Norgesferie

Dingsene du må pakke med i sommer

Mobilen er selvskreven, men hva annet bør du ha med på tur?

TRÅDLØS LYD: Spill musikk fra mobilen med en Bluetooth-høyttaler. Denne fra Ultimate Ears tåler dessuten vann. Foto: Pål Joakim Pollen
TRÅDLØS LYD: Spill musikk fra mobilen med en Bluetooth-høyttaler. Denne fra Ultimate Ears tåler dessuten vann. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesferien er godt i gang, og er du blant dem som snart skal begi deg ut på ferie, er det viktig å pakke med seg det viktigste.

På grunn av coronaviruset har mange igjen lagt ferien til Norge, mens for andre blir det kanskje ikke så annerledes enn de hadde tenkt. Antakelig blir det norgesferie på de fleste av oss selv om reiserestriksjonene er blitt mykere de siste ukene.

Uansett om du skal holde deg i nærområdet, reise langt, dra på stranda, i skogen eller på fjellet, være på båt eller i bobil - kommer du mest sannsynlig til å pakke med noe elektronisk utstyr i bagasjen.

Her er våre anbefalinger til dingser som kan komme godt med. ferien!

Bagasjevekt

Skal du ut og fly kan det være lurt å ta med seg en bagasjevekt.

Flyselskapene har gjerne strenge krav til vekten på bagasjen du sjekker inn. Har du pakket litt mye og vil unngå å betale for overvekt, kan en bagasjevekt være et smart kjøp.

Vil du holde deg innenfor vektgrensa og samtidig ha mulighet til å lade mobilen kan kanskje trillekofferten Bluesmart være noe for deg: Den har nemlig alt fra innebygd GPS, vekt og muligheten for å lade to enheter. Men det skal sies at den også har noen ulemper, som at den er veldig tung.

INNENFOR GRENSA? Sjekk bagasjen hjemme med en bagasjevekt. Denne fra Clas Ohlson, Askalitt Compact 50 kg, var best i vår test. Foto: Tore Neset
INNENFOR GRENSA? Sjekk bagasjen hjemme med en bagasjevekt. Denne fra Clas Ohlson, Askalitt Compact 50 kg, var best i vår test. Foto: Tore Neset Vis mer

Nødlader

Nest etter selve mobilen, er en nødlader den viktigste dingsen du pakker med når du skal ut på tur. Hvis du ikke har planer om en frakoblet ferie, da.

(Skal du langt av gårde, for eksempel på fjellet, bør du riktignok ha muligheten til å ringe nødetater om nødvendig; kanskje en gammel «dum»-mobil kan være et alternativ? Med en slik har du også batteritid for mange dager, om ikke uker.)

Nødladere finnes i mange ulike varianter. Velg en liten med lav kapasitet for en dagstur (de er på typisk 3000 mAh), eller en stor med mye kapasitet om du skal være borte lengre. En lader på rundt 10.000 mAh kan lade mobilen 2-3-4 ganger avhengig av hvor stort batteri telefonen har.

Noen steder får du kjøpt nødladere på opp mot 30 000 mAh. Er dere flere i familien som skal dele eller du har med både mobil, nettbrett og annet som trenger å lades, er det lurt med en skikkelig stor rugg. Husk likevel eventuelt å sjekke med flyselskapet om de har en maksimal tillatt størrelse dersom du skal ha den med på flyet.

Skal du i marka eller på fjellet i dagevis uten mulighet for å lade opp nødladeren igjen, kan en solcellelader komme deg til unnsetning.

Aktivitetsklokke/smartklokke

Planlegger du en aktiv ferie, eller bare ønsker å holde oversikt over tida eller antall skritt du går, kan vi anbefale deg å ta med en aktivitetsklokke eller treningsklokke på årets ferie.

Noen ganger kan det være deilig å ta seg en gå- eller løpetur uten mobilen, og det er ofte moro å logge turen slik at du kan se løypa i ettertid og sende skrytebilder til familie og venner.

Husk likevel å si fra hvor du går og hvor lenge du blir borte.

Blant våre anbefalinger finner du ferske Huawei Band 6, som er en imponerende aktivitetsklokke til 690 kroner. Den har god batteritid, flere aktivitetsmålinger og tåler attpåtil vann slik at du kan ta den med på svømmetur.

Av de mer avanserte smartklokkene, finner du Garmin Venu 2 som er spekket med det meste av treningsfunksjonaliteter, men trenger du innebygd kart vil vi anbefale Garmin Fenix-serien.

Vanntett deksel

Skal du befinne deg i nærheten av vann, er et vanntett deksel lurt å ha. Ikke bare om et uhell skulle skje. Noen vanntette deksler er også laget for at du skal kunne bade med dem. Kanskje du kan ta noen kule undervannsbilder i sommer?

Du får vanntette mobildeksler fra tilbehørsprodusenter som LifeProof og Catalyst. Såkalte mobilposer er også å få kjøpt, typisk under et ikke så kjent merkenavn hos din lokale elektronikkforhandler.

Fordelen med denne typen løsninger er at du ikke bare holder unna vann, men også sand.

Pass forresten på hvordan du oppbevarer mobilen når du er på stranda eller ute i sommervarmen. Den skal ikke legges i direkte sollys. La den ligge i veska eller mellom noen håndklær. Og blir den for varm: ikke legg den i kjøleskapet!

Mobilstativ

TRIPOD: Med et slikt stativ som denne GorillaPod-en kan det bli enklere å få tatt fine bilder på ferieturen. Foto: Joby
TRIPOD: Med et slikt stativ som denne GorillaPod-en kan det bli enklere å få tatt fine bilder på ferieturen. Foto: Joby Vis mer

Apropos bilder, liker vi alltid å reise med et mobilstativ. Det gjør det lettere å fotografere motiver både med og uten mennesker.

Vi holder en knapp på Joby GorillaPod som lett kan bøyes slik at mobilen står stødig på ujevne overflater, men det finnes det hav av løsninger å velge mellom. De kan koste alt fra et par hundrelapper til godt over tusen kroner.

Selfiestang er fremdeles en greie, og selv om det utfordrer oss nordmenn å bruke den i sosiale settinger, kan det gi bedre bilder. Koster typisk en hundrelapp i elektronikkbutikken, og varer derfor ikke mer enn én sesong heller.

Trådløs høyttaler

Noen legger mobilen i et glass når de skal høre på musikk, men du får bedre lyd med en trådløs høyttaler. Disse fås kjøpt i alle ulike varianter, alt fra de små og billige til de store og dyre.

Det finnes mye bra å velge mellom, blant annet fra produsenter som Sony, Bose, JBL og Ultimate Ears. I år finner du også et spennende alternativ fra Sonos:

Her får du ofte det du betaler for, og ikke minst – vekten du er villig til å drasse med deg rundt på tur. En koloss på seks kilo gir deg selvsagt mer fest og moro enn en diskré høyttaler du får plass til i sidelomma på sekken, men kanskje er det nettopp sistnevnte du faktisk tar med deg på tur.

Støydempende hodetelefoner

Ønsker du å stenge deg ute fra omverdenen for å få ro, er støydempende hodetelefoner redningen.

Du har klassikerne fra Sony (Sony WH-1000XM4) og Bose (NCH 700) som vil koste deg 2–3000 kroner, og de litt dyrere Apple AirPods Max. Er budsjettet på under tusenlappen, er Jabra Move Style definitivt verdt å vurdere, som vant vår test av rimelige hodetelefoner høsten 2019. I skrivende stund er de satt ned til 290 kroner.

I seinere tid har vi testet en rekke trådløse ørepropper, hvor Jaybird Vista 2, Samsung Galaxy Buds Pro og LG Tone Free FN7 er blant våre nyeste favoritter. De kan fort også være mer behagelig å bruke i sommervarmen så ikke du blir så klam rundt ørene.

Vi må også nevne Sennheiser Momentum True Wireless 2, Jabra Elite 75t (og 75t active) og AirPods Pro som er blant de beste vi har testet.

Lesebrett

Ønsker du ikke drasse med deg masse bøker i bagasjen, kan vi anbefale lesebrett! Med lesebrett kan du laste inn en haug med bøker og dessuten lese på en skjerm som er fullt lesbar også i strålende sol.

Kindles lesebrett er det mange som foretrekker, men det finnes flere andre gode alternativer, som Pocketbook Touch HD 3 og Kobo Libra H20.

Ikke glem at du også kan få tak i lesebrett med fargeskjerm, som må sies å være en liten revolusjon.

De fleste tipsene ble publisert juni 2020, men er nå oppdatert før årets sommerferie.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer