Sikkerhet på mobiltelefonen

- Du trenger ikke antivirus på mobilen

Seniorrådgiver i NorSIS, Vidar Sandland, mener farene er overdrevne.

ANTIVIRUS ELLER IKKE: Ekspertene er delt i synet på om man trenger antivirus på smarttelefonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ANTIVIRUS ELLER IKKE: Ekspertene er delt i synet på om man trenger antivirus på smarttelefonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Nylig publiserte Dinside en oversikt over de beste og dårligste sikkerhetsprogrammene til Android-mobiler.

Men trenger man egentlig antivirus på smarttelefonen? Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), sier at de så langt ikke har sett et behov for det og er passive til å anbefale antivirusløsninger til mobiltelefoner.

- Det fungerer ikke like bra som på PC. Funksjonaliteten blir begrenset ettersom appene ikke får like god tilgang, sier han til Dinside.no

Vidar Sandland er seniorrådgiver i NorSIS. Foto: NorSIS
Vidar Sandland er seniorrådgiver i NorSIS. Foto: NorSIS Vis mer

Sandland mener at antivirusprogrammene trenger full tilgang for å gjøre nytte og at flere av sikkerhetsproduktene som er dårlig implementert, faktisk kan svekke sikkerheten til telefonen.

- Angripere kan «sitte i midten» og installere skadevare fordi noen sikkerhetsprodukter ikke benytter kryptering og signering ved for eksempel signatur oppdateringer, forteller han.

Nettvett mobil

Dette er Nettvetts ti tips til sikrere mobilbruk:

  • Lås telefonen.
  • Bruk sporingsverktøy.
  • Bruk fjernslettingsverktøy.
  • Ta sikkerhetskopi av telefonen. Tenk deg om hvilke apper du laster ned.
  • Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det.
  • Krypter datatrafikken.
  • Hold mobilen oppdatert. Vurderer kryptering av mobilen din.
  • Bruk mobilen din som om det var et bankkort.

Kilde: Nettvett.no

Bruk nettvett

På Nettvett.no, som driftes av NorSIS finner man flere tips for sikrere mobilbruk. Blant tipsene finner man noen generelle, som lås telefonen, ta sikkerhetskopi, tenk deg om hvilke apper du laster ned og å holde mobilen oppdatert, men også noen tips mer for viderekomne.

For eksempel kryptering av datatrafikken:

«En del tjenester gir mulighet for kryptering, men det krever at du skrur det på i tjenesten. Da vil ingen kunne se dataene dine. Dette gjelder spesielt e-post hvis du bruker det på telefonen din», skriver Nettvett.

Bruk mobilen din som om det var et bankkort:

«F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, e-posten din, facebookkontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma», anbefaler nettstedet.

– Ikke mange hendelser så langt

Thomas Tømmernes, sikkerhetssjef i Atea Norge, skriver i en e-post til Dinside at sikkerhetsvurderingene rundt bruk av mobiler er vesentlig mer nyansert enn spørsmål om antivirus.

– I tillegg til din personlige informasjon og kredittkort, inneholder smarttelefonen også personopplysninger om kontaktene dine som gjerne er lenket opp mot flere applikasjoner, skriver Tømmernes i e-posten.

SIKKERHETSSJEF: THomas Tømmernes er sikkerhetssjef i Atea Norge. Foto: Atea
SIKKERHETSSJEF: THomas Tømmernes er sikkerhetssjef i Atea Norge. Foto: Atea Vis mer

Han mener det er viktig å sørge for at dataene på mobiltelefonen holdes sikker, dette fordi mobilen inneholder mye personlig informasjon, og han anbefaler blant annet å aktivere tofaktor autentisering.

– Jeg kan legge til at mange av antiviruspakkene i markedet synliggjør tilganger appene spør om når de lastes ned, detekterer usikre nettverk(åpne), beskytter mot skadelige nettsteder og så videre. Det er mer enn bare antivirus, skriver Tømmernes i e-posten og legger til:

– Vi har ikke sett mange hendelser som involverer smarttelefoner så langt. Det betyr ikke at vi ikke skal ha verktøy som hjelper brukerne. Vi bruker snart mer smarttelefonen enn desktop.

Har du opplevd å bli rammet av skadevare, virus eller annet angrep på smarttelefonen din? Bruk debattfeltet nederst i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer