– En frastøtende idé

Flere reaksjoner mot Apples nye verktøy i kampen mot overgrepsbilder av barn.

PERSONVERN: Apple skal introdusere et nytt verktøy i kampen mot spredning av overgrepsbilder av barn, men selskapet høster kritikk fra flere hold. Foto: AP Photo/Kathy Willens/NTB
PERSONVERN: Apple skal introdusere et nytt verktøy i kampen mot spredning av overgrepsbilder av barn, men selskapet høster kritikk fra flere hold. Foto: AP Photo/Kathy Willens/NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke annonserte Apple planene om et nytt sikkerhetssystem som skal saumfare iPhone, iPader, lynmeldingstjenesten iMessage og skytjenesten iCloud for å avsløre potensielt overgrepsmateriale.

– Vi ønsker å beskytte barn mot overgripere som bruker kommunikasjonsverktøy til å rekruttere og utnytte dem, og begrense spredningen av overgrepsmateriell, skriver selskapet på sine nettsider.

Bilder som brukere laster opp til iCloud, blir sammenliknet med bilder i en database med overgrepsmateriell mot barn, og som styres av National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) og det amerikanske justisdepartementet.

Hvis det er en match, blir bildet gått gjennom manuelt av en Apple-ansatt, og dersom det viser seg å være overgrepsmateriale, vil politiet informeres.

Apple understreker at personvernet til brukerne overholdes. Blant annet lærer de ingenting om bilder som ikke matcher med bilder i databasen. Selskapet mener også at det er svært liten risiko for at systemet feilaktig flagger en konto, og ifølge Apple er feilsannsynligheten nede i 1 av 3000 milliarder

Etter planen skal systemet først implementeres i USA og i iOS 15 som rulles ut neste måned.

Slik forklarer Apple at sikkerhetssystemet vil fungere. Foto: Apple
Slik forklarer Apple at sikkerhetssystemet vil fungere. Foto: Apple Vis mer

Frykter det blir misbrukt

iPhone-produsenten planlegger også å skanne etter bilder lokalt på iPhone og iPad lokalt før de lastes opp til iCloud, og nyheten har fått mange negative reaksjoner.

Electronic Frontier Foundation (EFF), en personvernfokusert rettighetsorganisasjon, mener at det er en bakdør inn i Apples produkter uansett hva Apple omtaler systemet som.

– Å si at vi er skuffet over Apples planer, er en underdrivelse, skriver EFF i innlegget «Apple planer om å tenke annerledes om kryptering åpner en bakdør til ditt privatliv».

Rettighetsorganisasjonens bekymring er at systemet kan bli misbrukt, for eksempel myndigheter som kan forlange at Apple endrer hvordan verktøyet fungerer.

– Det er enkelt å se for seg mulig misbruk: myndigheter som forbyr homoseksualitet kan forlange at verktøyet trenes til å begrense tilsynelatende LGBTQ+-innhold, eller et autoritært regime kan forlange at verktøyet gjenkjenner populære satirebilder eller protestflygeblader, skriver EFF.

Slik omtaler Edward Snowden Apples nye verktøy i kampen mot overgrepsmateriale:

Sterke reaksjoner

– Det er en absolutt frastøtende idé, fordi det kommer til å lede til distribuert masseovervåking av våre telefoner og PC-er, sier Ross Anderson, professor i sikkerhetsteknikk ved Cambridge-universitetet, til Financial Times.

Overfor NRK omtaler Datatilsynet teknologien som «dypt problematisk».

– Det kan lett bli en «slippery slope» når teknologien nå finnes. Hvis det fungerer bra til å fange opp overgrepsmateriale, er veien kort til at man på sikt også kan begynne å skanne for annet ulovlig innhold, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl til NRK.

Mens den amerikanske politikeren Brianna Wu mener det er «den verste ideen i Apples historie».

Samtidig får Apple støtte av skuespiller Ashton Kutcher som sier at Apples nye system er et stort steg i riktig retning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer