Poco F1 fra Xiaomi

Du store kineser - sjekk den prisen!

Skikkelige flaggskip-spesifikasjoner til en særdeles god pris.

NYTT MERKE: Poco F1 blir første telefon ut fra Xiaomis dattermerke Poco. Foto: Poco
NYTT MERKE: Poco F1 blir første telefon ut fra Xiaomis dattermerke Poco. Foto: Poco Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kinesiske mobilprodusenten Xiaomi er ingen småtass – i andre kvartal i år hadde selskapet en global markedsandel på 9,3 prosent og er dermed verdens 4. største mobilprodusent, etter henholdsvis Samsung (20,9%), Huawei (15,8%) og Apple (12,1%).

Og det til tross for at de langt fra er til stede i alle markeder. Xiaomi har for eksempel ikke noe offisielt salg av mobiltelefoner her i Norge, selv om enkelte nettbutikker importerer telefoner selv og selger til nordmenn.

Xiaomi lager også mange andre produkter enn mobiltelefoner; det være seg robotstøvsugere, aktivitetsarmbånd, TV-er og rundt 300 andre kategorier.

5 prosent margin

En av grunnene til at Xiaomi selger såpass godt, er selskapets uttalte strategi om at ingen av deres fysiske produkter skal selges med mer enn fem prosent fortjeneste.

Det gjør at selskapets produkter ofte er priset særdeles aggressivt, og at man som kunde som regel får svært god valuta for pengene.

Til sammenligning anslår Techinsights at Apple har en margin på 64 prosent per solgte iPhone X.

«Toppmodell» til 2500 kroner

Nå har selskapet annonsert nok en mobiltelefon som får folk til å sperre opp øynene på grunn av prissettingen.

BILLIG: Med innmat toppmodeller verdig, skal Poco F1 koste fra 2500 kroner. Foto: Poco
BILLIG: Med innmat toppmodeller verdig, skal Poco F1 koste fra 2500 kroner. Foto: Poco Vis mer

På samme måte som Huawei har opprettet merkevaren Honor, har Xiaomi nå opprettet merkevaren Poco. Og første telefon ut er Poco F1, som er prissatt fra 20.999 indiske rupi, eller ganske nøyaktig 2.500 norske kroner.

Og til den prisen er det ikke måte på hva Xiaomi har klart å dytte inn. For det første blir dette den rimeligste telefonen med Qualcomms topp-brikke innabords, Snapdragon 845, altså tilsvarende som sitter i mange produsenters toppmodeller til tre ganger så høy pris. På innsiden finnes det også et væskebasert kjølesystem for å holde temperaturen nede ved spilling og annen tung belastning.

LÅS OPP MED ANSIKTET: Poco F1 kan skilte med IR-kamera i fronten, slik at ansiktsopplåsning også skal fungere smertefritt i mørket. Foto: Poco
LÅS OPP MED ANSIKTET: Poco F1 kan skilte med IR-kamera i fronten, slik at ansiktsopplåsning også skal fungere smertefritt i mørket. Foto: Poco Vis mer

Poco F1 har en 6,2 tommer stor LCD-skjerm i 18,7:9-format; typisk med tynne kanter og skjermleppe på toppen. Ved siden av fingeravtrykksleser på baksiden, kan man også bruke ansiktet for å låse opp telefonen, og her kan telefonen også skilte med IR, slik at dette også bør fungere fint i mørket. Faktisk oppgir selskapet at opplåsningen skal skje på bare 0,1 sekund, noe som er svært raskt.

Stort batteri

På kamerafronten har Poco F1 to av dem på baksiden (12Mp+5Mp, f/1,9, 1.4µm) med portrettfunksjon, samt et 20Mp-kamera i front. Batteriet er på sterke 4.000 mAh (samme som Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy Note 9) og støtter QuickCharge 3.0, der en slik lader (18 W) følger med i esken. Det gjør for øvrig også et gjennomsiktig deksel.

FLERE FARGER: Rød, blå, sort og kevlar-utgaven (nummer tre fra venstre). Foto: Poco
FLERE FARGER: Rød, blå, sort og kevlar-utgaven (nummer tre fra venstre). Foto: Poco Vis mer

Telefonen kan fås i flere varianter – den rimeligste med 64 GB lagringsplass og 6 GB RAM, og opp til 256 GB lagringsplass med 8 GB RAM (3500 kroner), samt en spesialversjon av sistnevnte med kevlar på baksiden (en hundrelapp ekstra). I tillegg finnes støtte for minnekort (eller SIM-kort nummer to). Poco F1 har også 3,5 mm-port til kablede hodetelefoner.

Telefonen kommer med Android 8.1 (Oreo) innabords, men skal ifølge selskapet bli oppdatert til versjon 9 (Pie) i løpet av tre måneder.

Der Xiaomi/Poco først og fremst har spart inn litt er på baksiden, som er av plast (polykarbonat), og ikke av glass, som på de fleste toppmodeller. Men har du en tendens til å miste telefonen i ny og ne, kan jo dette strengt tatt være fordelaktig. Verre er det nok i så fall at telefonen ikke er vanntett.

MIUI: Poco F1 bruker, i likhet med Xiaomis øvrige modeller, MIUI-grensesnittet for Android. Her finnes flere smarte funksjoner - blant annet kan man filtrere app-skuffen på ikonfarge. Foto: Poco
MIUI: Poco F1 bruker, i likhet med Xiaomis øvrige modeller, MIUI-grensesnittet for Android. Her finnes flere smarte funksjoner - blant annet kan man filtrere app-skuffen på ikonfarge. Foto: Poco Vis mer

Skal selges i 50 markeder

Poco F1 kommer i salg fra 29. august, og det som er spennende denne gangen, er at selskapet har sagt at Poco-merkevaren skal selges i 50 nye markeder i løpet av de neste månedene.

Hvorvidt Norge er inkludert vet vi foreløpig ikke – kinesiske OnePlus solgte lenge telefoner både i Sverige og Danmark, men ikke her til lands. Nylig ble imidlertid selskapets siste telefon, OnePlus 6, tilgjengelig blant annet fra Telia.

Fra spesifikasjonslisten ser det for øvrig ut til at Poco F1 vil støtte alle de norske 4G-frekvensbåndene – tidligere Xiaomi-modeller, for eksempel Mi5, som vi testet for to år siden, har ofte manglet støtte for 800 MHz-båndet, som først og fremst brukes i mer grisgrendte strøk her til lands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer