Nano Memory Card

Dette vet vi om Huaweis minnekort

Er tiden inne for å pensjonere microSD?

Huawei-sjef Richard Yu snakket varmt om det nye minnekortet, Nano Memory Card. Foto: Huawei/YouTube
Huawei-sjef Richard Yu snakket varmt om det nye minnekortet, Nano Memory Card. Foto: Huawei/YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under Mate 20 Pro-lanseringen forrige uke introduserte Huawei en helt ny type minnekort: Nano Memory Card (NM). Den kinesiske kjempen har som mål om å gjøre Nano-minnekortet til arvtakeren til microSD – som har holdt det gående i over et tiår – men har så langt vært sparsomme med detaljer rundt det.

Vi har saumfart nettet for å finne ut det vi kan om informasjon om Huaweis Nano Memory Card.

Hvilke selskaper produserer Nano Memory Card?

Huawei er selskapet bak Nano Memory Card og er i første omgang alene om å produsere disse. Dog ønsker de å få med seg flere på laget, noe som definitivt må til hvis det skal bli introdusert som et attraktivt alternativ til microSD. Toppsjef Richard Yu har gjort det klart at selskaper som ønsker å produsere NM-kortet, ikke trenger å betale lisenskostnader. Enn så lenge.

– Alle microSD-produsenter kan produsere dem, siteres Yu av Android Authority.

Han bekrefter at de er i samtaler med andre selskaper om produksjon av kortene, men ønsker ikke å gå i detalj på det området.

Hvilke egenskaper har det?

Det er helt identisk med et nano-SIM-kort og er designet for å passe i samme kortskuff. Huawei sier at Nano-minnekortet er 45 prosent mindre enn microSD. Mate 20 Pro, en av enhetene med støtte for minnekortet, har to SIM-skuffer der den ene kan brukes til Nano Memory Card. Her kan kundene velge mellom å kjøre to SIM-kort eller ett SIM og ett Nano-minnekort.

Noe av tanken bak er at det skal være enklere å designe enhetene – derav samme størrelse som nano-SIM – og at det tar mindre plass.

Nano Memory Card kommer for øyeblikket i kapasiteter på 128 og 256 GB.

microSD Nano Memory Card
Fysisk størrelse15 x 11 x 1 mm12,3 x 8,8 x 0,7 mm
KapasitetOpp til 512 GB128 og 256 GB
Hastighet100 MB/s90 MB/s
Størrelsesforskjell microSD og Nano Memory Card. Foto: SanDisk/Huawei
Størrelsesforskjell microSD og Nano Memory Card. Foto: SanDisk/Huawei Vis mer

Huawei har ikke sagt noe om priser, men en rask titt på Prisjakt viser at to norske nettbutikker har lagt ut Nano-minnekortet for forhåndsbestilling, ProShop og Komplett. Begge selger kun kortet med en kapasitet på 128 GB, men prisen varierer stort:

  • Komplett: 890 kroner.
  • ProShop: 490 kroner.

Samtidig viser et raskt søk på Prisjakt at man får et SanDisk Ultra microSDXC 100 MB/s til 299 kroner.

Hvilke enheter støtter det?

Som nevnt over, er det Huawei som har utviklet og er alene om å produsere NM-kortene. Det betyr at det også er kun selskapets enheter som så langt har støtte for disse. Mer spesifikt gjelder det Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20X og Mate RS Porsche Design.

Hva er det vi ikke vet om det?

Få dager før Huawei Mate 20 Pro lanseres, er det fremdeles ting vi ikke vet om kinesernes nye og proprietære minnekort. For eksempel kompatibilitet med SD-kort og nåværende enheter.

  • Vil man kunne kjøpe SD-kortadapter slik at man kan sette det inn i en bærbar PC?
  • Kan den ekstra SIM-kortskuffen i andre enheter brukes til Nano-kortet?

Vi har kontaktet Huawei om disse tingene, men venter fremdeles på svar.

Kanskje mer viktig:

- Trenger vi Nano Memory Card?

Det er vanskelig å si, men tanke på hvor godt utbredt microSD-kortene er, skal det bli interessant å se om Huawei får flere produsenter med på laget.

En annen ting er at de foreløpig høye prisene gjør at Nano-kortet ikke er like attraktivt som den nåværende standarden. Dette er to punkter hvor Huawei må levere for ikke å risikere at Nano Memory Card lider samme skjebne som de proprietære kortene xD (Fujifilm og Olympus) og Memory Stick (Sony).

MicroSD har den fordelen at det er mange, mange selskaper som støtter og produserer kortene, samtidig som teknologien er å finne i et hav med smarttelefoner, nettbrett, actionkameraer, bærbare PC-er. Huawei har dermed en formidabel jobb foran seg.

Og så kommer spørsmålet om de andre mobilprodusentene vil støtte en teknologi som utvikles og styres av en konkurrent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer