- En brannrisiko

Branneksperter kommer med oppfordring før jula.

LADEVETT: Frende kommer med ladeoppfordringer i forkant av jula. Foto: Kristoffer Saghaug/Frende Forsikring
LADEVETT: Frende kommer med ladeoppfordringer i forkant av jula. Foto: Kristoffer Saghaug/Frende Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember og jula er høytid for sammenkomster med familie og venner, og siden det er mørkt store deler av døgnet, setter vi fram lys for å pynte og lyse opp.

Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring, sier i en pressemelding at man tidligere snakket om brannfaren i lyspærene på julepynten, men at brannfaren oftere nå er i ladekablene.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det har vi sett flere eksempler på. I høst skrev vi blant annet om en lader som rett og slett smeltet, og det uten at det var en enhet plugget inn.

- Nå skal mange hjem til jul og samles i store familieselskap, med barn og husdyr. Det er koselig, men når mange samles øker også faren for at noe går galt, sier Øren.

Oppfordrer til gode ladevaner

I forkant av jula kommer brannvesenet med en anbefaling til alle som lader, mobiltelefoner, nettbrett, smartklokker og andre dingser:

Øystein Øren er brannekspert i Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring
Øystein Øren er brannekspert i Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring Vis mer

- Lading av alle de mange små duppedittene vi ikke klarer oss uten, er en brannrisiko. Dropp å lade dem når du sover. Det er like skummelt uansett om det er laptopen, telefonen eller elsparkesykkelen du plugger i før du legger deg, sier avdelingsleder for forebyggende avdeling i Sandefjord brannvesen, Øystein Mathisen.

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Frende viser at tre av fem nordmenn lader om mobilen om natta, noe forsikringsselskapet omtaler som dårlige ladevaner.

- Du kan nesten anta at besøket ditt har dårlige ladevaner, så da er det lurt å ta en prat. Vi har sett at det har gått galt flere ganger. For eksempel har mobiler på lading eksplodert i madrassen mens eieren sov, sier i Øren i pressemeldingen.

Ikke glem julelysene

I tillegg til å ha gode ladevaner, bør du også huske på andre produkter, som kaffetrakter og kokeplater.

- Ikke la julestresset ta deg så du glemmer å slå av trakteren eller går fra maten. De aller fleste julebrannene oppstår på kjøkkenet, sier Øren.

Men du skal heller ikke glemme julelysene. Frendes brannekspert forteller at innføringen av LED-pærer har ført til at faren med julebelysningen har gått ned, men minner samtidig om at det også sitter mange med gammel julepynt med gamle pærer, eller knekk på ledningen.

Mathisen i Sandefjord brannvesen anbefaler å slå av julelysene om natta.

- Risikoen er ikke lik null selv om du har LED-pærer og dessuten er det ikke noe poeng å la julelysene stå på om natta. Hvem er det du lyser for når både du og naboen sover? Jeg håper alle fortsatt slår av lysene på julelysene når de ikke er hjemme og når de sover, avslutter han.