iOS 16

Disse får ikke iOS 16

Mye er nytt i Apples store iOS-oppdatering, men ikke alle iPhone-modellene får oppgradert.

IOS 16: En av nyhetene i iOS 16 er at du har flere muligheter til å tilpasse låseskjermen med fonter og småprogrammer. Foto: Apple
IOS 16: En av nyhetene i iOS 16 er at du har flere muligheter til å tilpasse låseskjermen med fonter og småprogrammer. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka avholdes Apples store utviklermesse, WWDC, i Cupertino i California. I forkant verserte det rykter om at dette muligens blir Apples store AR-messe (utvidet virkelighet), men du må fortsatt vente litt på AR-briller med eplelogo.

Ikke overraskende var det iOS 16 som sto øverst på menyen, med nyheter til låseskjermen, bilder-appen, CarPlay og ikke minst iMessage.

iOS 16

I iOS 16 kan du «endelig» angre sendte meldinger i iMessage, men også redigere sendte meldinger. Det er det nok mange som har venta på.

En annen nyhet til iMessage er at du kan markere en meldingstråd som ulest slik at du enkelt kan komme tilbake til den seinere.

Låseskjermen blir også oppdatert med en del nytt. Du kan sette opp flere låseskjermer som du enkelte kan bytte mellom ved å sveipe på skjermen, ulike fokus-modi kan ha ulike låseskjermer og varslene har fått en ny animasjon ved at de rulles inn fra nederst på skjermen.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

I iOS 15 introduserte Apple en ganske snedig ny funksjon kalt Live text, som lar deg merke tekst i bilder, uavhengig av om de er maskin- eller håndskrevet. Med iOS 16 vil Live text også fungere ned video – snedig!

Og apropos bilder, Apple oppdaterer bilder-appen med delte fotobibliotek i iCloud for å gjøre det enklere å dele bilder med familie og venner.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

CarPlay

Den største overraskelsen i går var kanskje oppdaterte CarPlay som skal integreres enda tettere med bilens infotainmentsystem, og ser ut til å bli det nærmeste du kommer en Apple-bil til Apple faktisk lanserer den.

Tettere integrasjon betyr at du kan styre klimaanlegget, men også tilpasse utseendet med småprogrammer, såkalte widgets, med informasjon om være, navigasjon, strømnivå og liknende.

Under kan du se en kort snutt som viser nye CarPlay i aksjon.

Det kjedelige er at du må vente til neste år med å få nye CarPlay i bilen din, men Apple lover å dele mer informasjon om mulighetene seinere i år.

Bilprodusenter som Ford, Audi, Jaguar-Land Rover, Honda, Porsche, Mercedes-Benz, Nissan, Volvo og Polestar jobber med å integrere den kommende versjonen av CarPlay i sine biler.

Disse får (ikke) iOS 16

Har du en litt eldre iPhone lurer du kanskje på om du får oppgradere til iOS 16 når det lanseres i høst, eller om du må se langt etter widgets på låseskjermen.

Apple har avslørt hvilke iPhone-modeller som kan og hvilke som ikke kan oppgradere til iOS 16, og igjen er det flere modeller som har fått sin siste versjon av iOS.

Snart kuttes nemlig støtten for iPhone SE (første utgave), iPhone 6S/Plus og iPhone 7/Plus, som dermed blir stående med iOS 15. iPhone 6S ble lanser ti 2015, mens iPhone SE og 7 kom på markedet i 2016. De har med andre ord fått seks–sju år med oppdateringer.

Dermed må du ha en iPhone 8 eller nyere for å kunne laste ned iOS 16.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer