Disse kan fremdeles være verdt penger

Tre gode grunner til å pante de gamle mobiltelefonene dine.

NYTT LIV: Gamle mobiltelefoner kan få nytt liv gjennom de mange resirkuleringstilbudene. Foto: Kay Nietfeld/DPA
NYTT LIV: Gamle mobiltelefoner kan få nytt liv gjennom de mange resirkuleringstilbudene. Foto: Kay Nietfeld/DPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er en av dem som har en skuff full av gamle mobiltelefoner, er det kanskje på tide å gjøre noe med det.

Det finnes nemlig flere gode grunner til å resirkulere mobiltelefonene du ikke bruker lenger, enten det er bedre miljøsamvittighet, avslag på neste mobilkjøp eller noen kroner inn på konto.

LES OGSÅ: Tenkt å kjøpe den nye iPhone 6s?

#1. Spar miljøet

GULLGRUVE: Gjennom «urban mining» kan man finne mange verdifulle metaller i gammel elektronikk. Foto: Yuriko Nakao/Reuters
GULLGRUVE: Gjennom «urban mining» kan man finne mange verdifulle metaller i gammel elektronikk. Foto: Yuriko Nakao/Reuters Vis mer


Hvis du leverer inn dine gamle mobiltelefoner, enten de er ødelagt eller fullt fungerende, kan du være sikker på at de får nytt liv igjen.

De aller fineste vil kanskje selges på bruktmarkedet i Norge. Andre vil bli solgt i Afrika eller Asia. De som er ødelagt og ikke kan repareres vil bli resirkulert på en miljøvennlig måte, slik at metallene kan brukes på ny.

FORNØYD: Anniken Schwamborn og resten av Miljøagentene er glade for at nordmenn har blitt flinkere til å resirkulere de gamle mobiltelefonene sine. Foto: Rasmus Baastø Norsted/Miljøagentene
FORNØYD: Anniken Schwamborn og resten av Miljøagentene er glade for at nordmenn har blitt flinkere til å resirkulere de gamle mobiltelefonene sine. Foto: Rasmus Baastø Norsted/Miljøagentene Vis mer


Over 90 prosent av mobilens materialer kan gjenbrukes. Ved å gjenvinne dem slipper vi blant annet å utvinne nye mineraler fra bakken, noe som både kan være vanskelig og forurensende.

- Mange metaller finnes det heller ikke ubegrenset tilgang på, poengterer Anniken Schwamborn i Miljøagentene.

- Alle mobilens komponenter er bra å resirkulere, og de er fulle av ressurser som kan brukes på nytt.

Schwamborn forteller at fra en litt treg start, har nordmenn endelig begynt å få øynene opp for resirkulering av mobilen.

- Vi nordmenn er i utgangspunktet verdensmestere i å ha gamle mobiltelefoner liggende i skuffene våre hjemme, derfor er vi veldig glade for at mange nå benytter seg av resirkuleringstilbudene.

LES OGSÅ: - Let i skuffer og skap etter gamle mobiltelefoner

#2. Støtt en god sak

GJENBRUK: Kretskort fra gamle mobiltelefoner hos resirkuleringsanlegget til ALBA i Tyskland. Foto: Uwe Anspach/DPA
GJENBRUK: Kretskort fra gamle mobiltelefoner hos resirkuleringsanlegget til ALBA i Tyskland. Foto: Uwe Anspach/DPA Vis mer


Netcom, Telenor og Greenphones er blant dem som tar i mot mobiltelefoner. Hvis du leverer til dem, kan det også komme andre til gode.

Netcom har for eksempel et samarbeid med nettopp Miljøagentene, og støtter dem med 10 kroner per innleverte mobil - uansett hvor ødelagt den måtte være.

Fra oppstarten 1. mars i år, opplyser Netcom at de til nå har samlet inn over 30.000 mobiltelefoner - noe som betyr en pen slump penger til barnas miljøvernorganisasjon.

Telenor samarbeider med over 400 idrettslag rundt om i Norge. De samler inn gamle mobiler, og får betalt 30 kroner per innleverte mobil. Totalt har returordningen gitt 18 millioner kroner til grasroten i norsk idrett. Bedrifter og privatpersoner kan også returnere mobiltelefoner av dem, selv om de ikke er kunder av Telenor.

På sine nettsider opplyser dessuten Telenor om at de ikke tjener noe penger på gjensalg, og at hele overskuddet vil i sin helhet «gå til idretten» eller «utvalgte miljøtiltak i nærmiljøet».

Hos Greenphones har du mulighet til å donere hele salgssummen til Kreftforeningen, gjennom deres samarbeid.

LES OGSÅ: Selge din gamle iPhone? Dette må du gjøre først

#3. Tjen noen kroner

IKKE VERDILØS: Sitter du på en gammel iPhone 4? Da kan du heller levere den inn, og tjene noen kroner. Foto: ØIVIND IDSØ
IKKE VERDILØS: Sitter du på en gammel iPhone 4? Da kan du heller levere den inn, og tjene noen kroner. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer


Selv om du ikke kan forvente å tjene noe på de aller eldste og mest ødelagte mobiltelefonene, er det fremdeles flere modeller som er verdt mange hundrelapper.

Vi har tatt utgangspunkt i noen av de mest solgte mobiltelefonene for et par år siden, og sett hva du kan få for dem hos noen av de største mobilgjenvinnerne.

Det finnes også andre aktører som tar i mot brukte mobiltelefoner, men det kan være lurt å undersøke seriøsiteten og lese andre kunders anmeldelser (for eksempel på Facebook) før man sender mobilen avgårde i posten.

Prisene er sjekket 14. oktober, og tar utgangspunkt i en fullt fungerende mobil, som ikke er operatørlåst eller har noen ytre skader. Prisene kan selvfølgelig endre seg.

Det er også verdt å merke seg at ved mobilretur gir Netcom og Lefdal avslag på nye kjøp i sine butikker, mens Greenphones og Apple betaler inn penger på konto.

iPhone 4 - 16 GB:

Netcom: 641 til 1000 kroner.
Lefdal: 271 kroner.
Greenphones: 600 kroner
Apple: 323 kroner, eller 333 kroner hvis du har ladekabel og strømforsyning.
Netcom har for øyeblikket en oktoberkampanje, hvor du får opptil 1000 kroner for din gamle iPhone. De opplyser at den vanlige prisen for en iPhone 4 16 GB i god stand er 641 kroner.

Sony Xperia Z:

Netcom: Opptil 333 kroner.
Lefdal: 484 kroner.
Greenphones: 600 kroner.

Samsung Galaxy S4 GT-i9505:

Netcom: Opptil 620 kroner.
Lefdal: 555 kroner.
Greenphones: 1200 kroner.

LES OGSÅ: Apple lar deg bytte inn din gamle iPhone

Sjekk hva du kan få for din mobil her:

  • Netcom
  • Lefdal
  • Greenphones
  • Apple

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer