Disse får 5G i år

Telenor åpner nettet i tre nye storbyer, mens Telia har én ny by på planen.

SUPERHASTIGHETER: Til å begynne med vil 5G tidoble hastighetene vi er vant med fra 4G-nettet, ifølge Telenor. Foto: Telenor
SUPERHASTIGHETER: Til å begynne med vil 5G tidoble hastighetene vi er vant med fra 4G-nettet, ifølge Telenor. Foto: Telenor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kommer Apples nye iPhone 12 i salg. En av de store nyhetene er at telefonene støtter 5G. De er ikke først ute, men når en stor aktør som Apple kommer på banen, blir det plutselig enda mer tilgjengelig enn det har vært til nå.

5G dreier seg ikke bare om rask surfing på mobilen. Det vil også komme mobile bredbåndsrutere som sørger for å få alle dingsene dine i hjemmet på 5G-nettet. 5G-nettet skal kunne håndtere opp mot 1 million samtidige oppkoblinger pr kvadratkilometer, mot rundt 2000 for dagens 4G-nett.

Telenors 5G-planer

I passende anledning med iPhone 12-lanseringen hadde Telenor invitert til en pressekonferanse fredag formiddag for å fortelle . Telegiganten åpnet sitt 5G-nett i Trondheim den 13. mars i år, akkurat idet coronapandemien brøt ut i Norge.

Samtidig har 5G blitt tilgjengelig en rekke andre steder i Norge i forbindelse med pilotprosjekter. I tillegg til Trondheim kan Telenor-kunder med en 5G-mobil nå også koble seg på 5G her:

  • Kongsberg
  • Elverum
  • Bodø
  • Fornebu
  • Kvitfjell
  • Svalbard/Longyearbyen
  • Spikersuppa i Oslo
  • Askvoll/Flokeneset

Men hva om du som Telenor-kunde kjøper iPhone 12 eller en annen mobil som støtter 5G og ikke befinner deg på et av disse stedene?

Telenors plan er å rulle ut 5G i Oslo og Bergen i november, og i Stavanger i desember.

Neste år, altså i 2021, vil det komme til Bodø, Kristiansand, Tromsø, Ålesund, Drammen og Fredrikstad.

Foto: Telenor
Foto: Telenor Vis mer

Telenor presenterte ingen nyheter knyttet til abonnement hva gjelder 5G, men raskere hastigheter er forventet å føre til høyere dataforbruk. På spørsmål om dette svarte selskapet at det trolig vil bli mer av løsninger med ubegrenset databruk.

Når det gjelder Telenors trådløse bredbånd, tidligere kalt Hjemmebredbånd mobil, støtter det foreløpig ikke 5G, men på pressekonferansen hintet selskapet at det ville komme nyheter her innen årsskiftet.

Dette gjør Telia

Telenor er naturligvis ikke de eneste som ruller ut 5G. Konkurrenten Telia er også godt i gang med sin satsing.

Telia åpnet 12. mai sitt 5G-nett i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo og i Trondheim i august. Den 12. oktober utvidet de 5G-dekningen i store deler av Oslo. Du kan se hvilke bydeler det gjelder her.

Telias ambisjon er at opptil halve Norges befolkning skal ha 5G-dekning der de bor i løpet av 2021, og et nasjonalt 5G-nett vil være på plass innen utgangen av 2023.

- Neste sted ut etter Oslo er Bergen, hvor vi vil åpne 5G-nettet i løpet av høsten, sa administrerende direktør i Telia Norge, Stein-Erik Vellan i en pressemelding tidligere denne måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer