WWDC 2023

Dette tror vi Apple lanserer

Har invitert til presseseanse mandag 5. juni.

RYKTEBONANZA: I forkant av Apples årlige utviklerkonferanse går det mange rykter om hva selskapet skal lansere. Foto: Apple
RYKTEBONANZA: I forkant av Apples årlige utviklerkonferanse går det mange rykter om hva selskapet skal lansere. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Apples årlige utviklerkonferanse avholdes vanligvis i begynnelsen av juni. Det høres kjedelig ut for hvermannsen, men her bruker de alltid å vise frem smakebiter på hva vi kan forvente oss av oppdateringer og nye produkter. Som vanlig florerer ryktene i forkant av avsløringen.

DinSide kommer til å være på plass i Apples hovedkvarter i Cupertino i USA når Tim Cook vil holde sin hovedtale mandag 5. juni klokka 19 norsk tid, og vil naturligvis gi deg en første titt på hva som bli presentert.

Lanserer AR-briller

Det er mest forventninger rundt det som antas å være selskapets første digitale briller. Det har gått rykter om disse i årevis, men Apple har aldri bekreftet at de finnes.

I motsetning til rene VR-briller som de fra Sony eller Facebook/Meta, sies det at Apple satser på en kombinasjon av VR og AR - kalt «mixed reality», altså blandet virkelighet.

Rent praktisk betyr det at brillene vil legge digitale/virtuelle elementer på toppen av det brukerne ser i den virkelige verden.

Ifølge ryktene skal de se ut som et par skibriller, med 8K-skjermer, en haug med kameraer og et eksternt batteri som kobles til brillene med en proprietær kabel. Navnet hevdes å bli Reality Pro.

KONSEPT: Slik ser 3D-designer Ian Zelbo for seg at Apple-brillene kommer til å se ut. Foto: Ian Zelbo
KONSEPT: Slik ser 3D-designer Ian Zelbo for seg at Apple-brillene kommer til å se ut. Foto: Ian Zelbo Vis mer

The Verge skriver at Apple skal ha jobbet med å lage AR/VR-versjoner av flere av sine apper, som Safari, FaceTime, Apple TV, Apple Books, Freeform og så videre.

Prisen er det kanskje mest avskrekkende. Den hevdes å ligge på 3000 dollar, nesten 33 000 kroner. Legg på et par tusen igjen der på en eventuell norsk pris, og så er produktet utelukket for de aller fleste av oss til å begynne med.

For øvrig har Apple invitert journalister som er spesialisert på VR-teknologi, noe mange tar som en slags bekreftelse på at brillene blir introdusert, ifølge 9to5mac.

15-tommer MacBook Air

Det ryktes også at Apple kommer til å introdusere en større versjon av MacBook Air med 15-tommer skjerm. Denne ryktes å bli lik den eksisterende 13-tommerutgaven, bare med større skjerm naturligvis.

iOS 17 med nye funksjoner

Siden WWDC faktisk er en utviklerkonferanse, vil det være mye fokus på såkalte myke nyheter, altså programvare.

Apple kommer nesten helt sikkert til å introdusere neste versjon av operativsystemet til iPhone, iOS 17.

NYE FUNKSJONER: Fjorårets oppdatering, iOS 16, bød på blant annet widgeter på låseskjermen. Hva kan vi vente oss med årets oppdatering? Foto: Apple
NYE FUNKSJONER: Fjorårets oppdatering, iOS 16, bød på blant annet widgeter på låseskjermen. Hva kan vi vente oss med årets oppdatering? Foto: Apple Vis mer

Selskapet har allerede forhåndsvist en ny hjelpefunksjon til det nye operativsystemet kalt «Personal Voice». På bare 15 minutter skal en bruker kunne opprette en kunstig stemme som skal høres ut som deres egen stemme. Dette gjør det mulig for brukere som for eksempel er rammet av ALS å snakke med sin personlige stemme når de kommuniserer med venner og familie.

Ellers skriver vanligvis velinformerte Bloomberg at Apple kommer til å introdusere en ny funksjon som vil forvandle iPhone-låseskjermen til en smarthjem når den vris horisontalt. Det samme skal også bli mulig med iPad. Selskapet holder visstnok også på å lage en dokk til iPad som gjør at den vil fungere som en smartskjerm à la Google Next Hub Max.

Wall Street Journal hevder Apple vil lansere en helt ny journal-app for iPhone i iOS 17. Med denne vil du kunne skrive ned hva du tenker og gjør i løpet av en dag. I så fall vil selskapet gå rett i konkurranse med tredjepartsapper som Day One og Momento.

På tampen av fjoråret ble det meldt at Apple trolig kommer til å føye seg etter EUs Digital Markets Act (DMA) med iOS 17. Det innebærer blant annet at selskapet ikke bare må tillate alternative appbutikker på iPhone, men også at brukerne kan installere apper fra nettleseren.

Apple Watch-forvandling

En ny versjon av operativsystemet til Apple Watch vil også bli vist frem på årets WWDC. Et mye mer nisjeprodukt enn iPhone-oppdateringene, men i forrige måned meldte Mark Gurman i Bloomberg at WatchOS 10 kommer til å gi klokkene sine en av de største oppdateringene siden originalen ble introdusert i 2015.

Gurman skriver at det kommer «fundamentale endringer» til brukergrensesnittet med fokus på widgeter.

- Planen er å la brukere bla gjennom en serie med ulike widgeter - for aktivitetssporing, vær, aksjekurser, kalenderavtaler og mer - i stedet for at de åpnes som apper, skriver han i Bloomberg.

STORE ENDRINGER: Ifølge ryktene kommer Apple Watch til å få store endringer til brukergrensesnittet. Foto: Kirsti Østvang
STORE ENDRINGER: Ifølge ryktene kommer Apple Watch til å få store endringer til brukergrensesnittet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I tillegg har Apple lekt med tanken om å endre funksjonen på noen av knappene til Apple Watch. I dag brukes den digitale krona til å gå til hjemskjermen. Med WatchOS 10 kan den kanskje brukes til å åpne widgeter i stedet.

Nye versjoner av operativsystemene til Mac, Apple TV og HomePod er også ventet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer