Micro SD Express:

Ditt neste minnekort kan bli lynraskt

Ny standard lover godt for fremtiden.

BLIR RASKERE: SD- og Micro SD Express blir rundt ti ganger raskere enn dagens typiske minnekort. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLIR RASKERE: SD- og Micro SD Express blir rundt ti ganger raskere enn dagens typiske minnekort. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange Android-telefoner gir deg mulighet til å utvide lagringsplassen ved å sette i et micro SD-minnekort.

Disse er ikke så kostbare sammenlignet med det å kjøpe en telefon med mer lagringsplass (typisk et par-tre hundrelapper for 128 GB), men det er også verdt å merke seg at lese- og skrivehastigheten som regel ligger godt bak det internminnet på telefonen kan levere.

Derfor er det også mange telefonprodusenter som har fjernet muligheten for såkalt «adoptable storage» i Android, der minnekortet formatteres som en naturlig utvidelse av internminnet, snarere enn å være en egen disk.

Noen telefoner lar deg formattere minnekortet som en naturlig utvidelse av internminnet, snarere enn en egen disk, men mange produsenter velger å fjerne denne muligheten fordi minnekortene er vesentlig tregere enn internminnet.
Noen telefoner lar deg formattere minnekortet som en naturlig utvidelse av internminnet, snarere enn en egen disk, men mange produsenter velger å fjerne denne muligheten fordi minnekortene er vesentlig tregere enn internminnet. Vis mer

Dermed blir minnekortet først og fremst et sted for å lagre bilder, video, dokumenter og andre brukerfiler, men ikke apper, fordi det brått kan by på lengre lastetider.

Ny standard

På mobilmessen i Barcelona har SD Association vist frem den neste generasjonen av SD- og micro SD-kort, som nå har fått «Express» til slutt i betegnelsen.

Og ekpressfart blir det definitivt, der foreningen oppgir hastigheter på inntil 985 MB/s, som da typisk er rundt ti ganger raskere enn UHS-1-minnekortene kan varte opp med, som du typisk finner de fleste butikker i dag.

Ja, faktisk er raskere enn lesehastigheten på internminnet både i Huawei Mate 20 Pro og Samsung Galaxy S10+, som scoret henholdsvis 905 og 780 MB/s da vi testet akkurat nå. Med andre ord burde ikke Express-kortene introdusere noen flaskehals i det hele tatt.

Bakoverkompatible

Mer teknisk brukes både PCI Express og NVMe-grensesnittene på de nye Express-kortene, altså det samme grensesnittet som i moderne SSD-disker, som er vesentlig kjappere i skøytene enn de som støtter den aldrende SATA-standarden.

Kortene er også bakoverkompatible, slik at du fint kan kjøpe et Express-kort i fremtiden og bruke i en minnekortleser du har fra før, men da selvsagt uten hastighetsgevinsten. Express-standarden skal også være mer strømgjerrig enn før, som jo også er et godt salgspoeng, i hvert fall til mobiltelefoner.

Vil du ha det enda mer teknisk, finnes det et whitepaper om de nye minnekortene, men vi gjør oppmerksom på at det inneholder setninger som «The only challenge with this design is the switching mechanism and/or pullups/pulldown IO controls of the shared signals – REFCLK, CLKREQ# and PERST#.»

Når vi får se mobiltelefoner med støtte for micro SD Express er et annet spørsmål. Som Engadget poengterer, er det få, om noen, som støtter UFS-II-standarden som ble introdusert i 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer