25. mars 2019

Dette tror vi Apple skal lansere i kveld

Ny TV-tjeneste, Netflix for nyheter og kanskje noe mer.

APPLE TV: Når Tim Cook på mandag enter scenen i Steve Jobs Theater, er det trolig for å snakke om Apples TV-planer. Foto: Stephen Lam/Reuters
APPLE TV: Når Tim Cook på mandag enter scenen i Steve Jobs Theater, er det trolig for å snakke om Apples TV-planer. Foto: Stephen Lam/Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 25. mars: I helgen kom det ytterligere to rykter rundt Apples storlansering som finner sted senere i dag. Det ene omhandler prissettingen for strømme- og nyehtssatsingene, mens det andre, fra Bloomgberg, hinter om en spilltjeneste fra Apple.

The Wall Street Journal skriver at Apple har vært i forhandlinger med HBO, Showtime og Starz - de to førstnevnte står bak store serier som «Game of Thrones» og «Homeland» - om å tilby en pakke med de tre tjenestene til 9,99 dollar i måneden. Vanligvis koster de tre strømmetjenestene henholdsvis 15, 10,99 og 8,99 dollar per måned i USA.

Samme nettsted skriver også at Apples eget innhold ikke blir gratis. Tidligere rykter har hevdet at iPhone-produsenten planlegger å gjøre eget innhold gratis tilgjengelig for brukere med selskapets produkter, som Mac, Apple TV, iPad og iPhone.

I tillegg hevdes det at prisen på Apple News-tjenesten blir 9,99 dollar i måneden. News-appen er så langt ikke tilgjengelig i Norge, så det er usikkert om dette «nyheter for Netflix»-tilbudet lanseres her til lands. Det gjelder for så vidt også strømmepakken. Per nå er det kun HBO (Nordic) som er tilgjengelig i Norge, men innhold fra Showtime og Starz er riktig nok tilgjengelig via «norske» strømmetjenester som nevnte HBO Nordic og TV 2 Sumo.

Spillplaner

Bloomberg melder at Apple planlegger å introdusere en abonnementstjeneste for spill. Nettstedet skriver at selskapet har vært i samtaler med en rekke spillutviklere om å tilby spillpakker med et utvalg spill til en bestemt pris i måneden. Ikke ulikt det Microsoft gjør med Xbox Game Pass som er tilgjengelig på både Xbox One-konsoller og Windows 10-PC-er.

Det er uvisst hvilke spill som blir en del av Apples tjeneste, men Bloomberg skriver at selskapet kun vurderer spill som ikke er gratis. Noe som utelukker populære spill som «Fortnite» og «PUBG» - begge er gratis, men tilbyr mikrotransaksjoner.

Strømmeplaner

Etter årevis med rykter og spekulasjoner, har Apple endelig spikret datoen for showet der de skal annonsere TV-planene sine. Apple har riktig nok ikke bekreftet hva de skal snakke om førstkommende mandag, men med undertittelen «it's show time» i invitasjonen gjør ikke selskapet noe forsøk på å skjule hva som står på agendaen.

Det har lenge vært spekulert at Apple planlegger å lansere en ordentlig konkurrent til Netflix - som de har gjort med Spotify - men ifølge ferske rapporter fra Recode kommer ikke det til å skje.

Hvis dette stemmer, kommer ikke iPhone-produsenten med et alternativ til Netflix, HBO, TV 2 Sumo, Amazon Prime Video og andre tjenester.

I stedet ser fokuset til å ligge i å selge andre tjenesters abonnementer - og samtidig få en bit av kaken.

Samler ulike tjenester under ett

«I stedet for å selge abonnementer for TV-apper, som er omringet av millioner av andre apper i App Store, planlegges det en ny butikkfront som er mer tydelig for personer som bruker Apple TV og annen maskinvare fra Apple. De vil også tilby egne pakker - for eksempel en pakke med HBO, Showtime og Starz som er rimeligere enn å kjøpe hver separat», skriver Recode om Apples planer.

Giganten Netflix er ikke en del av dette. Tidligere denne uken gjorde selskapet det klart at de ikke har noen planer om å samarbeide med Apple på denne fronten.

Det er ukjent hvilke strømmeselskaper som eventuelt blir en del av den ryktede tjenestene, og om det blir noen norske tjenester ved lansering. Om tjenesten i det hele tatt kommer hit.

Så hva skjer med Apples planer om eget innhold?

Apple utvikler egne filmer og TV-serier med kjente fjes som Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Steven Spielberg og J.J Abrams. Tidligere har det, som nevnt over, vært rapportert at dette innholdet blir gratis for dem med Apple-enheter, men The Wall Street Journal hevder nå at Apple vil ta betalt uansett hvilken enhet man har.

Og da kommer spørsmålet om Apple planlegger å slippe en dedikert TV-app til flere plattformer, som for eksempel Windows. Vi vet at iTunes er på vei til flere TV-er, men hva med for eksempel PlayStation 4 og Xbox One? I skrivende stund er det vanskelig å si.

«Netflix for nyheter»

Andre ting som nevnes om Apples planer mandag 25. mars, er:

  • Et kredittkort i samarbeid med Goldman Sachs, som får spesielle avtaler når det er koblet mot en iPhone.
  • En Netflix for nyheter-liknende tjeneste med innhold fra en rekke publikasjoner, Wall Street Journal nevnes som én av dem.

Dog blir nyhetstjenesten uten amerikanske giganter som The New York Times og Washington Post, ifølge førstnevnte. Wall Street Journal skriver at ønsker Apple selv å beholde hele halvparten av prisen på abonnementene som selges via denne løsningen - noe som er langt mer enn de 30 prosentene de tar i App Store, og kan være årsaken til at flere publikasjoner er lunkne til å inngå avtaler med iPhone-produsenten.

Innholdet fra nyhetstjenesten blir trolig tilgjengelig i Apples News-app, som ennå ikke er tilgjengelig i Norge.

Det vi trolig ikke får se under mandagens arrangement, er ny maskinvare. Apple ser ut til å ha gjort seg ferdig med nye dingser i mars med lanseringene av to nye iPad-er og AirPods «2» denne uken.

Lanseringen finner sted klokken 18.00 norsk tid.

Hva tror du Apple skal lansere i dag?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer