Støydempende hodetelefoner

Disse demper støyen best

Syv modeller til pers i laboratoriumstest.

SONY WH-1000XMS: «Det er bare å ta av seg hatten – Sony har nok en gang levert et særdeles godt sett med hodetelefoner», skrev vi da vi teste Sonys toppmodell, men hvordan gjør de seg i et laboratorium? Foto: Pål Joakim Pollen
SONY WH-1000XMS: «Det er bare å ta av seg hatten – Sony har nok en gang levert et særdeles godt sett med hodetelefoner», skrev vi da vi teste Sonys toppmodell, men hvordan gjør de seg i et laboratorium? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: Lagt til informasjon om totalresultatet i Testfaktas test av hodetelefoner.

Det begynner å bli mye å velge mellom i øvre prissjiktet hvis du skal ha nye hodetelefoner med støykansellering, og det er fort gjort å gå seg vill i jungelen. En mulighet er jo å ta turen til en elektronikkbutikk og prøve litt der, men en kort lytterunde gir ikke nødvendigvis svaret på hva som er best.

Dermed kan det være lurt å sjekke anmeldelser på nett og tilbakemeldinger fra brukere, og nå har svenske Testfakta, med hjelp fra det tyske laboratoriet Müller-BBM, testet syv modeller av typen som dekker over øret.

Følgende produkter er testet:

Samtlige modeller har aktiv støydemping, som fungerer ved at innebygde mikrofoner tar opp lyd fra omgivelsene og produserer en «motlyd» som reduserer lydbølgene fra støyen rundt deg. Aktiv støydemping gjør seg kanskje best mot kontinuerlig summing, enten det er fra tog, fly, bil og generelle frekvenser rundt 500 Hz og lavere, men dårlig mot stemmer som ligger mye høyere i frekvensbildet, opp mot 1000 Hz.

Sennheiser Momentum 3 når ikke helt opp i Testfaktas test. Foto: Pål Joakim Pollen.
Sennheiser Momentum 3 når ikke helt opp i Testfaktas test. Foto: Pål Joakim Pollen. Vis mer

Sony på topp

I laboratoriumstesten har Müller-BBM og Testfakta benyttet akustiske målinger for å undersøke hvor mye bakgrunnslyd som hodetelefonenes system klarer å luke ut. Men de har også fått hjelp av et ekspertpanel for å bedømme hvilke som demper best.

Dette panelet har brukt hodetelefonene i kontrollerte former der det er blitt lagt til bakgrunnsstøy som simulerer at man sitter på en buss, kafé og i et kontor med åpent landskap.

Her var det modellene fra Bose, JBL og Sony som kom best ut, med sistnevnte på topp.

I testene fikk Sony WH-1000XM3 totalt 7,5 av 10 mulig poeng – med knappest mulig margin foran Bose 700 som fikk totalt 7,4 poeng. Den siste pallplassen gikk til JBL Live 650 BTNC som fikk 7,2 poeng av 10 mulige.

WH-1000XM3 får 7 poeng for støyredusering når man lytter på musikk på bussen og 8 poeng ved støyredusering ved musikklytting i åpent kontorlandskap.

Testfakta konkluderer følgende opp testvinneren: «Behagelig støyredusering, også uten musikk», men gir samtidig Bose og JBL skryt for å ha god støyredusering i åpent kontorlandskap.

Resultat fra støyreduseringtesten:

 1. Sony WH-1000XM3: 7,5 poeng
 2. Bose NCH 700: 7,4 poeng
 3. JBL Live 650 BTNC: 7,2 poeng
 4. Marshall Monitor II: 6,4 poeng
 5. Sennheiser Momentum 3: 6,0 poeng
 6. Sennheiser HD 450BT: 5,7 poeng
 7. Plantronic Backbeat Go 810: 5,2 poeng

Marshall vinner totalt sett

God støyredusering til tross, det er ikke Sony som stikker av med best totalkarakter i Testfaktas lab-test, som også går inn på lydkvalitet, brukervennlighet og batteri- og ladetid.

Sennheiser Momentum Wireless 3 skårer best på lydkvalitet med 8,8 poeng – foran Marshall Monitor II med 8,5 poeng. Om Sennheiser Momentum 3 skriver Testfakta:

«Klarer høye frekvenser og fyldig, velbalansert lyd. Bra, tydelig balansert taleavspilling.»

Marshall Monitor II er totalvinner i svenske Testfaktas test av hodetelefoner.
Marshall Monitor II er totalvinner i svenske Testfaktas test av hodetelefoner. Vis mer

I denne delen av testen får Sony WH-1000XM3 kun 6,7 av 10 mulige poeng.

Testfakta konkluderer med at det er Bose som har best brukervennlighet, mens det i batteritesten er Marshall Monitor II – som også er totalvinner – som kommer desidert best ut, og måles til 30 timer avspilling. Nærmest kommer Bose NCH 700 som klarer 26 timer.

Totalkarakter i Testfakta/Müller-BBMs test:

 1. Marshall Monitor II: 7,7 poeng
 2. Bose NCH 700: 7,6 poeng
 3. Sennheiser Momentum 3: 7,4 poeng
 4. Sony WH-1000XM3: 7,1 poeng
 5. JBL Live 650 BTNC: 6,6 poeng
 6. Sennheiser HD 450BT: 5,9 poeng
 7. Plantronic Backbeat Go 810: 5,2 poeng

Du kan lese hele testen og se alle resultatene hos Testfakta.se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer