Apple Watch Series 9 og Ultra 2

«Double tap» er ganske kult

Bruk klokka uten å berøre skjermen.

PRETTY IN PINK: Akkurat som nye iPhone 15, kommer nye Series 9 i rosa. Apple skryter også av at de nye klokkene er selskapets første karbonnøytrale produkter. Foto: Kirsti Østvang
PRETTY IN PINK: Akkurat som nye iPhone 15, kommer nye Series 9 i rosa. Apple skryter også av at de nye klokkene er selskapets første karbonnøytrale produkter. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAN FRANCISCO (DinSide): De nye iPhonene var høydepunktet på Apples storlansering 12. september, men selskapet lanserte også nye Apple Watch-modeller: Series 9 (annonselenke), Ultra 2 (annonselenke) og en ny utgave av SE-varianten (annonselenke).

Årets oppgraderinger bærer preg av at vi i fjor fikk noen store nyheter som temperaturmåler på Series 9 og en helt ny sportsutgave i Ultra-utgaven - og at det neste år er tiårsjubileum.

Det er så ikke mye å skrive hjem om, men klokkene har et par kule nye triks på lager.

VI VAR PÅ PLASS: DinSide har fått prøve Apples nyeste iPhone-er. Video: Kirsti Østvang Vis mer

Fingerstyring

Funksjonen «Double Tap» er den som har fått mest oppmerksomhet. Dette er en ny måte å styre klokkene på når du ikke har en ledig hånd.

«Brukerne kan trykke pekefingeren og tommelen på klokkehånda sammen to ganger for raskt og enkelt å utføre mange av de vanligste handlingene på Apple Watch Series 9», skriver Apple i en pressemelding.

Du kan bruke dobbelttrykk til å for eksempel stoppe en tidtaker, spille av eller sette musikk på pause eller slumre en alarm. Du kan også bruke den når du skal ta bilder med Kamerautløseren på Apple Watch.

TAPP TAPP: Du vil få opp et lite ikon i øverst på skjermen når du tar i bruk Double Tap-funksjonen. Her brukes den til å bla gjennom widgeter i Smart Stabel-urskiven. Foto: Kirsti Østvang
TAPP TAPP: Du vil få opp et lite ikon i øverst på skjermen når du tar i bruk Double Tap-funksjonen. Her brukes den til å bla gjennom widgeter i Smart Stabel-urskiven. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Denne typen håndbevegelse-funksjoner kan fort bli «gimmicky», men dette kan gjøre det mye enklere å bruke Apple Watch i en rekke situasjoner hvor man ikke har begge hender ledige, for eksempel når man står og lager mat, har en unge på armen eller trener.

Flere har påpekt at dobbelttrykk-bevegelsen slett ikke er ny, men har eksistert en stund som en tilgjengelighetsfunksjoner kalt AssistiveTouch. Med «Double Tap» kreves det imidlertid ikke noe spesielt oppsett, det fungerer rett ut av esken. Det er også sånn man styrer AR-brillene Vision Pro.

Raskere Siri

Utover dette kommer både Series 9 og Ultra 2 med en ny og raskere S9-brikke. Det er første gang på tre år at denne oppgraderes, så det var virkelig på høy tid.

SPORTSUTGAVEN: Apple Watch Ultra 2 er en smartklokke du kan dykke med. Den nye utgaven har en mer lyssterk skjerm enn den foregående. Foto: Kirsti Østvang
SPORTSUTGAVEN: Apple Watch Ultra 2 er en smartklokke du kan dykke med. Den nye utgaven har en mer lyssterk skjerm enn den foregående. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ny brikke åpner opp for at Siri nå vil kjøres lokalt på klokka i stedet for i skyen, noe som vil både gi raskere svar og gjør at det vil fungere uten nettilgang.

Skjermene skal også være mer lyssterke, men det var de før også - og det var ikke mulig å sammenlikne ordentlig i de godt lyssatte demolokalene i Steve Jobs Theater. Siri-forbedringene var heller ikke noe vi rakk å teste ut.

Viser hvor iPhonen din er

En annen ny og veldig nyttig funksjon er presisjonssporing av iPhone. Ikke bare kan du bruke de nye klokkene til å pinge iPhonen når du trenger å finne den, de kan fortelle det hvor lang unna mobilen er og peke deg i riktig retning til den.

Batteritida er noe skuffende uforandret. For Series 9 er det fortsatt 18 timer som gjelder, det vil si omtrent en dag. Ultra 2 byr på det dobbelte, 36 timer - erfaringsmessig holder den 2-3 dager avhengig av bruken.

Startprisen er 5490 kroner for Series 9 og 10 990 kroner for Ultra 2. Den enklere modellen Apple Watch SE, som også er sluppet i ny versjon, vil koste fra 3390 kroner.

Series 9 og Ultra 2 kommer i salg fra 22. september.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer