Test av MovieMask

En lommekino du kan putte mobiltelefonen i

MovieMask ser ut som en VR-brille, men der stopper også likheten.

LOMMEKINO: Putt telefonen i MovieMask og se film uforstyrret. Foto: Pål Joakim Pollen
LOMMEKINO: Putt telefonen i MovieMask og se film uforstyrret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

VR-briller er hett om dagen. Elektronikkbransjen kåret PlayStation VR til årets julegave, Google har nettopp lansert en VR-utgave av Google Earth for HTC Vive, Facebook jobber iherdig med VR etter å ha kjøpt opp Oculus – i det hele tatt er det mye som tyder på at det å ha et par VR-briller på hodet vil bli mer og mer vanlig fremover.

Men MovieMask er ingen VR-brille. Der VR-briller er laget på en måte der hvert øye får servert hvert sitt bilde (og sporer bevegelser du gjør med hodet), har de norske skaperne valgt en annen vri – her er nemlig optikken laget slik at begge øynene ser hele skjermen. Mobilskjermen, for å presisere det.

FLERE FARGER: I tillegg til oransje og rosa, finnes MovieMask også i grå, sort og blå utførelse. Foto: Pål Joakim Pollen
FLERE FARGER: I tillegg til oransje og rosa, finnes MovieMask også i grå, sort og blå utførelse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed er det ikke snakk om en 3D-opplevelse, men rett og slett en innretning som forstørrer bildet, og som derfor gjør at du kan bruke mobiltelefonen som en slags lommekino, der primærbruken er å se film.

Produktet har ingen knapper og ingen elektronikk – du starter filmen, putter telefonen i holderen på innsiden av brillen, drar igjen glidelåsen og trer MovieMask på hodet. Tanken er da at dette skal bli litt som å sitte på kino i mørket.

Norskutviklet

MovieMask er laget i Norge; nærmere bestemt av NTNU-studentene Harald Manheim fra Oslo og Eirik Wahlstrøm fra Stabekk. De fikk ideen etter å ha vært på kino i San Francisco og lanserte prosjektet på folkefinansieringstjenesten Kickstarter, der de samlet inn nesten 300.000 kroner.

Skaperne har fått hjelp av Krogh optikk til å lage linsene og har mottatt ytteligere finansiering blant annet fra Innovasjon Norge. De har også vært intervjuet av Kapital, Teknisk ukeblad, Aftenposten, Budstikka og flere til.

Derfor er det litt ekstra kjedelig å være surpompen som ikke er så begeistret. For det er mye annet jeg heller hadde brukt tusen kroner på enn MovieMask.

Ikke for alle telefoner og alles øyne

Det er en del kompromisser som er gjort i utformingen av MovieMask. En av dem er at maksimal bredde på telefonen er oppgitt til 71mm. Det var plass til en Honor 8-telefon (71,2mm, 5,2 tommers skjerm), men da er det ikke mye mer å gå på.

IKKE STØRRE: Denne telefonen er 5,2 tommer over diagonalen. Har du større telefon enn det, vil den neppe passe. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE STØRRE: Denne telefonen er 5,2 tommer over diagonalen. Har du større telefon enn det, vil den neppe passe. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Har du en større telefon enn det (og det har ganske mange), får du ikke brukt den med MovieMask.

Utformingen gjør at du heller ikke får brukt briller, som ekskluderer enda flere, og det finnes ingen justeringsmuligheter for dioptri slik du kan på for eksempel Samsung Gear VR. Skaperne oppgir at du må ha mellom -1 og +5 i synsfeil og at du ikke kan ha skjeve hornhinner.

IKKE 3D: I motsetning til VR-briller leverer MovieMask hele bildet til begge øynene. Det gjør også at bildet fremstår skarpt. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE 3D: I motsetning til VR-briller leverer MovieMask hele bildet til begge øynene. Det gjør også at bildet fremstår skarpt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Krever anstrengelse

Men selv med undertegnedes (og flere andre i redaksjonens) utmerkede syn er det ikke rett-frem å ta på seg brillene og sette i gang en film.

Det kan være at det skyldes noe så enkelt som avstanden mellom øynene eller fra dem, men jeg er hele tiden nødt til å gjøre en liten anstrengelse for ikke å se dobbelt; et problem jeg ikke har opplevd på noen VR-briller.

Flere i redaksjonen hadde tilsvarende utfordring, der enkelte måtte gi seg etter noen sekunder.

Da blir det slitsomt å se en hel spillefilm.

Bare én, som til vanlig bruker briller på grunn av nærsynthet, syntes dette var helt ålreit å se på.

I markedsføringen av produktet heter det seg at MovieMask blir som å sitte tre meter fra en 100 tommers TV, men det krever ikke den samme anstrengelsen, spør du oss, og følelsen blir mer som å ha telefonen 30 centimeter fra øynene.

Litt bedre blir det når vi presser brillene mot hodet, så dette kunne sannsynligvis ha vært bedre om MovieMask hadde hatt noen justeringsmuligheter.

Det kan selvsagt være at din erfaring er bedre enn vår, så om du synes konseptet virker snedig, anbefaler vi deg å prøve i butikk først.

STORT ROM: Du skal ha ganske bred neste om den ikke skal få plass her, men ulempen er at lyset slipper inn som er noe forstyrrende på filmopplevelsen. Foto: Pål Joakim Pollen
STORT ROM: Du skal ha ganske bred neste om den ikke skal få plass her, men ulempen er at lyset slipper inn som er noe forstyrrende på filmopplevelsen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da vi testet PlayStation VR tidligere i høst, var ett av minuspunktene vi noterte oss at det var noe lyslekkasje å spore ved nesa, men på MovieMask er lyslekkasjen fra nesa langt større og nærmere synsfeltet, som gjør at kino-illusjonen ikke helt sitter som den skal.

God komfort

På den positive siden synes vi MovieMask er relativt komfortable å ha på; særlig om du også setter på stroppen som går over hodet (følger med i esken) – uten den har stroppen som går rundt hodet en tendens til å skli litt ned i ny og ne.

SITTER GODT: Om du fester på stroppen som sitter på oversiden av hodet, sitter MovieMask godt på hodet. Foto: Pål Joakim Pollen
SITTER GODT: Om du fester på stroppen som sitter på oversiden av hodet, sitter MovieMask godt på hodet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med i pakken får du for øvrig også en liten pusseklut og en tøypose du kan ha dem i når de ikke er i bruk.

På innsiden av brillene er det god polstring som gjør at de føles behagelige mot pannen. Enkelte i redaksjonen har klaget over at de får vondt på nesa, så om din er over middels stor kan det være en utfordring for deg også – der er det nemlig ingen polstring; kun en skarp plastkant.

MYKT: MovieMask har god polstring mot ansiktet ditt, selv om vi gjerne skulle hatt noe mykt inntil nesa også. Foto: Pål Joakim Pollen
MYKT: MovieMask har god polstring mot ansiktet ditt, selv om vi gjerne skulle hatt noe mykt inntil nesa også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers liker vi godt designen – en «hjemmestrikka» følelse med tøystoff og dobbel glidelås føles litt befriende i en verden der lignende produkter gjerne har glatte overflater og futuristisk design. Glidelåsen gjør også at du kan bruke kablede hodetelefoner.

ANNERLEDES: Vi liker godt materialvalget i MovieMask. Glidelåsene gjør det også trivielt å la det stikke ut en kabel om du ikke har trådløse hodetelefoner. Foto: Pål Joakim Pollen
ANNERLEDES: Vi liker godt materialvalget i MovieMask. Glidelåsene gjør det også trivielt å la det stikke ut en kabel om du ikke har trådløse hodetelefoner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Har du et par med betjening på, kan du i mange video-apper også bruke denne til å pause filmavspillingen og justere volumet uten å måtte ta av deg «masken», dra opp glidelåsen og betjene telefonen manuelt, som du da ellers er nødt til.

Konklusjon

Vi vil så gjerne like MovieMask når den er laget av unge norske gründere, men dette er et produkt vi dessverre ikke klarer å anbefale.

For selv om du har en liten nok mobiltelefon og godt nok syn, er ikke opplevelsen allverden; først og fremst fordi det krever en viss anstrengelse for ikke å se dobbelt, i hvert fall for de fleste i vår redaksjon. Konstruksjonen rundt nesa burde ha vært gjort bedre, med mye lyslekkasje og potensielt ubehag dersom nesa di er stor.

Vårt største ankepunkt mot MovieMask er imidlertid prisen, som ligger på rundt tusenlappen i butikkene.

Det er mye penger for et såpass enkelt produkt, spør du oss.

Men om det kommer en 2.0-versjon med støtte for større telefoner, polstring rundt nesen og muligheten til å justere optikken, skal vi slett ikke se bort i fra at dette kan være en morsom sak å ha med seg på flytur.

LES OGSÅ:
Sjekk om PC-en din er kraftig nok til VR
Cardboard – VR-moro for en femtilapp
Filmgrail er for deg som elsker film

Testresultat

MovieMask

God komfort mot pannen, frisk design, gode tilpasningsmuligheter rundt hodet

Høy pris, fungerer ikke med telefoner større enn 5,2", vi må anstrenge oss for å se riktig, mye lyslekkasje rundt nesa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer