Skjulte iPhone-triks

Dette visste du kanskje ikke at var mulig å gjøre på iPhone

Triksene som kan gjøre iPhone-hverdagen bedre.

FLYTT FLERE APPER SAMTIDIG: Var du klar over at du kunne flytte flere apper på hjemskjermen samtidig på iPhone? Foto: Kirsti Østvang
FLYTT FLERE APPER SAMTIDIG: Var du klar over at du kunne flytte flere apper på hjemskjermen samtidig på iPhone? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

De fleste som har iPhone, vet hvordan de bruker den. Men det finnes en del godt gjemte funksjoner det kan være verdt å lære seg.

Tastatur-triks som gikk viralt

På slutten av fjorårets skrev vi om trikset som gjorde det enklere å flytte på tekstmarkøren når du skriver:

Ved å trykke og holde inne hvor som helst på tastaturet, forvandles det til en «styreflate», og så er det bare å dra fingeren rundt for å flytte markøren i teksten din.

Så mye enklere enn å knote for å treffe rett sted på skjermen med den store fingeren din ...

Trikset gikk viralt i sosiale medier, og det fikk oss til å tenke: hvilke andre skjulte triks finnes det på iPhone og i iOS? Her er noen av våre favoritter.

Først publisert 25. november 2018. Oppdatert 22. januar med tre nye tips som kommer først her:

Åpne en lukket Safari-fane (nytt!)

Lukket du en fane i Safari ved en feiltakelse, men gjerne skulle hatt den tilbake? Trykk på fane-ikonet, og trykk og hold inne pluss-knappen for å få opp en liste over nylig lukkede faner.

PS: Det skal ikke fungere når du surfer i privat modus, ifølge MacRumors, som vi hentet tipset fra.

Sjekk hvilke apper varslene kommer fra (nytt!)

SE HVOR VARSLENE KOMMER FRA: Ved å bruke 3D Touch på en mappe, får du opp en slik liste. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SE HVOR VARSLENE KOMMER FRA: Ved å bruke 3D Touch på en mappe, får du opp en slik liste. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Har du mange apper i en mappe? Og kanskje påfølgende mange røde varsel-bobler? Da kan det være litt tungvint å alltid måtte åpne mappa for å så bla deg til appen varselet kommer fra.

Men ved hjelp av 3D Touch, altså ved at du trykker hardt på mappe-ikonet, vil det sprette opp en liste med appene som har uleste varsler. Og vips, slipper du å åpne mappa!

Gå raskt til app-innstillinger (nytt!)

Innstillinger for appene du har installert på din telefon finner du under Innstillinger, og så blar du i bunnen, hvor du finner en alfabetisk liste over tredjepartsappene. Har du mange appen, som meg, kan det ta tid å finne innstillingene du leter etter. Det finnes imidlertid en enklere måte å hente de opp på, ved bruk av Siri.

Når du er inne i appen, aktivert Siri, og si «Innstillinger». Deretter vil du sendes rett inn i de app-spesifikke innstillingene, uten en masse ekstra trykk og scrolling.

Markér mange bilder i en fei

Har du en haug med bilder du vil legge i et album eller slette? Du trenger faktisk ikke å velge ett og ett bilde av gangen. Det finnes en mye enklere måte.

Gå til Bilder-appen og trykk på Marker-knappen øverst til høyre. Dra deretter fingeren din fra venstre til høyre langs en rad - eller motsatt. Da vil hele raden med bilder bli markert, i stedet for bare ett enkelt bilde.

Du kan dra og velge bilder i så mange rader du vil, til du får alle du ønsker å markere.

Deretter kan du slette dem, legge de til i album eller for eksempel dele de med noen andre via e-post, Facebook Messenger eller kanskje til og med AirDrop?

Slett siste siffer i kalkulatoren

Har du opplevd å skrive et tall feil når du gjør en utregning i kalkulator-appen, og irritert deg over at du må starte helt på nytt igjen?

Det trenger du ikke. I stedet for å trykke på C- eller AC-knappene , er det bare å sveipe til høyre eller venstre i toppen av skjermen hvor tallene vises, og så vil sifferet du sist tastet inn, slettes.

Flytt flere apper samtidig

Å organisere hjemskjermen på iPhone er kjedelig. Det er tungvint å flytte rundt på én og én app for å få dem dit du ønsker. Men visste du at du kunne flytte flere apper samtidig?

Ikke vi heller, før vi nylig så denne videoen på 9to5Mac.

  1. Trykk og hold på et app-ikon på hjemskjermen til du kommer i redigeringsmodus (hvor alle appene rister).
  2. Begynn å dra det første ikonet, og mens du holder på det, trykk på et ikon til for å legge det i en stabel.
  3. Fortsett med det samme til du har samlet sammen alle appene du ønsker å flytte.
  4. Deretter er et bare å flytte dem til den siden eller stedet på hjemskjermen du vil ha dem, slippe fingeren fra skjermen, og så vil de legge seg på plass.
  5. Sveip opp eller trykk på hjemknappen for å gå ut av redigeringsmodus.
SE VIDEOEN: Slik flytter du flere apper samtidig på iPhone-skjermen.Vis merVis mer Vis mer

Skann dokumenter i Notater-appen

TILPASS DOKUMENTET: Etter at du har skannet inn et dokument i Notater-appen, kan du justere hjørnene, slik at hele dokumentet får plass. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TILPASS DOKUMENTET: Etter at du har skannet inn et dokument i Notater-appen, kan du justere hjørnene, slik at hele dokumentet får plass. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vi har tidligere skrevet om apper du kan bruke for å skanne dokumenter med mobilkameraet. På iPhone trenger du imidlertid ikke en tredjepartsapp, du kan faktisk gjøre det rett i Apples Notater-app.

Opprett et nytt dokument, og trykk på pluss-tegnet i verktøylinjen. Velg deretter Skann dokumenter. Når du plasserer et dokument foran kameraet, vil det bli markert i gult, og skannes automatisk. Du kan legge til flere skanninger i et dokument bare ved å legge et nytt dokument foran kameraet.

Du kan også skanne manuelt ved å trykke på utløserknappen. Trykk til slutt på Arkiver når du er ferdig.

Både underveis og i etterkant kan du gjøre justeringer på utsnittet. Du kan også signere det ved å velge skanningen, trykke på deleknappen > Merking.

Gjør skjermopptak med tale

iOS 11 ble det endelig mulig å gjøre skjermopptak på iPhone. Du starter et opptak ved å gå til kontrollsenteret, og trykker på den runde opptaksknappen.

FÅ MED DET DU SIER: Fra denne menyen kan du skru på mikrofonen under skjermopptak. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FÅ MED DET DU SIER: Fra denne menyen kan du skru på mikrofonen under skjermopptak. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Ønsker du å lage en video hvor du snakker mens du viser noe på skjermen? Da trenger du ikke å legge på stemmen i ettertid.

Bruk «3D Touch», og trykk hardt på opptaksknappen på kontrollskjermen. Da vil du komme til en innstillingsskjerm hvor du kan velge å skru på mikrofon, slik at du får med tale i skjermopptaket ditt.

Kjenner du til noen flere «hemmelige» iPhone-triks alle bør kunne? Del gjerne i kommentarfeltet under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer