Huawei:

– Du vil fortsatt motta oppdateringer

Har lansert nettside med informasjon om hvordan Huawei-enheter blir berørt.

FEM LØFTER: På nettsiden huaweimatters.com gir Huawei fem løfter til norske brukere. Foto: Pål Joakim Pollen
FEM LØFTER: På nettsiden huaweimatters.com gir Huawei fem løfter til norske brukere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det blåser kaldt rundt Huawei om dagen, der den ene store aktøren etter den andre avslutter sitt samarbeid med den kinesiske giganten, etter pålegg fra amerikanske myndigheter.

Riktignok er det flere som har snudd på flisa - etter et kort fravær er Huawei blant annet tilbake på medlemslistene hos SD-, Bluetooth- og WiFi-alliansene, Jedec (USB) og IEEE (forskning).

Lover at eksisterende telefoner vil fungere

En stor del av Huaweis virksomhet dreier seg om nettverksutstyr, men for folk flest er det først og fremst spørsmålene rundt selskapets mobiltelefoner som er mest aktuelt.

For et par uker siden kunne Dinside rapportere om at salget av nye Huawei-telefoner var på hell, og at antall Finn-annonser med Huawei-telefoner hadde skutt i taket rett etter at Google offentliggjorde at de brøt samarbeidet med Huawei.

På nettsiden huaweimatters.com har selskapet nå opprettet en informasjonsside vedrørende deres produkter. Spesielt poengterer de følgende fem ting om telefoner som allerede er kjøpt, eller som ligger på lokale lagre:

Slik ser Huaweis nyopprettede nettsted ut. Skjermbilde: Huaweimatters.com
Slik ser Huaweis nyopprettede nettsted ut. Skjermbilde: Huaweimatters.com Vis mer
  1. Dine apper vil fortsette å fungere som tidligere
  2. Du vil motta oppdateringer fra Google Play
  3. Du vil fortsatt motta sikkerhetsoppdateringer
  4. Dine data er sikret
  5. Telefon (sic) din vil fungere, uten problemer på reiser fra land til land

Vil holde siden oppdatert

I en egen spørsmål og svar-spalte understreker Huawei at også Google-apper vil bli oppdatert fremover, men en ting som ikke besvares, er hvorvidt telefonene vil støtte Android Q, den neste Android-versjonen som forventes lansert over sommeren.

Ei svarer selskapet på hva som vil skje med fremtidige enheter, som den brettbare Huawei Mate X. Vedørende ryktene om at Huawei kommer med et eget mobilt operativsystem den 24. juni, er svaret blankt nei.

På den samme siden lover selskapet å holde nettsiden oppdatert etter hvert som ny informasjon foreligger.

– Ikke forpliktet å gi informasjon til kinesiske myndigheter

I en pressemelding sendt ut i morges, skriver Huawei at både norske og internasjonale advokatselskaper har kommet frem til at Huaweis forpliktelser overfor kinesiske myndigheter ikke gjelder utenfor landets grenser.

Ingen av disse advokatene har kunnet identifisere reguleringer i kinesisk rett som pålegger selskaper å gi kinesiske myndigheter tilgang til produkter utenfor Kina, heller ikke i den mye omtalte nasjonale etterretningsloven fra 2017.

- Det er vår oppfatning at de relevante hjemlene ikke inneholder forpliktelser som pålegger norske Huawei å samarbeide med kinesiske myndigheter innenfor områder som antiterrorisme, cybersikkerhet og etterretning. Selskapet er heller ikke forpliktet til å gi kinesiske myndigheter informasjon eller tilgang til produkter solgt og utplassert i Norge, eller å deaktivere slike produkter. Det kinesiske morselskapet som produsent av produkter solgt og levert til norske Huawei er heller ikke underlagt rettslige forpliktelser til å bistå med slik aktivitet, sier partner og ansvarlig advokat i Wikborg Rein, Geir Sviggum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer