Hvordan bruke Google Pay og Apple Pay

Du slipper å taste PIN-koden

Alle monner drar.

SLIPP TRYKKING: Bruker du Google Pay eller Apple Pay, slipper du å trykke inn PIN-kode på kortterminalen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
SLIPP TRYKKING: Bruker du Google Pay eller Apple Pay, slipper du å trykke inn PIN-kode på kortterminalen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skoler og barnehager er stengt, mang en nordmann er satt i karantene eller på hjemmekontor, og serveringssteder, svømmehaller og øvrige steder der folk samles har blitt stengt av i en nasjonal dugnad for å få bukt med coronaviruset som herjer verden rundt.

Detaljhandel som matbutikker og apoteker holder imidlertid åpent, og etter at mange valgte å hamstre matvarer og andre remedier før helga, ser det nå ut til at ting har roet seg litt nå.

Men selv om de fleste matbutikker har gjort tiltak for å forebygge smitte, er det ikke til å komme fra at man fortsatt løper en risiko der man griper tak i håndtaket på handlevogna eller taster PIN-koden sin på bankterminalen i kassa. Viruset kan nemlig overleve på overflater.

Sistnevnte kan du imidlertid slippe. De fleste av oss har nå bankkort som støtter kontaktløs betaling, eller såkalt «tæpping», men der er det en grense på 500 kroner før du allikevel må trykke inn PIN-koden; en grense som ble høynet fra 400 kroner denne uka.

Det slipper du om du betaler med Apple Pay eller Google Pay. Da foregår alt på telefonen din, og begge løsninger er kjempeenkle å sette opp – det trenger ikke å ta mer enn et lite minutt.

Hvordan bruke Google Pay?

Google Pay krever at du har en Android-telefon med NFC, noe du etter all sannsynlighet har om du har kjøpt en toppmodell de siste fem åra og vel så det. Det kan variere mer på rimeligere modeller, men er du i tvil, finner du det enkelt ut ved å åpne innstillinger-appen og søke etter NFC – alternativt sveipe ned fra toppen av telefonen to ganger og se etter NFC-bryteren.

For å bruke Google Pay, må telefonen din støtte NFC. Det gjør de aller fleste av nyere årgang. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
For å bruke Google Pay, må telefonen din støtte NFC. Det gjør de aller fleste av nyere årgang. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

I tillegg må du ha «riktig» bank. Blant banker som støtter Google Pay, finner du blant annet Nordea, DNB, Storebrand, Danske bank, Sbanken og Eika, men ikke Sparebank1. Den fullstendige listen finner du hos Google.

Er telefon og bankkort kompatible, er det bare å laste ned Google Pay-appen, starte den og gå igjennom oppsettet. Det innebærer at du legger inn bankkortet ditt, enten ved å ta bilde av det eller knotte inn alle tallene manuelt, og så er du klar for å betale.

Om du ikke har en skjermlås på telefonen fra før, blir du også bedt om å sette opp dette på telefonen.

I Google Pay-appen kan du legge inn fordelskort hos butikkjedene og den slags. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
I Google Pay-appen kan du legge inn fordelskort hos butikkjedene og den slags. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når alt er klart, betaler du enkelt og greit ved å legge baksiden av telefonen mot kortterminalen i butikken, akkurat som når du tæpper kortet. Det kan hende du blir bedt om å låse opp telefonen når du skal betale, altså ved å legge fingeren på fingeravtrykksleseren eller lignende. Har du gjort dette før du legger mobilen på, trenger du ikke å gjøre det på ny. Det gjør altså ingenting om Instagram-appen er åpen i det du legger mobiltelefonen mot leseren.

Google Pay lar deg også legge inn kundekort i appen, for eksempel om du er medlem på Jula, bruker Æ på Rema, Trumf eller lignende, men etter vår erfaring blir ikke disse aktivert automatisk ved betaling, så du må fortsatt ha med medlemskortet og skanne før betaling.

Hvordan bruke Apple Pay?

Også for Apple Pay gjelder visse begrensninger på hvilke telefoner som kan brukes og hvilke banker som lar deg bruke Apples betalingsløsning.

Begynner vi med telefonene, må du ha en iPhone 6 (lansert i 2014) eller nyere - eventuelt Apple Watch. Apple Pay fungerer for ordens skyld bare med Apple-enheter.

Apples Wallet-app brukes for å legge inn betalingskort på telefonen. Foto: Apple
Apples Wallet-app brukes for å legge inn betalingskort på telefonen. Foto: Apple Vis mer

Banker som støtter Apple Pay her til lands er blant andre Danske bank, Nordea, Sbanken og Storebrand. Her glimrer altså DNB og Sparebank1 med sitt fravær. Den fullstendige listen kan du se hos Apple (bla ned til Norge).

Er telefon og kort klarert, åpner du wallet-appen på telefonen og trykker på plussymbolet for å legge til kortet. Der er det bare å følge instruksene, der du enten tar bilde av kortet eller plotter inn sifferne manuelt.

Merk at enkelte banker vil kreve ekstra sikkerhet i form av pålogging med BankID, at du må laste ned en app fra banken eller lignende, men dette vil du få beskjed om.

Når du så kommer i butikken og skal betale, må du enten trykke to ganger på strømknappen (hvis du bruker FaceID) eller holde fingeren inne på fingeravtrykksleseren om du har en slik. Da startes og låses Apple Pay opp, og så er det bare å legge telefonen inntil kortterminalen.

Slik vi demonstrerer her:

Apple Pay har dog ingen innbakt støtte for kundefordeler som Trumf, Æ og lignende her til lands, så her må du i så fall ha med det vanlige medlemskortet eller appen og skanne den slags før du betaler.

Har du lyst til å bruke disse tjenestene, men mangler en bank som støtter dem? Da bør du lese mer om det smarte kortet Curve:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer