Google på Huawei P40 Pro:

Dette skulle ikke vært mulig

Flere oppskrifter på nettet - vi prøvde en av dem.

MED GOOGLE: Her er vi logget på Google Maps på en P40 Pro. Det er egentlig ikke mulig. Foto: Pål Joakim Pollen
MED GOOGLE: Her er vi logget på Google Maps på en P40 Pro. Det er egentlig ikke mulig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Nylig testet vi Huaweis nye toppmodell, P40 Pro. Vår konklusjon var at selv om dette i utgangspunktet er nok en knallgod telefon fra kineserne, så er ulempen ved ikke å ha tilgang til Googles tjenester for stor for de fleste av oss.

Det er nemlig ikke bare Googles apper man gir avkall på, men også alle appene som benytter seg av Googles funksjoner. Blant annet betyr det at du ikke får brukt Vipps på telefonen, og mange apper virker halvveis, der for eksempel kart- og «i nærheten»-funksjoner ikke fungerer.

Men. Det finnes alltid de som klarer å jobbe seg rundt sperrene.

Ikke rett-frem

Helt siden Mate 30 Pro kom i høst, også den uten Google, har det florert med oppskrifter på nettet på hvordan du kan få Googles tjenester på plass på telefonen.

Men metoden som først fungerte, fungerte brått ikke lenger, og så kom det en ny metode som virket, men som etter hvert ikke virket lenger og så videre.

Metoden vi brukte trenger derfor ikke å virke for evig tid, men etter tips fra en Dinside-leser, fulgte vi i hvert fall instruksjonene på denne nettsiden, riktignok med utgangspunkt i ei fil vi fant via beskrivelsen i denne YouTube-videoen.

VIA USB: Her har vi koblet til en minneplugg via USB-C-porten på Huawei P40 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
VIA USB: Her har vi koblet til en minneplugg via USB-C-porten på Huawei P40 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Prosessen innebærer å laste ned en zip-fil på PC-en og pakke den ut på en minnepinne eller minnekort. Dernest plugger du det inn i telefonen (her trenger du typisk en overgang fra USB/minnekort til USB-C), og derfra må du blant annet installere en kinesisk app som får administratortilgang på telefonen, installere en god håndfull Google-tjenester i tur og orden, og så er det litt hopping frem og tilbake for å avinstallere enkelte ting, slette data, ta en omstart av telefonen og den slags.

Når du endelig får startet Play butikk, kommer det en feilmelding, men når du venter/prøver mange nok ganger, fungerer det. Så må den avinstalleres, og så er det en ny fil som skal installeres og så videre.

En skikkelig Reodor Felgen-løsning, med andre ord.

Men jaggu funket det som bare juling.

Nesten full pakke

Nå har vi Play butikk og alt som hører med installert på P40 Pro. Det ser også ut av Vipps fungerer fint (jeg er tilfeldigvis uten BankID et par dager i påvente av et nytt SIM-kort, men aktiveringsprosessen går i hvert fall fint frem til det), og både Google Foto, Maps, Assistent, casting av videoer og den slags fungerer som på en hvilken som helst annen Android-telefon.

AI, AI: Google Pay fungerer ikke på P40 Pro, men det er omtrent det eneste også. Foto: Pål Joakim Pollen
AI, AI: Google Pay fungerer ikke på P40 Pro, men det er omtrent det eneste også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Unntaket er imidlertid Google Pay, altså Googles betalingsløsning som lar deg tæppe telefonen mot terminalen i butikken. Siden telefonen fortsatt ikke er sertifisert av Google, er nok dette noe du aldri vil få til å virke på P40 Pro.

Den andre tingen som ikke fungerer helt, er å se Netflix i HD-oppløsning. Det beror igjen på at telefonen mangler de nødvendige sertifiseringene. Faktisk finner vi ikke Netflix når vi søker etter appen i Play butikk overhodet, men ved å laste ned installasjonsfila annetstedsfra (app-butikken til APKPure) får vi brukt tjenesten, men da bare med SD-oppløsning. Det er ikke det største offeret spør du oss.

Vil det fungere for alltid?

Dette gjør det selvsagt langt mer fristende å kjøpe en P40 Pro. Spørsmålet er dog hvor sikkert det er, og i hvilken grad man kan regne med at dette alltid vil fungere.

Som nevnt begynte prosessen med å installere en kinesisk app (med bare kinesiske tegn) hvor vi måtte gi den administratortilgang og trykke på et par blå knapper uten å ane hva som står. Riktignok har vi fjernet tilgangen og avinstallert den etterpå, men akkurat hva den har gjort med telefonen er jo vanskelig å vite.

Man kan heller ikke være sikker på at det vil fungere like fint for alltid. Vi har sett flere forumtråder rundtom på nett der folk melder om at noen av disse oppskriftene ikke fungerer lenger, for eksempel i dette innlegget hos XDA-developers, der forfatteren har begynt å få feilmeldinger etter en oppdatering av telefonen.

Og så gjenstår det å se om man i en slik situasjon vil motta sikkerhets- og systemoppdateringer fra Google. I innstillingene i Play butikk står det svart på hvitt at enheten ikke er sertifisert av Play protect, og på Googles hjelpesider heter det seg som følger:

  • Enheter som ikke er play protect-sertifisert, kan være usikre.
  • Enheter som ikke er play protect-sertifisert vil kanskje ikke få systemoppdateringer eller app-oppdateringer
  • Apper og funksjoner på enheter som ikke er sertifiserte vil kanskje ikke fungere slik de skal.
  • Data på enheter som ikke er sertifiserte vil kanskje ikke bli sikkerhetskopiert på en sikker måte

Med andre ord er du i noe utrygt farvann om du går for en løsning som dette, men samtidig - har du forhåndsbestilt telefonen og føler at den er mangelfull, kan dette være verdt å prøve, såfremt du er kjent med risikoene det innebærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer