iOS 15

Dette mangler når iPhone 13 lanseres

To av de mest spennende Apple-nyhetene lar vente på seg.

SHAREPLAY: FaceTime-nyheten SharePlay er ikke tilgjengelig i iOS 15 fra dag én. Foto: Apple
SHAREPLAY: FaceTime-nyheten SharePlay er ikke tilgjengelig i iOS 15 fra dag én. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Under utviklermessa WWDC (World Wide Developer Conference) i starten av juni, avslørte Apple kommende iOS 15. Blant nyhetene er mer avansert FaceTime, redesign av Safari, en ny fokus-funksjon og «delt med deg» for iMessage-brukere.

Samtidig er det også en rekke iOS-apper som oppdateres med nye funksjoner.

Noen av de annonserte iOS 15-nyhetene blir dog ikke tilgjengelig når Apple starter utrullingen i høst. Det melder nettstedet 9to5Mac som skriver at Apple kutter funksjoner – enten fordi de ikke fungerer ordentlig eller fordi de trenger ytterligere arbeid før lansering.

SharePlay

En av de største nyhetene som ikke blir å se i iOS 15 når operativsystemet mest sannsynlig lanseres i september, er SharePlay. SharePlay gjør det mulig å dele mobilskjermen din, sanger og videoer med en annen i en FaceTime-samtale, men i den seneste iOS 15-betaen er funksjonen fjernet.

Apple selv har bekreftet at SharePlay er blitt deaktivert i beta 6 av iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15 og macOS Monterey, og at funksjonen ikke vil være tilgjengelig når de nevnte operativsystemene lanseres denne høsten.

Via SharePlay kan flere i en Facetime-samtale se den samme videoen, synkronisert. Dette støttes også av tredjeparter, blant annet Disney+. Foto: Apple
Via SharePlay kan flere i en Facetime-samtale se den samme videoen, synkronisert. Dette støttes også av tredjeparter, blant annet Disney+. Foto: Apple Vis mer

Av annonserte nyheter som trolig heller ikke blir tilgjengelig fra dag én, er Universal Control.

Universal Control

Ifølge Bloomberg ser det ut til at Universal Control også blir utsatt. Nettstedet skriver at etter to måneder med iOS/iPadOS 15- og macOS-betaer, har man ikke sett snurten av den spennende nyheten.

– Det betyr at den mest sannsynlig er utsatt, skriver Bloomberg.

Med Universal Control kan Mac-brukere styre andre Mac-er, men også iPad ved kun å bruke mus og tastaturet på hovedmaskinen.

Alt du trenger å gjøre er for eksempel å sette en iPad rett ved siden av Macen, og så kan du bare bevege muspekeren over til iPad-skjermen og betjene den direkte med tastaturet og mus/styreflate på Mac. Du kan dessuten dra og slippe filer direkte mellom enhetene, og opp til tre samtidige enheter er støttet.

Samme nettsted skriver at andre nyheter som trolig ikke er klar når iOS 15 lanseres, er en funksjon for å overlevere dataene dine til et familiemedlem når du dør og nye måter å se hva slags data tredjepartsapper samler inn.

Disse to funksjonene kommer trolig ved en senere anledning.

Til høsten blir Universal Control en av nyhetene i MacOS Monterey, som lar deg styre en iPad om du setter den ved siden av datamaskinen. Vis mer

Forventes i september

Ifølge rapportene ser det ut til at Apple fortsetter tradisjonen med å rulle ut nye iOS-versjoner i septembermåned, og trolig vil det skje siste halvdel av måneden.

Ellers er det et solid utvalgt iPhoner som får tilgang på iOS 15. Blant annet iPhone 6S og 6S Plus fra 2015.

Disse iPhonene får iOS 15:

  • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS og iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8 og iPhone 8 Plus
  • iPhone 7 og iPhone 7 Plus
  • iPhone 6S og iPhone 6S Plus
  • iPhone SE (første og andre generasjon)
  • iPod Touch (sjuende generasjon)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer