TEST: Panasonic RZ-S500W

En positiv overraskelse

Klinker til med aktiv støydemping til en ganske hyggelig pris.

GOD DEBUT: RZ-S500W er Panasonics første trådløse ørepropper, og de leverer godt både på lyd og støydemping. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD DEBUT: RZ-S500W er Panasonics første trådløse ørepropper, og de leverer godt både på lyd og støydemping. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Panasonic er kanskje ikke produsenten man først og fremst forbinder med trådløse ørepropper, og det med rette - RZ-S500W er nemlig det første helt trådløse paret fra japanerne. De er nok mer kjent for TV-er, foto-/videokameraer og varmepumper, for å nevne noe, men har også hodetelefoner og andre lydprodukter i arsenalet - de eier jo tross alt Technics.

Og RZ-S500W skulle fort vise seg å bli et hyggelig bekjentskap. Med en prislapp på rundt 2.000-kronersmerket går Panasonic inn i et svært konkurranseutsatt marked, men gjør absolutt en god debut.

Aktiv støydemping

Det er fortsatt ikke veldig mange helt trådløse ørepropper som har aktiv støydemping, men Panasonic-proppene er blant dem, og dermed i selskap med for eksempel Sony WF-1000XM3, Sennheiser Momentum True Wireless 2 og Apple Airpods Pro.

Og faktisk fungerer støydempingen svært godt på Panasonic-proppene. Den kan reguleres i hele 50 trinn, som riktignok føles litt «overkill», men gjør en meget god jobb, der vi har testet den med tørketrommel, støvsugere, lufteanlegget i bilen og den slags - i mangel på fly- og togturer. Faktisk tør vi påstå at Panasonic-proppene er blant de aller, aller beste på det punktet.

TOUCH: Både høyre og venstre ørepropp har et berøringsfølsomt felt som både lar deg justere volum, bytte sang, starte stemmeassistenten og slå av og på støyreduksjon. Foto: Pål Joakim Pollen
TOUCH: Både høyre og venstre ørepropp har et berøringsfølsomt felt som både lar deg justere volum, bytte sang, starte stemmeassistenten og slå av og på støyreduksjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det er også mulig å slippe inn omgivelseslyd via ambient sound-funksjonen, som også kan reguleres med like mange trinn. Her får vi ikke helt det samme lydinnslippet som tilsvarende funksjon hos for eksempel Jabra Elite 75t/Active eller Samsung Galaxy Buds+, men nok til at du fint kan føre en samtale når musikken er pauset.

Touchbasert betjening

Panasonics propper er relativt røslige av størrelse og synes godt der de stikker ut av øret. Med i boksen får du totalt fem par gummitupper i ulike størrelser, så her bør det være godt mulig for de fleste å finne noen som passer godt. Disse har helt standard størrelse på hullet, så du kan også bruke gummitupper fra tredjeparter.

Proppene har ingen vinger eller den slags for ekstra godt feste, men sitter allikevel veldig godt, der tuppene går ganske langt inn i ørene – i hvert fall i våre. Det gjør dog at de også oppleves litt ukomfortable over tid, og at vi oftere tar pauser med disse enn med enkelte av konkurrentene. De har en IPx4-sertifisering som gjør at de skal tåle lett regn og svette – samme sertifisering som Airpods Pro har, for eksempel.

SYNES GODT: Panasonic RZ-S500W-proppene stikker godt ut av øret, men sitter godt, selv uten vinger. I pakken får du med fem par øretupper i ulike størrelser. Foto: Pål Joakim Pollen
SYNES GODT: Panasonic RZ-S500W-proppene stikker godt ut av øret, men sitter godt, selv uten vinger. I pakken får du med fem par øretupper i ulike størrelser. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Begge proppene har touchbasert betjening der det holder å prikke forsiktig på de store flatene. Her synes vi ikke Panasonic har gått for den beste navigeringen - volumet styrer du for eksempel med dobbelt- og trippeltrykk på venstre ørepropp (henholdsvis ned og opp), mens tilsvarende på høyre øre hopper til neste og forrige sang.

Særlig med tanke på volumjusteringen er dette veldig tungvint, der du må trykke ganske mye om du vil endre volumet mye, og av og til blir en trippelprikk oppfattet som en dobbeltprikk. Da liker vi bedre når volumet justeres ved å holde fingeren inne på høyre eller venstre propp.

Fingeren inne på venstre øre kaller opp stemmeassistenten, mens fingeren inne på høyre øre bytter mellom støyreduksjon, ambient mode og «off». Begge propper kan prikkes på én gang for å pause musikken, men RZ-S500W har ingen mulighet for automatisk å pause musikken når du tar dem ut av øret.

Akkurat dette med betjeningen er selvsagt noe Panasonic kan fikse på i en fremtidig programvareoppdatering – det beste er jo når man kan velge selv, slik man nå kan på stadig flere ørepropper.

ÉN AV GANGEN: Mange setter pris på muligheten til å bruke én ørepropp mens den andre ligger i etuiet, og det er fullt mulig her, både med høyre og venstre propp. Men merk at de ikke kan være koblet til to enheter samtidig, såkalt multipoint. Foto: Pål Joakim Pollen
ÉN AV GANGEN: Mange setter pris på muligheten til å bruke én ørepropp mens den andre ligger i etuiet, og det er fullt mulig her, både med høyre og venstre propp. Men merk at de ikke kan være koblet til to enheter samtidig, såkalt multipoint. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bruk én av gangen

En ting de imidlertid har, og som jeg vet mange vil finne svært gledelig, er muligheten for å bruke én ørepropp mens den andre lader, og det kan du gjøre både med høyre og venstre øre.

Med andre ord er det ikke slik at den ene er «masteren» her, og begge proppene pares separat når du kobler til telefonen, som gjør at du får en "Bluetooth connected"-melding i forsinket stereo når du tar dem på deg.

Verdt å merke seg er dog at disse ikke støtter multipoint, og at du bare kan være koblet mot én kilde av gangen.

Batterimessig oppgir Panasonic henholdsvis 6,5 og 7,5 timer med støydemping på og av, der etuiet gir deg to ekstra fulladinger, altså med total spilletid på inntil 22,5 timer før hele smala må lades opp, der en slik fullading av både etui og propper tar fire timer, som er ganske drøyt. Hurtigladingen gir deg 70 minutter musikk etter et kvarter i etuiet, som heller ikke noe ekstraordinært – blant annet får du en time musikk etter fem minutters lading både på Jaybird Vista og Airpods Pro.

Etuiet er for øvrig middels av størrelse - med avlang kisteform. Når du åpner det vises inntil tre hvite LED-lys som indikerer hvor mye batteri som gjenstår.

LYSER: Vi rakk ikke å ta bilde før LED-pærene slukket, men de tre i front viser hvor mye batteri som gjenstår i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen
LYSER: Vi rakk ikke å ta bilde før LED-pærene slukket, men de tre i front viser hvor mye batteri som gjenstår i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

God lyd

Vi er godt fornøyde med lydkvaliteten fra 8mm-elementene i Panasonic RZ-S500W. Her får du et par ørepropper med relativt godt balansert lyd, der bass og øvre mellomtone er løftet noe, som Panasonic langt i fra er alene om. Det gir et forholdsvis engasjerende lydbilde som kler de fleste musikksjangre godt – uten at bassen på noe måte virker for overdrevet.

Via appen kan du også tukle med en fembånds equalizer for å tilpasse lyden etter din smak, i tillegg til forhåndsvalgene "bass enhancer" og "clear voice" som løfter henholdsvis bass og vokaler, men det ganske forsiktig. Selv har vi ikke funnet det særlig nødvendig å bruke dem – setter vi på ei låt som Diana Kralls Temptation, låter både kompet og vokalen aldeles strålende i våre ører, med krisp lyd og god dynamikk.

Panasonics app lar deg både justere lydbildet og støykanselleringen.
Panasonics app lar deg både justere lydbildet og støykanselleringen. Vis mer

Støydempingen har en viss påvirkning på lydbildet, men til det positive, synes vi. I «off»-posisjon låter det nemlig noe tamt og flatt, der det blir litt mer bass og klang i lyden når vi har på støydemping (eller ambient-modus), så kanskje kan bass enhancer-funksjonen være bedre egnet om du ikke bruker støydempingen.

Av kodek-støtter er det bare AAC og SBC vi finner på spesifikasjonslisten. Det holder fint for iPhone-brukere, mens Android-brukere nok ville ha satt pris på AptX eller LDAC for høyere bitrate i overføringen. På Android opplever vi en ørliten forsinkelse når vi ser Netflix og YouTube, om dog ikke veldig sjenerende, men rytmespill som Dancing Line går dårlig å spille, der forsinkelsen blir for stor.

Hva med handsfree?

Også her fungerer Panasonic-proppene rimelig godt. I rolige omgivelser får vi gode skussmål fra motparten, og vi hører også motparten fint - i begge ører. Ideelt sett skulle vi gjerne ha fått litt mer omgivelseslyd inn i øret for å høre vår egen stemme bedre.

Siden jeg bor på landet med hjemmekontor om dagen simulerer jeg bybråk med en New York-soundscape på lydanlegget i stua på relativt høyt volum, og da slet øreproppene mer med å skille stemmen min fra støyen rundt, der motparten hørte mye av støyen, så der er det fortsatt litt igjen til de beste.

Konklusjon

Det er i det hele tatt mye å like med Panasonics første trådløse ørepropper. De spiller bra, har effektiv støydemping og både høyre og venstre propp kan brukes mens den andre står i laderen.

Panasonic RZ-S500W får terningkast 5 og anbefalt produkt-stempel fra Dinside. Foto: Pål Joakim Pollen
Panasonic RZ-S500W får terningkast 5 og anbefalt produkt-stempel fra Dinside. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Batteritiden er på det jevne (6,5/19,5 eller 7,5/22,5 med støyreduksjon på og av), og ladetiden forholdsvis lang - fire timer for å lade alt fra 0-100.

Det største ankepunktet går faktisk på betjeningen – her synes vi spesielt volumjusteringen er helt håpløs, der du må trykke kjapt to eller tre ganger på venstre øre for å justere lyden et lite hakk ned og opp, og der tre trykk ofte blir registrert som to. Det er for så vidt ikke umulig å fikse med en programvareoppdatering, som vi allerede har fått én av etter at vi fikk dem til test.

Vi lander uansett på en femmer på vår terning og et anbefalt produkt-stempel til Panasonic for et par meget gode ørepropper vi tror de fleste vil bli godt fornøyde med.

Testresultat

Panasonic RZ-S500W

- Meget god aktiv støydemping
- Meget god lydkvalitet
- Én ørepropp kan brukes av gangen
- God handsfree-kvalitet

- Noe dum betjening, spesielt på volum opp/ned
- Mangler multipoint-støtte
- Ingen AptX eller LDAC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer