TEST: Insta360 One X

Du trenger ikke å tenke på hvor du sikter

Fanger opp alt rundt deg - hva du vil ha med i videoen velger du etterpå.

HENDIG STØRRELSE: Insta360 One X har ett objektiv på hver side og fanger alt rundt deg på video. Foto: Pål Joakim Pollen
HENDIG STØRRELSE: Insta360 One X har ett objektiv på hver side og fanger alt rundt deg på video. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det begynner å bli noen år siden de første 360-graderskameraene kom på markedet, og sist vi testet et slikt kamera var Samsung Gear 360 i 2016.

Gear 360 var ikke spesielt lommevennlig, mangelen på stabilisering gjorde at det ble slitsomt å se på videoene og skjøtingen av de to bildene var ikke spesielt imponerende.

Denne gangen er vi langt mer imponerte. Insta360 One X er rett og slett et fremragende 360-kamera som er lett å bruke, leverer ganske god kvalitet på videoene og som har flere triks å by på. Dessuten er det nesten gøy å redigere videoen!

To knapper

Insta360 One X har en ganske enkel utforming. På hver side sitter det en halvkule som da utgjør to 180-gradersobjektiver, og sammen fanger de alt rundt deg i alle retninger.

Alt som finnes av betjening er to knapper – en som holdes inne for å slå av og på kameraet, og som brukes for å bytte mellom ulike opptaksmodus, og en som fungerer som en «enter»-knapp.

ENKEL SKJERM: Her finner du bare tekst og ikoner, og den er trøblete å se i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKEL SKJERM: Her finner du bare tekst og ikoner, og den er trøblete å se i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På den ene siden finner du en enkel skjerm med tekst og ikoner. Den er relativt grei å bruke, selv om vi gjerne skulle hatt enda en ekstra knapp, slik at det ble to piltaster. Verdt å merke seg er også at skjermen kan være veldig vanskelig å lese i sterkt sollys.

Her bytter du i hovedsak mellom stillbilde, video eller innstillinger, og i innstillingene kan du så endre på ting som oppløsning og bildefrekvens, bruk av HDR og den slags.

BYTT UT: Batteriet holder til cirka 70 minutters filming, men om du kjøper flere, kan du bare bytte det ut med ett som er ladet opp. Foto: Pål Joakim Pollen
BYTT UT: Batteriet holder til cirka 70 minutters filming, men om du kjøper flere, kan du bare bytte det ut med ett som er ladet opp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Utskiftbart batteri

Det følger med ett batteri (1200 mAh) i pakka, men det er mulig å kjøpe flere, siden det kan tas ut og inn. Batteriet holder til cirka 70 minutters filming før det må lades, så har du store ambisjoner bør du kanskje ha et par ekstra i sekken. De koster et par hundrelapper hver seg.

Ladingen foregår via micro USB direkte i kameraet – her ønsker vi oss selvsagt USB-C i stedet, som nå er standard på det aller meste av utstyr. Som ekstrautstyr fås en batterilader som kan lade flere av gangen.

Og i bunnen: Et helt standard stativfeste slik at du kan feste Insta360 One X på alt av kamerastativer, hjelmfester og den slags. Det liker vi godt.

STANDARD FESTE: I bunnen sitter et helt vanlig kamerafeste. På venstre side ser du micro SD-minnekortet. Foto: Pål Joakim Pollen
STANDARD FESTE: I bunnen sitter et helt vanlig kamerafeste. På venstre side ser du micro SD-minnekortet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke vanntett

Verdt å merke seg er at Insta360 One X ikke er vanntett rett ut av boksen – vil du dykke med det, er du nødt til å kjøpe et ekstra undervannshus.

I det hele tatt finnes det en del ekstrautstyr å få kjøpt ved siden av, og som gir deg mange muligheter. «Drifter» er for eksempel en liten «rakett» som beskytter kameraet slik at du kan kaste det og dermed oppnå ganske snasne vinkler det ellers hadde vært vanskelig å få til.

Usynlig selfie-stick

Tilbehøret som er en «must-have» er definitivt den usynlige selfiestanga. Den finnes i flere utgaver – selv fikk vi låne den enkleste av dem, som kjapt utvides til en lengde på 120 cm, men det finnes også en variant som er over tre meter lang, samt en som innholder et vridbart håndtak til såkalt «bullet time»-video, kjent fra The Matrix-filmene. Akkurat til det kan du også bruke den medfølgende snora, som skrus i stativfestet og lar deg svinge kameraet rundt deg slik vi har gjort under:

Ikke at selfiestanga er usynlig, selvsagt, men siden de to kameraene får en blindsone direkte under kameraet, blir stanga borte på videoene. Den ene neven din blir riktignok knyttet i videoene, men annet enn det er det ingenting annet enn eventuell skygge som avslører at du bruker en selfiestang i opptaket.

USYNLIG: Her bruker vi selfie-stang, men den synes ikke på bildet utover at undertegnedes høyre hånd er knyttet. Foto: Pål Joakim Pollen
USYNLIG: Her bruker vi selfie-stang, men den synes ikke på bildet utover at undertegnedes høyre hånd er knyttet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En slik følger ikke med i standardpakken, men kan kjøpes ved siden av for en tohundrelapp ekstra.

Du trenger ikke å sikte

Siden kameraet fanger alt rundt seg, trenger du ikke å bekymre deg om hvor du sikter mens du filmer – bare hvor kameraet er plassert i forhold til omgivelsene. En liten skjøt må du dog forvente å kunne se – siden de to kameraene er plassert på hver sin side, er det vanskelig å eksponere dem nøyaktig likt, for eksempel når ett av dem ser mot sola og ett ikke gjør det.

ENKEL REDIGERING: Insta360-appen lar deg redigere videoene du har fanget, der du selv velger hva som skal være med i sluttresultatet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
ENKEL REDIGERING: Insta360-appen lar deg redigere videoene du har fanget, der du selv velger hva som skal være med i sluttresultatet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men det er først når du bruker den medfølgende appen du kan velge hvordan videoen skal fortone seg. Du kan selvsagt velge at videoen blir en 360-gradersvideo, der du ved avspilling typisk kan titte deg rundt i bildet med fingeren eller muspekeren, men kanskje enda mer spennende er muligheten for selv å gjøre en redigeringsjobb der du bestemmer hva som skal være med i bildet.

Da velger du selv hvilken retning kameraet skal «se», og det finnes ting som smart tracking av elementer i bildet (typisk personer) slik at kameraet automatisk følger etter, og pivot-punkter, som lar deg lage glidende panorering mellom to punkter.

I tillegg kan du styre avspillingshastighet, perspektiv (inkludert miniplaneter, fisheye eller mer normal simulert brennvidde) og den slags når du redigerer. Under har vi for eksempel laget en timelapse-video med miniplanet-perspektivet, der vi under redigeringen bare har vridd telefonen sakte rundt for å få en liten rotasjon underveis.

Appen inneholder mye inspirasjon i form av et slags innebygd sosialt nettverk, der brukerne kan poste bilder og videoer, og der du kan følge andre og den slags. En egen tutorial-meny viser deg hvordan du går frem for å få til ulike typer effekter og den slags.

Du trenger ikke å tenke på hvor du sikter

Det finnes også et eget videoredigeringsprogram for Windows og Mac om du heller foretrekker å gjøre den slags på en større skjerm.

Flere hastigheter

Slow motion kan filmes med 100 bilder i sekundet i 3K-oppløsning (må aktiveres før du gjør opptaket), og kameraet støtter både 4K med opptil 50 bilder i sekundet og 5,7K-oppløsning med 25 bilder i sekundet.

Hva gjelder overføringshastigheten kunne den godt ha vært litt raskere – da vi brukte stoppeklokka, brukte vi 40 sekunder på å overføre en 24 sekunder lang video (altså 167 prosent av klippets varighet), så har du filmet noen minutter tar det brått veldig lang tid å sende det over til mobiltelefonen. En oppdatering mot slutten av testperioden gjorde imidlertid sus i sakene, der hastigheten omtrent ble doblet og vi overførte et klipp på rundt 80 prosent av varigheten til klippet selv, altså der et klipp på ett minutt ble overført på snaue 50 sekunder.

Det skjer for øvrig ved at kameraet oppretter en WiFi-sone når det er slått på, som du kobler deg på med mobiltelefonen.

Slik blir videoene

Under har vi satt sammen en video av diverse opptak vi har gjort i testperioden, men gjør gjerne et YouTube-søk for å finne videoer fra folk med litt mer actionfylte liv enn firebarnsfar (42). Eller last ned Insta360-appen og sjekk ut hva folk har laget der.

Video: Pål Joakim Pollen, musikk: epidemic soundVis mer Vis mer

Kameraet byr på god stabilisering og også relativt god lysmåling. Som du ser slipper du ikke alltid helt unna skjøten mellom de to kameraene. Merk for øvrig at HDR-video er tilgjengelig, men kun når kameraet er stillestående. Den er i bruk på klippet der jeg står stille ute på gården. Det siste klippet virker kanskje uskarpt, men det er fordi deler av videoen er zoomet inn.

Hva gjelder lyd er den imidlertid ikke god i det hele tatt, og vi droppet like gjerne å ta den med på opptakene. Mikrofonen fanger kun opp det som er nært, og lydkvaliteten er ikke allverden. I hovedsak er dette derfor et kamera å fange bilder med, og så får man heller legge på musikk i etterkant - noe du for øvrig også kan gjøre i appen.

Slik blir bildene

Insta360 One X har også mulighet for å ta stillbilder med 18 megapikslers oppløsning, og med mulighet for HDR, der flere eksponeringer settes sammen til én.

Her ser du et eksempel der du kan titte deg rundt i alle retninger ved å bruke fingeren eller muspekeren:

Som du ser er ikke kvaliteten allverdens hvis du sammenligner et utsnitt med det du ville ha fått om du tok et bilde med telefonen din, men så får du tross alt med alt rundt deg i alle retninger, da.

Konklusjon

Det er veldig mye å like med Insta360 One X, og spesielt setter vi pris på de kreative mulighetene du får med tilleggsutstyr og redigering, som foregår lettvint i appen. Der finner du også en rekke instrukser på hvordan du får til ulike typer video.

Du trenger ikke å tenke på hvor du sikter

Kameraet i seg selv er enkelt å betjene, selv om vi gjerne skulle hatt en ekstra knapp til navigeringen, og skjermen kan være vanskelig å se i sterkt sollys. Men du kan fint gjøre opptak helt uten å måtte være koblet til telefonen.

Lyden i opptakene er på ingen måte imponerende, og selvsagt er det begrenset hva man får av bildekvalitet på et såpass lite kamera, der objektivene fanger alt rundt deg, men jevnt over synes vi det ser bra ut.

Alt i alt – et meget godt 360-kamera som enkelt lar deg lage stilige videoer du ikke ville ha fått til ellers. Rett og slett veldig moro.

Testresultat

Insta360 One X

Enkelt å bruke - også uten telefon, fin app med flere kreative redigeringsmuligheter, god bildekvalitet i dagslys, mye tilgjengelig ekstrautstyr (selfie-sticken er en must-have), utskiftbart batteri

Svak lyd i opptakene, tidvis synlig skjøt, vanskelig å se skjermen i sollys, ikke vanntett ut av boksen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer