TEST: Trust Duet XP trådløse ørepropper

Ekstremt god batteritid

Og Trust-øreproppene er dine for en tusenlapp.

BATTERIKONGE: Med over 40 timers total spilletid er Trust Duet XP blant de aller mest utholdende trådløse øreproppene. Foto: Pål Joakim Pollen
BATTERIKONGE: Med over 40 timers total spilletid er Trust Duet XP blant de aller mest utholdende trådløse øreproppene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Trust er et kjent merke for mange – en produsent som over flere tiår hovedsakelig har levert PC-utstyr og annet tilbehør til en forholdsvis lav pris.

Vi må innrømme at vi ble forholdsvis overrasket da det nettopp var Trust som kom ut best i Dinsides test av store nødladere i fjor sommer, og dagens testprodukt er et par trådløse ørepropper som koster 999 kroner veiledende i butikkene.

Og de er faktisk ganske gode.

SITTER GODT: Trust Duet XP sitter godt i ørene og er IPx5-sertifiserte, som betyr at de tåler vann/svette. Foto: Pål Joakim Pollen
SITTER GODT: Trust Duet XP sitter godt i ørene og er IPx5-sertifiserte, som betyr at de tåler vann/svette. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skyhøy batteritid

Mens de fleste trådløse ørepropper typisk leverer et sted mellom 10 og 15 timer (inkludert lading i etuiet), og Airpods og Sonys nye WF-1000XM3 leverer rundt 25, klinker Trust til med drøye ti fulle oppladninger fra etuiet, og med en batteritid oppgitt til fire timer betyr det til sammen 45 timer med musikkspilling før du må finne en veggkontakt.

Faktisk klarte vi nesten 4,5 timer før det var slutt på batteriet da vi fulgte med på klokka, med relativt normalt lyttevolum. Batteriprosenten var for øvrig relativt unøyaktig underveis, der den hoppet fra 60 til 20 (med advarsel-pip) og til null i løpet av noen få minutter.

Uansett: Så god total batteritid betyr selvsagt også at selve etuiet er noe større og tyngre enn vanlig (99 gram). Innabords bor det et 2200 mAh batteri, og litt snedig er det også at det har en USB-port, slik at du kan bruke det til å nødlade telefonen din om du trenger noen ekstra prosent. Å lade etuiet gjøres ved hjelp av en micro USB-kabel.

UT OG INN: Du lader etuiet med micro USB-kabel, men det kan også brukes til å nødlade telefoner og annet utstyr med en vanlig USB-kontakt påmontert bak gummilokket. Foto: Pål Joakim Pollen
UT OG INN: Du lader etuiet med micro USB-kabel, men det kan også brukes til å nødlade telefoner og annet utstyr med en vanlig USB-kontakt påmontert bak gummilokket. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sitter godt fast

Selve proppene er relativt små av størrelse, og takket være en ekstra gummiring på utsiden, som hviler seg mot øremuslingen, sitter de som støpt i ørene – i hvert fall i våre.

GUMMIRING: Ringen til høyre hviler mot øret slik at proppene holder seg godt fast. Foto: Pål Joakim Pollen
GUMMIRING: Ringen til høyre hviler mot øret slik at proppene holder seg godt fast. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Aktivitet er dermed ikke noe problem, og Duet XP er dessuten IPx5-sertifiserte, som betyr at de tåler vann og svette. Disse kan du med andre ord fint trene med - en egenskap som ofte mangler på langt dyrere ørepropper.

Med i esken får du tre ulike par med tupper, alle i gummi, så sannsynligheten er god for at du finner et par som sitter godt i øregangen.

Fysiske knapper

Touchbetjening får vi imidlertid ikke. Hver av øreproppene har en fysisk knapp, og betjeningen er identisk i begge ører. Når du spiller musikk betyr det at ett trykk pauser/spiller av, to hopper til neste sang og tre til forrige sang. Holder du den inne, aktiverer du stemmeassistenten på telefonen, typisk Siri eller Google Assistant avhengig av hvilket lag du spiller på.

KNAPP: Her er det ikke noe berøringsfølsomt felt, men en fysisk knapp som må trykkes inn for å styre avspillingen, og det ganske hardt. Foto: Pål Joakim Pollen
KNAPP: Her er det ikke noe berøringsfølsomt felt, men en fysisk knapp som må trykkes inn for å styre avspillingen, og det ganske hardt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Volumet må du med andre ord justere direkte fra avspillingsenheten.

Knappene er dog litt for harde å trykke inn, som gjør at hele proppen blir presset litt inn i øret når du trykker (spesielt om du skal bruke stemmassistenten), så her må vi konkludere med at vi liker touchbetjening best. Men du vil neppe oppleve noe tøys når det blir kaldt ute, i det minste.

Glem også fancy funksjoner som automatisk pausing når du tar ut en av øreproppene og den slags. Trust har heller ingen tilhørende app med equalizer-innstillinger, men du kan se en batteriindikator på telefonskjermen med gjenstående batteri.

Bluetooth 5.0 og AAC-støtte

Duet XP støtter Bluetooth 5.0, og i testperioden har oppkoblingen mot telefonen vært svært solid. Hver ørepropp ser ut til å fungere hver for seg, der du også kan spille musikk fra ett øre uten at den andre proppen er slått på. Rekkevidden er det heller ikke noe å si på - vi kom fint igjennom mestparten av huset med et par vegger i mellom.

Av lydkodeker støttes AAC, men ikke AptX med høyere bitrate og lavere forsinkelse (på Android). Forsinkelsen er imidlertid ikke så stor, og vi overlever fint et tidel eller to når vi ser film på Netflix.

4 TIMER AV GANGEN: Ja, faktisk klarte vi 4,5 før batteriet gikk tomt i Trust Duet XP-øreproppene. Foto: Pål Joakim Pollen
4 TIMER AV GANGEN: Ja, faktisk klarte vi 4,5 før batteriet gikk tomt i Trust Duet XP-øreproppene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva med lyden?

Å si noe bombastisk om lyden er alltid vanskelig med trådløse ørepropper, for lyden beror så veldig på om du klarer å få til en god forsegling mot øregangen, spesielt hva gjelder bassen.

Og det må jeg innrømme at jeg ikke får til med noen av de tre tuppene. Jeg hører at de har litt mer å dra på med i de lavre frekvensene om jeg presser dem litt ekstra inn i øret, men sånn kan jeg selvsagt ikke gå på gata.

I mine ører blir derfor lydbildet litt tamt, flatt og uten særlig fylde – mer til bakgrunnslyd enn faktisk lytting. Men det samme opplever jeg med Apples Airpods og til dels Samsung Galaxy Buds, som jeg stadig måtte justere på.

Til handsfreesamtaler gjelder som for ørepropper flest - det går helt fint så lenge det er stille og rolig rundt deg, men så fort du introduserer dem for vind, trafikk, folkemengder og annet bråk, blir du vanskelig å høre i andre enden. Å besvare, avvise og avslutte samtaler kan også gjøres fra knappene på ørene.

Konklusjon

Selv om lydkvaliteten blir et lite usikkerhetsmoment med tanke på hvor godt de passer i ørene dine, synes vi Trust igjen byr på god valuta for pengene.

Ekstremt god batteritid

En tusenlapp er tross alt ikke allverden for et par helt trådløse ørepropper – særlig når de kan varte opp med svært god batteritid, der du neppe trenger å lade etuiet mer enn en gang i uka. Og at det kan nødlade telefonen din? Smart!

Duet XP har god passform og sitter godt på plass i øret takket være den ekstra gummiringen som fester seg mot øremuslingen. Og de er IPx5-sertifiserte slik at de tåler vann og svette.

Vi skulle gjerne ha ønsket oss touchbetjening på ørene kontra knapper, og funksjoner som automatisk pausing når man tar dem ut av ørene, men – når de koster halvparten av mange andre konkurrenter er det selvsagt ikke ALT man får med på kjøpet.


Testresultat

Trust Duet XP

Enormt god batteritid, etuiet kan nødlade telefonen din, sitter godt i øret, tåler vann og svette, flere par medfølgende øretupper, stabil og god oppkobling, god pris

Stort etui, fysiske knapper gjør at du trykker dem inn i øret, volum må justeres på avspillingsenheten, unøyaktig batteri-rapportering

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer