Skremmer barn med kjedemeldinger på Snapchat

«Du må vidresende dette til 50 folk på lista di, hvis ikke kommer jeg til å drepe mordi i natt»

- Det er bare tull. Ikke send det videre, oppfordrer Helsesista.

NY KJEDEMELDING PÅ SNAPCHAT: Denne sprer seg nå blant barn og unge på Snapchat. Foto: Kirsti Østvang
NY KJEDEMELDING PÅ SNAPCHAT: Denne sprer seg nå blant barn og unge på Snapchat. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har flere barn og unge mottatt en skremmende kjedemelding på Snapchat hvor det står at dersom man ikke sender det videre, vil moren deres blir drept.

Mange har blitt livredde, og har sendt meldingen videre i frykt for at noe skulle skje dersom de lot være.

- Men det er bare tull. Den er laget for å skremme, forteller helsesøster Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista», til Dinside.

Så mange kontaktet Krohn Engvik angående kjedebrevet at hun la ut en advarsel mot det på sin Snapstory. Tilbakemeldingene strømmet på.

Ikke første gang

SPØR OM DET ER EKTE: Flere barn og unge har kontaktet Tale Maria Krohn Engvik på Snapchat fordi de har blitt skremt av kjedemeldingen. Foto: Skjermbilde med tillatelse fra «Helsesista»
SPØR OM DET ER EKTE: Flere barn og unge har kontaktet Tale Maria Krohn Engvik på Snapchat fordi de har blitt skremt av kjedemeldingen. Foto: Skjermbilde med tillatelse fra «Helsesista» Vis mer

Ifølge helsesøsteren er det ikke første gang slike kjedemeldinger har begynt å sirkulere på Snapchat.

Det er bare et drøyt halvår siden hun måtte ut og berolige mange barn på grunn av en lignende melding.

Flere fortalte da at de var så redde at ikke fikk sove eller klarte å dra på skolen.

- Det er spesielt de yngste Snapchat-brukerne som blir skremt, men også eldre barn kan bli redde, sier hun.

Aldersgrensen på Snapchat er i utgangspunktet 13 år, men det er flere yngre enn det som bruker appen likevel.

Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten sier at denne typen kjedemeldinger ikke er noe nytt fenomen.

- Dette har jeg hørt om så lenge jeg har jobbet i Barnevakten og lenge før det også. Kjedebrevene tar bare nye veier, og i dette eksempelet er det på Snapchat, sier Tonheim Tønnesen til Dinside.

- Kan være traumatiserende

Tale Maria Krohn Engvik forteller at hun i forrige runde ble kontaktet av barn som har mistet foreldrene sine, og påpeker at det særlig for disse kan være spesielt traumatisk å motta en slik melding.

Hvor denne nye kjedemeldingen stammer fra, er vanskelig å vite.

FORSTÅR IKKE KONSEKVENSENE: Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik tror det er mange som ikke forstår konsekvensene av å dele en skremmende kjedemelding på Snapchat. Foto: Privat
FORSTÅR IKKE KONSEKVENSENE: Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik tror det er mange som ikke forstår konsekvensene av å dele en skremmende kjedemelding på Snapchat. Foto: Privat Vis mer

- Er det noen yngre, forstår de nok ikke konsekvensen av å sende noe slikt, mener helsesøsteren.

- Hva skal man gjøre om man får en slik melding?

- Ikke send den videre, og si fra til de som sender den, at de også skal stoppe. Si at du blokkerer dem hvis de ikke slutter, oppfordrer Krohn Engvik.

- Snakk med en voksen!

Hun får støtte av Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten, som understreker at det også er viktig å snakke med en voksen om det.

- Vi bør som foreldre snakke med barna våre om dette fenomenet slik at de har hørt om det før det plutselig dukker opp. Vi må fortelle at dette er oppdiktet og at noen har startet slike kjedemeldinger for å skremme, men at det ikke er noe å være redd for. Vi må også snakke med de barna som kanskje blir fristet til å skremme andre med å sende kjedemeldinger. Det er ikke greit å skremme noen på denne måten, sier Tonheim Tønnesen.

Hun sier man også bør orientere skolen slik at de kort kan orientere hjemmene om det.

- Det er forebyggende å få snakket om dette i forkant og trygge barna til å tørre å la være å sende videre, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer