Med introduksjonen av iCloud Drive får selskapet endelig en skikkelig rival til Dropbox, Google Drive og Microsoft OneDrive, hvor du kan dele filer på tvers av enheter, inkludert Windows.

Macworld USA advarer for øvrig mot å oppgradere til iCloud Drive dersom du ønsker å synkronisere iOS-enhetene dine til din Mac.

Den nye tjenesten fungerer nemlig bare med iOS 8 og OS X Yosemite, og sistnevnte lanseres ikke før senere i høst. Flere utviklere har allerede advart mot synkroniseringproblemer med eldre versjoner av OS X, ifølge Macworld.com.

iCloud-bildebibliotek

Bildestrømmen i iCloud erstattes dessuten av noe som kalles for iCloud-bildebibliotek, og her får du tilgang til alle bildene på alle dine iOS-enheter på ett og samme sted. Begrensningen på 1.000 bilder forsvinner, men du får fortsatt bare 5 GB gratis lagringsplass i iCloud.

Apple har imidlertid lansert nye lagringsplaner med lavere priser, slik at det vil bli mer fristende å utvide kapasiteten.

Ifølge MacRumors ser det ut til at iCloud-bildebiblioteket er fjernet i den ferdige versjonen av iOS 8. Hvorfor er uklart, men nettstedet spekulerer at lekkasjen av kjendisbildene nylig kan ha en finger med i spillet.

Les også: Her er de nye iCloud-prisene

Få tilbake slettede bilder

SPOR OPP STRØMTYVEN: I dette nye innstillingspanelet kan du finne ut hvilke apper som bruker mye strøm. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SPOR OPP STRØMTYVEN: I dette nye innstillingspanelet kan du finne ut hvilke apper som bruker mye strøm. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Noensinne slettet et bilde ved en feiltakelse? I iOS 8 er det mulig å få de tilbake igjen.

Åpne Bilder-appen, trykk på Albumer og bla til du finner albumet Nylig slettet. Velg deretter ønsket bilde, og trykk på Gjenopprett for å gjøre nettopp det.

Detaljert batteribruk

Lurer du på hvilken app som sluker strømmen på din iPhone?

I iOS 8 er det endelig mulig å se hvor mye batteri de ulike appene dine bruker, og på den måten blir det kanskje enklere å avslutte de strømslukende appene.

Gå til Innstillinger -> Generelt -> Bruk -> Batteribruk.

Appene listes opp etter prosentvis forbruk for de siste 24 timene eller for de syv siste dagene.

Nå kommer widgetene

En av de virkelig store endringene i iOS 8 er at Apple åpner opp for mer tilpasning av operativsystemet. Android-brukere ønsker sikkert velkommen etter.

Kanskje aller viktigst er introduksjonen av tredjeparts-widgeter. Ja, du leste riktig.

APPENE SNAKKER SAMMEN: Har du Pinterest installert på din iPhone, kan du nå pinne bilder rett fra Safaris delingsmeny. Foto: KIRSTI ØSTVANG
APPENE SNAKKER SAMMEN: Har du Pinterest installert på din iPhone, kan du nå pinne bilder rett fra Safaris delingsmeny. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


iOS-widgets fungerer ikke helt på samme måte som vi kjenner fra Android, og er i første omgangbare tilgjengelig gjennom "I dag"-visningen varslingssenteret, som du henter opp ved å dra fingeren ned fra skjermen.

I tillegg til de innebygde widgetene for oversikt for i dag, trafikkinformasjon, kalender, påminnelser, aksjer og oversikt for i morgen, vil du kunne legge til flere widgets fra appene du har installert på iOS-enheten din.

Det kan for eksempel være scoringsvarsel fra en fotballapp eller pakkesporingsapp som holder deg oppdatert på en leveranse.

I skrivende stund er det ikke mange tredjepartswidgeter tilgjengelig, men det vil komme etter hvert som iOS 8 er sluppet.

Widgetene kommer som en del av Apples nye utvidelsessystem, som også åpner for flere delingsmuligheter mellom apper, for eksempel Pinterest-deleknapp i Safari eller Instagram-deleknapp i Bilder-appen.

Installer et nytt tastatur

iOS 8 markerer også første gangen Apple vil la iPhone- og iPad-brukere installere et tredjepartstastatur.

SVEIPESKRIVING: Med Swype kan du skrive uten å løfte fingrene.
SVEIPESKRIVING: Med Swype kan du skrive uten å løfte fingrene. Vis mer


Har du lenge siklet på de populære Android-tastaturene, Swype og Swiftkey, får du nå endelig sjansen til å prøve de ut på din Apple-dings også.

For å installere et tredjepartstastatur på din iOS-enhet, må du først laste det ned fra App Store, og deretter legge det til fra Innstillinger -> Generelt -> Tastaturer.

Du kan sette det opp som standardtastatur i innstillingene, men du kan også fortsette å bruke det vanlige. For å bytte mellom de to, trykker du på globus-ikonet på samme måte som når du skal skrive emotikoner eller et annetspråklig tastatur.

iOS-tastaturet har også en ny funksjon kalt QuickType, som skal foreslå ord basert på hvilken kontekst de skal passe inn i, noe som igjen vil gjøre det raskere å skrive. Dessverre støtter ikke denne funksjonen norsk.

Les også: SwiftKey blir gratis

Familiedeling

GODKJENN APPKJØP: Med familiedelingsfunksjonen kan du få bedre kontroll over appkjøpene ungene foretar seg. Foto: APPLE
GODKJENN APPKJØP: Med familiedelingsfunksjonen kan du få bedre kontroll over appkjøpene ungene foretar seg. Foto: APPLE Vis mer


Dessverre støtter iPad fremdeles ikke brukerkontoer, noe som hadde vært utrolig praktisk om man er flere i en familie som bruker den.

Men Apple har ikke glemt familiene helt, og introduserer en ny funksjon kalt Familiedeling, som gjør at man kan knytte inntil seks familiemedlemmer til det samme betalingskortet, selv om de har hver sin Apple-konto.

Med denne løsningen slipper du å taste inn passordet ditt på barnas enhet. Når de ønsker å laste ned en app, sender de en forespørsel til den voksne, som da får opp et varsel på sin enhet der man kan godta kjøpet eller avvise det.

I familiefunksjonen finnes også en delt kalender mellom familiemedlemmene, samt muligheten for å dele bilder direkte med de andre i familien, slik at de synkroniseres på tvers av enhetene.

Les mer om familiedeling i iOS 8 her

«Hey Siri»

Hvis du ønsker å ta i bruk Siri, skal du nå kunne gjøre det ved å bare si «Hey Siri», på samme måte som man sier «OK Google» i Android. Apples talestyringsfunksjon har også fått Shazam-integrasjon, hvilket gjør at den kan gjenkjenne sanger som spilles i nærheten.

Det hjelper imidlertid lite så lenge Siri fortsatt ikke forstår norsk.

Det gjør til gjengjeld dikteringsfunksjonen i iOS 8, hvilket betyr at du enkelt kan gjøre om tekst til tale når du sender meldinger, tar notater og så videre.

Se norskdikteringen i aksjon!

Mer kommer senere i høst

iOS 8 kommer med enda mer nytt enn vi har rukket å gjennomgå her, blant annet en ny helseapp og og flere søkeresultater i Spotlight.

Flere av de beste nyhetene får vi riktignok ikke tilgang på før senere i høst, når Apple lanserer OS X Yosemite for Mac.

Da introduseres en rekke nye funksjoner gruppert under betegnelsen «Continuity» (kontinuitet), og de skal sørge for bedre samhandling mellom Mac, iPhone og iPad.

Hvilket mobil-OS foretrekker du?

(Avsluttet)
iOS(83%) 4291
Android(13%) 694
Windows Phone(3%) 137
Annet(0%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


 • Telefon- og SMS-støtte: Du vil kunne ta i mot og gjøre iPhone-anrop, samt motta og skrive SMS-er, både iMessage og vanlige tekstmeldinger.
 • Handoff: Lar deg starte en aktivitet på én plattform, for eksempel skrive en epostmelding, og så fortsette videre på en annen.
 • Bedre AirDrop: Trådløs filoverføringer, som nå vil fungere på tvers av plattformer.
 • Instant Hotspot: Lar deg skru på internettdeling direkte fra datamaskinen uten å måtte gå via iPhone-innstillingene.
 • Les også: Slik blir OS X Yosemite

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer