DJI Spark lansert

DJIs minste drone kan lande i hånda di

Og denne gangen er prisen mye lavere enn på tidligere modeller.

UTEN FJERNKONTROLL: DJI Spark kan styres bare ved å bruke hendene. Foto: DJI
UTEN FJERNKONTROLL: DJI Spark kan styres bare ved å bruke hendene. Foto: DJI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DJI er utvilsomt den ledende droneprodusenten globalt og står blant annet for 50 prosent av det totale dronesalget i Nord-Amerika, ifølge Recode.

Det er ganske imponerende med tanke på at selskapets droner er langt fra billige. Om man ser på droner fra 1.000 dollar og oppover, er to av tre solgte droner fra DJI.

Billigst til nå

Denne uka lanserte DJI modellen Spark; en mindre og rimeligere drone enn selskapets tidligere modeller. Prisen ved lansering er 499 dollar; under halvparten av det droner som Phantom 4 og Mavic Pro kostet da de kom på markedet.

LITEN: Spark er DJIs nye drone og får plass i håndflaten. Foto: DJI
LITEN: Spark er DJIs nye drone og får plass i håndflaten. Foto: DJI Vis mer

Dermed ser det ut til at selskapet denne gangen frir til langt flere enn bare entusiastene. For ikke bare er Spark rimeligere – den er også mindre og lettere med vekt på 300 gram og vitale mål på 14x14x5,5 cm.

Fly med hendene

Litt oppsiktsvekkende er at det ikke følger med noen fjernkontroll i grunnpakken. DJIs droner har lenge latt seg fly bare med mobiltelefonen (rekkevidde på cirka 100 meter), men Spark kan også styres med hendene.

Du kan nemlig sette den på hånda, starte den opp, og så skanner den ansiktet ditt slik at den vet hvem som har kommandoen. Når den letter, kan du styre den ved å vise håndflaten mot kameraet og bevege armen din slik du vil at dronen skal bevege seg.

TA BILDE: Ved å tegne en firkant med tomler og pekefingre, kan du få Spark til å knipse et bilde mens den er i lufta. Akkurat det er for øvrig mulig på Phantom 4 og Mavic pro også. Foto: DJI
TA BILDE: Ved å tegne en firkant med tomler og pekefingre, kan du få Spark til å knipse et bilde mens den er i lufta. Akkurat det er for øvrig mulig på Phantom 4 og Mavic pro også. Foto: DJI Vis mer

Spark støtter også flere kommandoer bare med hendene, som å lage en firkant med tomler og pekefingre for å få den til å ta et bilde, eller vinke på den når du vil at den skal komme tilbake. Da lander den i hånda di når du holder den ut.

Dronen har også noen innebygde programmer, som «rocket», der kameraet peker rett ned og dronen stiger til værs, eller «helix», der den flyr i spiral vekk fra deg. Som på DJIs øvrige droner, finnes også TapFly, som lar deg trykke i søkerbildet på telefonen for å angi flyretning, samt ActiveTrack, som lar deg velge hva dronen skal følge etter.

Her er promo-videoen fra DJI:

Vis mer Vis mer

3D-teknologi

En ting Spark kan by på, som ikke finnes på DJIs øvrige droner, er ekstra kameraer og sensorer i front som kan beregne en 3D-modell av omgivelsene.

Det gjør at Spark også kan brukes innendørs, uten GPS-tilgang. Som med Mavic Pro har den også antikollisjon slik at den ikke kjører rett inn i noe, og 3D-teknologien kan også bidra til stiligere bilder med uskarp bakgrunn. Den er dessuten kompatibel med DJI Googles; VR-briller som lar deg se det kameraet ser.

Objektivet er for øvrig stabilisert med en to-aksers gimbal og har en synsvinkel på 82 grader (~25mm). Bildene kommer ut med 12 megapikslers oppløsning, og kameraet kan filme i full HD-oppløsning.

50 km/t

Toppfarten er oppgitt til 50 km/t om du bruker sportsmodus, og maks flytid på ett batteri er 16 minutter. Disse spesifikasjonene er med andre ord ikke fullt så gode som Mavic Pro og Phantom-dronene.

Som nevnt følger det ikke med fjernkontroll i grunnpakken, men den er med i fly more-kombopakken til 200 dollar ekstra, der man også får med ekstra batteri, ladestasjon til tre batterier, bæreveske og propellbeskyttere. Med fjernkontroll er rekkevidden oppgitt til to kilometer.

DJI Spark blir tilgjengelig i hvit, sort, rød, gul, grønn og blå farge og lanseres i juni. Den kan allerede forhåndsbestilles hos den norske importøren, Elefun, og koster fra 5799 kroner for grunnpakken.

Under ser du videoen fra vår test av Mavic Pro.

Dinside forklarer, monterer og demonstrerer funksjonene til den sammenleggbare dronen DJI Mavic Pro.Vis mer Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer