DAC for mobil

«Dingsen» på ledningen gir deg mye bedre mobil-lyd

Under tusenlappen for kraftig løft i musikken.

BEDRE LYD: Mange PC-brukere sverger til Audioquest Dragonfly for å få bedre lyd. Men den fungerer svært bra på mobilen også. Foto: Tore Neset
BEDRE LYD: Mange PC-brukere sverger til Audioquest Dragonfly for å få bedre lyd. Men den fungerer svært bra på mobilen også. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje er du fornøyd med lyden fra mobiltelefonen slik den er. Muligens er du tilfreds med ørepluggene som fulgte med i esken også.

Noen vil si at du ikke vet hva du går glipp av. Heldigvis trenger du ikke betale mer enn noen hundrelapper ekstra for å komme opp i eliteklassen på øret.

DAC-en er kilden til god lyd

Veien til bedre lyd går gjennom en DAC. De tre bokstavene står for «digital to analog converter» – på norsk digital til analog-omformer.

For uinnvidde er det en dings som gjør de digitale signalene fra mobilen eller PC-en om til musikk i hodetelefonene dine.

I alle mobiltelefoner, som i de fleste apparater som gir fra seg lyd i dag, sitter den allerede. Også i overgangsledningen mellom Apples Lightning-utgang og vanlige hodetelefoner.

Men kvaliteten kan være så som så.

Det er nemlig slik at lyden uansett til slutt skal ut gjennom en god, gammeldags forsterker. Det hjelper ikke om alt det digitale er perfekt (for det er det jo) dersom elektronikken som skal gjengi rytme, klang og stemmer, ikke er voksen for oppgaven.

Nordmenn tidlig ute

Allerede for fem år siden testet Dinside Pinell DAC mini, en liten boks som kunne kobles fra USB-porten på PC-en og inn i et stereoanlegg.

Prisen var 895 kroner, noe som må sies å være beskjedent i en verden der stereoentusiaster gjerne betaler tre årslønner for utstyret sitt.

UTGÅTT: Hegel konsentrerer seg om stuemarkedet og selger ikke lenger denne hendige mobil-DAC-en.
UTGÅTT: Hegel konsentrerer seg om stuemarkedet og selger ikke lenger denne hendige mobil-DAC-en. Vis mer

For en tusenlapp mer får du Henry Audio USB DAC 128 Mk 3 , som er utviklet av ingeniøren Børge Strand-Bergesen i Asker.

Men denne er i likhet med Pinellen ment for hjemmebruk med PC og stereoanlegg.

Et annet norsk firma, Hegel, tenkte annerledes. I 2014 kom de med DACen Super. Den kunne plugges rett i PC-ens USB-port, og var et svar på den amerikanske hi-fi-kabelprodusenten Audioquests suksessprodukt Dragonfly, som kom to år før.

Plugg inn og spill

Dragonfly er bare en av mange små USB-DACer for mobilt bruk som har kommet de siste åra. Slike DAC-er er ikke stort større enn en minnepinne, og drives av strøm fra enheten den er koblet til.

Batteri er ikke med andre ord ikke nødvendig, og heller ikke opplading.

ENKELT: DAC-en plugges rett inn i nærmeste USB-port på PC-en. Foto: Tore Neset
ENKELT: DAC-en plugges rett inn i nærmeste USB-port på PC-en. Foto: Tore Neset Vis mer

Det er bare å plugge den inn i en PC, koble på hodetelefonene og spille i vei. En driver trengs for Windows, men denne ligger i dingsen og installerer seg selv.

Stor forskjell

I forhold til det billige lydkortet som sitter på PC-ens hovedkort får lyden et solid løft.

Det første du merker, er at det blir høyere. Men når du får dempet lyden til et nivå du er komfortabel med, begynner også andre ting å skje.

Du merker at bassen blir fastere og får flere klangfarger. Det er mulig å skille ut flere detaljer i musikken. Det hele låter i det hele tatt riktigere og mer musikalsk.

Som sagt, man vet ikke hva man har gått glipp av.

Her er konkurrentene

Audioquest Dragonfly selges bare på Hi Fi Klubben. Her er noen av alternativene du får andre steder.

Fiio K1 (400 kroner)
Roxcore D11 (400 kroner)​
​FiiO i1 (695 kroner, bare for Apple Lightning)
Nexum Aqua iOS (1.099 kroner, bare for Apple Lightning)
FiiO Q1 (1.190 kroner)
Inakustik Amp no. 1 (1.295 kroner)
M2tech Hiface DAC (1.495 kroner)
HRT Music Streamer 2 (1.799 kroner)​
Audioquest Dragonfly Red (1.898 kroner, med 64 bit volumkontroll)​

(Inneholder lenker til nettbutikker via tjenesten Prisjakt, som Dinside har et kommersielt samarbeid med. Dette har ingen innvirkning på hvilke produkter vi velger å skrive om.)

Løft for mobilen også

Da vi selv anskaffet oss en Audioquest Dragonfly Black (den rimeligste, til 998 kroner), brukte vi den først utelukkende til PC. Men så fant vi ut at den kunne brukes med mobilen også.

Vi kjøpte derfor en ledning som er ment for å koble sammen en moderne iPhone med Lightning-utgang sammen med en minnekortleser for kamera.

En slik kostet oss 329 kroner på Clas Ohlson, og samlet kom investeringen i bedre lyd på 1.327 kroner. Pluss gode øreplugger, selvsagt. Men de hadde vi jo fra før.

Det var definitivt verd prisen. Våre faste test-øreplugger Sennheiser Momentum har allerede en fin og nøytral lyd med de fleste kilder – også via lydutgangen på mobiltelefonen.

FIRE LEDD: Først mobil, så overgangsledning, deretter DAC og til slutt hodetelefon. Litt kronglete, men tar ikke opp mye ekstra plass i sekken. (Foto: Tore Neset)
FIRE LEDD: Først mobil, så overgangsledning, deretter DAC og til slutt hodetelefon. Litt kronglete, men tar ikke opp mye ekstra plass i sekken. (Foto: Tore Neset) Vis mer

Med Audioquest Dragonfly får lyden et betydelig løft, akkurat som med PC. Også her blir det mye høyere, men når volumet justeres ned til vanlig hyggenivå hører vi at kvaliteten er bedre også.

Stemmer høres tydeligere, bassen får nyanser vi tidligere ikke har hørt og instrumenter i den øvre delen av skalaen får mer rom og luft å bevege seg i.

Det blir rett og slett morsomt å høre musikk på mobilen, om ikke like flott som på stereoen hjemme.

iPhone og Android

iPhone 7, som vi brukte i denne testen, trenger en overgangsledning mellom Apples Lightning-utgang og USB for å bruke Dragonfly. En slik ledningsstump koster rundt 300 kroner.

Det skal også være mulig å ta ut signalet digitalt fra en Android-telefon til en ekstern DAC, men med Audioquest-dingsen fikk vi ingen lyd da vi prøvde en standard overgang til microUSB.

Ifølge diskusjoner på nettet skal dette går greiere med telefoner som har den nyere USB-C-utgangen.

Audioquest har selv laget en guide for Androidbrukere som burde forklare det meste.

OBS: Vi har i ettertid fått rapporter fra lesere om at iPhone 8 (og muligens andre nyere Apple-telefoner) ikke godtar eksterne DAC-er som Dragonfly. Dette på grunn av for høyt strømforbruk. Vær også oppmerksom på at bruk av slike USB-dingser fører til at telefonen går raskere tom for strøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer