iPhone lå i veikanten i tre uker

En god grunn til å velge en litt dyrere mobil neste gang

KOMMENTAR: En egenskap som ofte mangler på mobiler i billigsegmentet, ble redningen for eieren av denne iPhonen.

VIRKET: Til min store overraskelse fungerte mobiltelefonen jeg fant i veikanten 1. april, helt fint. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VIRKET: Til min store overraskelse fungerte mobiltelefonen jeg fant i veikanten 1. april, helt fint. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobilen har i løpet av få år blitt en slags forlengelse av hjernen. Ikke bare er den en sentral for all kommunikasjon (med unntak av den som skjer ansikt til ansikt), den husker for deg, veileder deg når du ikke kan veien, gir deg alle faktaopplysningene du trenger i enhver diskusjon og den tar vare på alle minnene dine. Nå er den i ferd med å erstatte lommeboken din også.

Er det rart vi blir fullstendig lammet hvis mobilen blir borte eller ødelagt?

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside.no
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside.no Vis mer

I Norge velger vi gjerne dyrere mobiltelefoner enn i mange andre land. Mye av forklaringen ligger i at mange har mye penger her til lands. Det er uansett ikke bare penger ut av vinduet.

Dinside har testet en rekke mobiler som ligger i lavere prissegmenter, og konkludert mange ganger med at modeller som koster under halvparten av toppmodellene, gir deg mer enn nok av alt du trenger.

Kanskje med ett unntak, og det er egentlig ikke så rent lite: Billige mobiltelefoner tåler sjelden særlig mye fukt, i hvert fall ikke i forhold til toppmodellene.

Er du så uheldig å miste mobilen i vannet når du er på stranda, og den suger til seg vann, er det synonymt med katastrofe for svært mange. Spesielt gjelder dette hvis du har slurvet med å ta backup av verdifulle data, ikke minst egne bilder og videoopptak.

En ting er å miste den i vannet, et annet - og kanskje mer sannsynlig scenario, er at du mister mobilen et sted der den blir utsatt for fukt over tid, for eksempel på bakken der den eksponeres for regn og snø. Mange av toppmodellene er laget for å tåle nettopp dette, noe jeg fikk se et bevis på under en av mine mange trilleturer under pappapermisjonen min denne våren.

I veikanten lå en iPhone 8. Den bar preg av å ha ligget der lenge, og var så tilgriset av gjørme og slaps at var umulig å se om den var skadet. Jeg tok den med meg hjem, spylte den under springen og oppdaget at den så helt uskadet ut.

Deretter lot jeg den tørke i noen timer, før jeg plugget den i en iPhone-lader jeg hadde liggende. Ikke lenge etterpå, lyste skjermen opp. Mobilen var helt i orden. Det var ikke en gang så mye som en ripe i glasset!

Nå kunne denne historien endt her, hadde det ikke vært for at eieren hadde et bilde av en bil som bakgrunn på låseskjermen, der bilnummeret var godt synlig. En SMS til Statens Vegvesen senere, og jeg satt igjen med et navn.

Så var det bare å søke opp vedkommende i sosiale medier og nummerkataloger, og sende melding med spørsmål om vedkommende hadde mistet mobilen sin.

Her kan du se bildene fra hele prosessen:

Noen timer senere kunne en overlykkelig eier få tilbake mobilen sin, med meldinger, bilder og videoopptak som hun var overbevist om hadde gått tapt. Det hadde de ikke, takket være at hun hadde sikret mobilen med en kodelås, og fordi hun hadde valgt en modell som viste seg å tåle fuktighet over lang tid.

Mobilen hadde nemlig blitt stjålet tre uker i forveien, og sannsynligvis blitt slengt ut av et bilvindu da tyven ikke klarte å logge seg inn på den.

Nå var dette en iPhone, men samtlige av de store konkurrentene i 2018 har toppmodeller som tåler fukt meget godt. Det finnes også rimeligere modeller som tåler fukt, men her bør du sjekke spesifikasjonene fra modell til modell før du slår til.

Kombinerer du dette med fingeravtrykk-lås, gode backup-rutiner og bakgrunnsbilde eller klistremerke på baksiden som gjør det enklere for den som finner telefonen å kontakte deg, er du meget godt sikret mot å miste verdifulle data eller at dataene havner på avveie.

Dinsides mobiltester finner du her. Få også med deg denne artikkelen, som blant annet forteller deg hva vanntett og vannavstøtende betyr i denne sammenhengen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer