TEST: Plantronics BackBeat Pro 5100 True wireless

Ekstra gode på handsfree

Men god handsfree-kvalitet er ikke nok til å gå til topps.

HELT TRÅDLØSE: Plantronics BackBeat Pro 5100 kan skilte med 6,5 timers batteritid før de må lades i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen
HELT TRÅDLØSE: Plantronics BackBeat Pro 5100 kan skilte med 6,5 timers batteritid før de må lades i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Markedet for trådløse ørepropper er svært «hot» om dagen, der åtte av de 11 mest populære produktene i hodetelefon-kategorien hos Prisjakt er nettopp trådløse in-ear-propper.

Mang en produsent har lansert nye produkter det siste året, og sist ut er Plantronics, med sine nye BackBeat Pro 5100.

Prismessig plasserer de seg i segmentet der det kanskje er størst konkurranse om dagen - oppunder 2.000 kroner.

God batteritid

Plantronics-øreproppene kan skilte med svært god batteritid i selve proppene, med oppgitt varighet på 6,5 timer før de må lades i etuiet. Det bærer på to ekstra fulladinger, altså med total batteritid på 19,5 timer.

6,5+13: Plantronics BackBeat Pro 5100 kan skilte med 6,5 timers batteritid før øreproppene må lades i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen
6,5+13: Plantronics BackBeat Pro 5100 kan skilte med 6,5 timers batteritid før øreproppene må lades i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

10 minutter i etuiet gir deg en times spilletid. Det er ikke like godt som enkelte av konkurrentene: Jaybird Vista bruker bare fem minutter på samme øvelse, og Airpods gir deg tre timer på et kvarter.

Til handsfreebruk skal du kunne snakke i fire timer før du må lade proppene.

Nett etui

Etuiet er forholdsvis lite av størrelse - ikke veldig ulikt Apples Airpods-etui, men der lokket er plassert langs den lengste kanten.

Det spretter opp når du trykker inn knappen på siden, og på innsiden lyser en liten LED-pære fra 0-3 ganger for å indikerer hvor mye batteri som gjenstår i selve etuiet.

LUKKET: For å åpne etuiet må du trykke inn knappen på siden. Foto: Pål Joakim Pollen
LUKKET: For å åpne etuiet må du trykke inn knappen på siden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi stusser dog på at Plantronics har valgt for å gå for lading av etuiet med micro USB-kabel og ikke USB-C, som burde ha vært en selvfølge i 2019. Du får selvsagt en slik kabel med i esken (veldig kort), men sannsynligheten er høy for at du da må ha den med i tillegg til den du lader mobilen med hvis du har kjøpt ny telefon de siste 3-4 åra.

Tre størrelser

Med i pakka får du tre ulike størrelser på tuppene, men merk at disse er skreddersydd BackBeat 5100 Pro, så her kan du ikke bruke tupper fra andre produsenter. De har ikke vinger, men sitter allikevel godt i våre ører.

TRE PAR: I esken finner du tre par med øretupper i ulik størrelse. Som du ser er det mer enn bare tuppene, som gjør at du ikke får brukt tupper fra tredjepart. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE PAR: I esken finner du tre par med øretupper i ulik størrelse. Som du ser er det mer enn bare tuppene, som gjør at du ikke får brukt tupper fra tredjepart. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De to proppene har noe ulik betjening. Den venstre øreproppen har en trykkfølsom flate og brukes i utgangspunktet for å justere volum der et prikk øker volumet, mens det senkes ved å holde fingeren mot proppen. Den høyre har en fysisk knapp og brukes for å styre avspillingen, med pause (ett trykk), neste sang (to trykk) og forrige sang (tre trykk).

Musikken pauses automatisk når du tar én propp ut av øret, og om du er i en samtale, kan den automatisk mutes om du tar ut begge – alternativt flyttes over til telefonen din. Snedig løst.

TRYKKFØLSOM: Proppene fra Plantronics har både trykkfølsom overflate og fysisk knapp. Foto: Pål Joakim Pollen
TRYKKFØLSOM: Proppene fra Plantronics har både trykkfølsom overflate og fysisk knapp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Plantronics BackBeat 5100 Pro gir deg for øvrig mulighet til å bruke én ørepropp av gangen. De kan begge slås av og på ved å holde knappen inne, men etter å ha slått av den ene, slukket begge, og det ble ganske mye knot og trykking for å få dem begge på igjen, der det ene øret slo seg av og på. Det samme opplevde vi da vi prøvde å koble øreproppene til en ny telefon. Uansett løser det seg etter en liten dukkert i etuiet og opp igjen.

Og apropos dukkert – øreproppene har IPX4-sertifisering, som betyr at du fint bør kunne bruke dem selv om det regner.

App uten equalizer

Via appen kan du bytte roller på høyre og venstre propp, og om du vil, kan du bytte ut volumjusteringen med «my tap», som lar deg tilegne ett og to trykk til andre funksjoner – det være seg stemmestyring, stoppeklokke eller snarvei til en Spotify-spilleliste. Her skal det sies at vi ikke får valgt spillelistene vi har lagt i mapper.

Et savn er imidlertid en equalizerfunksjon, som de fleste konkurrentene kan skilte med, og som da lar deg justere lydbildet mer etter din egen smak.

REN OG PEN: …men appen fra Plantronics mangler equalizer, som vi synes er ganske vesentlig. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
REN OG PEN: …men appen fra Plantronics mangler equalizer, som vi synes er ganske vesentlig. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mest for kontoret

For lydmessig blir det bare OK i karakterboka vår. Selv om bassen absolutt er til stede, låter det hele litt flatt og lite luftig, der spesielt mellomtonen blir noe tilbaktrukket. På Coldplays nye Orphans, får Chris Martins stemme et litt tamt og «komprimert» preg som halvveis drukner i kompet rundt. Ja, faktisk synes vi det låter noe bedre og mer åpent med SBC-kodeken enn med AAC når vi tukler med utviklerinnstillingene i Android.

BackBeat Pro 5100 er også ganske sensitive ut fra vinkelen mot øregangen. Noen ganger skal det en ørliten rotasjon til før det låter litt bedre (eller svakere).

Dermed havner Plantronics et par hakk bak både Jaybird Vista, Sony WF-1000XM3 og Sennheiser Momentum True Wireless på det punktet.

Dog har 5100 Pro et ess i ermet – handsfreesamtaler. Her har ingeniørene gjort en god jobb, der to mikrofoner på hver ørepropp samarbeider om å fjerne bakgrunnsstøyen og beholde stemmen din, der vi fortsatt har til gode å få klage fra motparten på at vi høres dårlig. Det er ganske sjelden vare på trådløse ørepropper av denne typen.

Konklusjon

Som kontor-ørepropper fungerer Plantronics BackBeat Pro 5100 ganske godt. De leverer helt OK på lydfronten og er ekstra gode til handsfree, som mange av konkurrentene leverer svakere på. Du kan også fint bruke én propp om du liker det, og batteritiden er meget god, med 6,5 timer før proppene må lades i etuiet.

Men det blir også noe å sette fingeren på her. Lyden er ikke på høyde med de beste i dette segmentet og appen har ingen equalizer for å justere lydbildet, vi har opptil flere ganger hatt litt trøbbel med oppkoblingen når vi vil bruke én propp og så stusser vi over valget av micro USB på et såpass høyt priset produkt i 2019.

Testresultat

Plantronics BackBeat Pro 5100

Gode til handsfree, meget god batteritid i øreproppene, flere størrelser med i esken, komfortable i øret, funksjonalitet kan tilpasses

Lyd litt under par, app mangler equalizer, micro USB-lading, noen småfeil her og der

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer