Test: Apple AirPods (2019)

Enda mer trådløse, men fremdeles ikke for alle

Apples ørepropper er i en klasse for seg - om du får dem til å passe.

IKKE HELT VERSJON 2.0: Det er så få nyheter i den nye utgaven av Apples trådløse ørepropper at de har det samme navnet som før, AirPods. Foto: Kirsti Østvang
IKKE HELT VERSJON 2.0: Det er så få nyheter i den nye utgaven av Apples trådløse ørepropper at de har det samme navnet som før, AirPods. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Apples trådløse ørepropper AirPods ble latterliggjort da de ble lansert høsten 2016. Skeptikerne mente, kanskje med rette, at de så ganske teite ut. Som om man gikk med en elektrisk tannbørste i øret.

Men prisen og lydkvaliteten ble også kritisert. Hvem ville betale så mye (1800 kroner) for noe «bare» som hørtes ut som Apples kablede ørepropper til 300 kroner?

AirPods har imidlertid vist seg å være særdeles populære. På under ett år tok Apple 85 prosent av markedet for trådløse ørepropper i USA, ifølge Quartz. De var nærmest umulig å få tak i norske butikker i jul i fjor.

At de er usedvanlig enkle å koble til mobilen, har stabil trådløs forbindelse (før AirPods hadde ikke Bluetooth-baserte hodetelefoner det beste ryktet) og at de i det hele tatt er veldig lette å bruke, har gjort at folk rett og slett elsker sine AirPods.

Noen kritikere har til og med krøpet til korset og innrømt at de tok feil om Apples trådløse ørepropper.

Den store oppgraderingen lar vente på seg

Det har lenge gått rykter om at Apple skulle slippe en forbedret utgave av AirPods, og det har vært snakk om at de både skulle bli vanntette og få støykansellering - og til og med komme i en svart utgave.

Den store oppgraderingen lar fremdeles vente på seg, men den nye generasjonen, som Apple lanserte i mars, har likevel blitt forbedret på flere punkter.

Samme design - på godt og vondt

Andregenerasjons AirPods ser nøyaktig ut som førstegenerasjons AirPods. De er mer eller mindre trådløse varianter av EarPods-øreproppene, som har fulgt med iPhone siden lanseringen av iPhone 5.

Utformingen kan nok fortsatt være en utfordring for enkelte, da du i motsetning til såkalte «in-ear»-ørepropper ikke har mulighet til å skifte ut plugger for å få dem til å sitte bedre i øret. Undertegnede har ikke noe problem med dette, men kollega Pål Joakim får de ikke til å sitte godt.

Det finnes riktignok tilbehør som skal løse dette, men vi har ikke prøvd det selv, så vi kan ikke gå god for at det fungerer.

HARD PLAST: AirPods, er som sine EarPods-slektninger, laget av hard plast. De er små og lette, og er behagelige å bruke - i hvert fall for undertegnede. Foto: Kirsti Østvang
HARD PLAST: AirPods, er som sine EarPods-slektninger, laget av hard plast. De er små og lette, og er behagelige å bruke - i hvert fall for undertegnede. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nå kan etuiet lades trådløst

AirPods er trådløse ørepropper som lades opp i et lite ladeetui. Første utgave av dette etuiet måtte igjen lades opp via Apples Lightning-kabel.

Nå har imidlertid Apple laget et «trådløst ladeetui», altså som du kan lade opp trådløst. Det skulle nesten bare mangle at trådløse ørepropper kunne lades opp trådløst, selv om det som vi nevner senere i artikkelen, kanskje ikke er en så viktig funksjon som en skulle tro.

Du må imidlertid punge ut ekstra for AirPods med trådløst ladeetui.

  • AirPods med vanlig ladeetui koster 1799 kroner
  • AirPods med trådløst ladeetui koster 2290 kroner
  • Bare det trådløse ladeetuiet koster 899 kroner

Har du de gamle AirPods med vanlig ladeetui, men kunne tenke deg et trådløst ladeetui, trenger du faktisk ikke kjøpe helt nye AirPods. Du kan klare deg med bare dekselet. Apple vet å ta betalt, så det vil koste nesten en tusenlapp.

Om det er verdt å betale for? I hele testperioden har vi stort sett bare ladet via kabel - på jobb setter vi etuiet bare oppi Apples Lightning-dokkingstasjon. Mest fordi vi ikke har en trådløs ladeplate, så det kan hende det hadde vært annerledes om det var lettere tilgjengelig.

Men det er litt slik det er med trådløs lading av mobil også, i utgangspunktet er det aldri så praktisk å slippe å plugge i den hersens kabelen, men i realiteten er det ofte like greit - og ikke minst raskere - å lade på gamlemåten.

Endelig lyser det utenpå

Det nye trådløse ladeetuiet ser ved første øyekast likt ut som det vanlige ladeetuiet, men det er faktisk bittelitt større - antagelig for å få plass til komponenter for å kunne lade trådløst.

LED-LYSET UTENPÅ: Det nye trådløse AirPods-etuiet er litt større enn det gamle - men det synes knapt. Én tydelig forskjell er imidlertid at det lille LED-lyset som viser batteristatus er på utsiden. Så slipper man å åpne lokket for å sjekke. Foto: Kirsti Østvang
LED-LYSET UTENPÅ: Det nye trådløse AirPods-etuiet er litt større enn det gamle - men det synes knapt. Én tydelig forskjell er imidlertid at det lille LED-lyset som viser batteristatus er på utsiden. Så slipper man å åpne lokket for å sjekke. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
SMÅ FORSKJELLER BAK: Apple har gjort noen endringer på baksiden også. Hengselet som holder lokket og etuiet sammen er av anodisert metall, mens på det gamle dekselet er denne av glinsende metall. Tilkoblingsknappen har dessuten endret plassering. Foto: Kirsti Østvang
SMÅ FORSKJELLER BAK: Apple har gjort noen endringer på baksiden også. Hengselet som holder lokket og etuiet sammen er av anodisert metall, mens på det gamle dekselet er denne av glinsende metall. Tilkoblingsknappen har dessuten endret plassering. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er fremdeles blant de mindre og hendige etuiene der ute. Personlig synes jeg det er bedre å gå rundt med i jakkelomma enn de avlange variantene som for eksempel Samsung Galaxy Buds og Sennheiser Momentum True Wireless, men det vil være en smakssak.

En annen liten forskjell med det nye dekselet er at det lille LED-lyset som viser batteristatus er flyttet fra innsiden av etuiet til utsiden. Dermed slipper du å åpne lokket for å se at det lader (på tide!).

Ladeetuiet kan brukes med en hvilken som helst lader som bruker den trådløse ladestandarden Qi. Apple valgte dessverre å skrote sin egen trådløse ladeplate, men det finnes nok av alternativer å få kjøpt.

Ny brikke: H1

Første utgave av AirPods kom med en spesiallagd Apple-brikke kalt W1. Den var basert på Bluetooth-teknologi, men Apple la til egen teknologi som blant annet muliggjorde rask og sømløs paring med Apple-enheter.

I nye AirPods er W1-brikken erstattet med en brikke kalt H1 (H-en står for hodetelefoner), som i grunn gjør det samme, bare bedre.

H1 støtter blant annet en nyere versjon av Bluetooth, har utvidet taletid, byr på raskere tilkobling og støtter «Hei Siri» for talekommandoer.

Apple H1 (i AirPods) Apple W1 (i AirPods)
Lyttetid5 timer5 timer
Taletid3 timer2 timer
Bluetooth-versjonBluetooth 5Bluetooth 4.2
Siri-forbindelseMed stemmen eller dobbelttrykkDobbelttrykk

Rask tilkobling

Apple sier selv det skal gå opptil dobbelt så raskt å skifte mellom aktive enheter med H1-brikken. Har du en iPhone og en iPad eller Mac, skal det altså gå enda raskere å bytte hvilken enhet du bruker øreproppene med.

Vi kan ikke si vi merker noe til dette i det daglige. Som The Verge påpeker i sin test, er det nok fordi man fremdeles må inn i enten Bluetooth-innstillingene eller kontrollsenteret på enheten man vil bytte til, og så vente noen øyeblikk for at at de skal kobles til.

Særlig på Mac-en er det litt tungvint, da man må inn i Bluetooth-menyen fra menylinjen i toppen for å koble de til. Her bruker vi imidlertid en tredjepartsapp kalt ToothFairy som gjør at vi bare kan trykke på et ikon i menylinjen i stedet (hvorfor har dere ikke tenkt på det, Apple?).

BATTERISTATUS: Når du åpner lokket på ladeetuiet, kan du få opp batteristatusen på både etuiet og øreproppene på din iPhone. Foto: Kirsti Østvang
BATTERISTATUS: Når du åpner lokket på ladeetuiet, kan du få opp batteristatusen på både etuiet og øreproppene på din iPhone. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Når det er sagt, er det ingen andre trådløse ørepropper vi har prøvd som er enklere å koble til iPhone enn AirPods. Når du tar dem i bruk første gang, er det bare å åpne lokket på ladetuiet, og så får du opp en forespørsel på iPhonen om du vil koble de til. Og hver gang vi skal bruke AirPods, setter vi de i øret, og så kobles de til umiddelbart. Ikke noe fikling i Bluetooth-innstillingene her.

Og forbindelsen er veldig stabil. Vi har sjeldent opplevd at lyden faller ut, og vi kan tusle rundt i leiligheten og høre på podkast (Dinsides Teknopreik-podkast, selvsagt) uten problem.

Lengre taletid

H1-brikken forlenger for øvrig taletiden på AirPods fra to til tre timer. Batteritiden når du hører på musikk er den samme som forrige generasjon, fem timer. Det er én time mindre enn Samsungs Galaxy Buds.

På den andre siden kan du utvide batteritiden til 24 timer ved hjelp av ladeetuiet, mens Samsungs ørepropper bare byr på ytterligere 7 timer, altså 13 timer totalt.

Nøyaktig hvor lenge de varer, vil være individuelt og avhenge helt av hvordan du bruker dem og hvor høyt du spiller. Vi har ladet de 1-2 ganger i uken i løpet av testperioden.

«Hei, Siri»

En siste nyhet med H1-brikken er at den gjør det mulig å bruke Apples talestyringassistent uten å måtte dobbelttrykke på en av øreproppene, slik man måtte med førstegenerasjonsmodellen.

Akkurat som på iPhone, er det bare å si «Hei, Siri» for å utføre talekommandoer som å ringe, skifte låter, justere volum og den slags. Vi har hatt størst nytte av det til samtaler, da det ofte kan være raskere å skru ned lyd eller bytte spilleliste fra iPhone selv.

Enkle å styre - men ...

AirPods har fremdeles litt begrenset styringsfunksjonalitet. De har ingen knapper eller berøringsflate du kan sveipe på. Innstillingsmulighetene er også litt knappe. Under Innstillinger > Bluetooth > dine AirPods, kan du velge hva som skal skje når du dobbelttrykker på henholdsvis venstre og høyre ørepropp.

Akkurat her føler vi Apple har mer å gå på. På deres kablede EarPods er man jo vant til å styre musikken med flere forskjellige trykk. Kanskje en egen AirPods-app hadde vært på sin plass? Det har jo blitt ganske vanlig blant hodetelefon-produsenter å by på dette.

INNSTILLINGSMULIGHETENE: Apple har ingen egen AirPods-app. Du finner innstillingene ved å velge øreproppene i Bluetooth-innstillingene på din iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang
INNSTILLINGSMULIGHETENE: Apple har ingen egen AirPods-app. Du finner innstillingene ved å velge øreproppene i Bluetooth-innstillingene på din iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Samtidig kan vi bare ta en eller begge proppene ut av øret for å pause musikken, og resten kan man i teorien bruke Siri til. Vi skulle dog gjerne ønske oss en måte å justere volumet på uten å måtte bruke talestyring - og uten at øreproppene ble noe større ...

Hvor god er lyden?

Siden Apple har gått for en «one size fits most»-løsning på AirPods, kan det hende du ikke får optimal lyd. Dette er ikke snakk om støykansellerende ørepropper:

I vår test av den originale utgaven skrev vi blant annet følgende:

«Lyden har god fylde og ganske imponerende bass; vel å merke om du får dem til å sitte godt i øret. De er dog ikke spesielt isolerende, og i støyfulle miljøer er du nødt til ha volumet ganske høyt for å overdøve omgivelsene.»

Slik er det fremdeles. Vi kan ikke si vi har hørt noen forbedringer i lyden på 2019-utgaven. Undertegnede, som for ordens skyld ikke er audiofil, har aldri hatt noe å utsette på lyden. Klar og fin, og mer enn nok bass til at de duger til trening. Jeg liker også at de ikke stenger all lyd ute når jeg for eksempel er på treningssenteret eller er ute og løper.

På en flytur drar jeg imidlertid heller frem mine Bose-hodetelefoner.

Et stort pluss med AirPods at de også fungerer veldig godt til handsfree-bruk, både hva gjelder samtalekvalitet og på å filtrere ut støy fra bakgrunnen. Og med håndfri «Hei, Siri» er det enda litt lettere å ringe ut uten å måtte dra frem iPhone.

Hvordan fungerer AirPods med en Android-mobil?

Du kan bruke AirPods med en Android-mobil, men du går glipp av finesser som enkel paring mot mobilen, dobbeltrykking for å styre øreproppene og muligheten til å automatisk pause musikk når du tar en AirPod ut av øret. Du kan heller ikke bruke stemmestyring via Siri.

Konklusjon

Nye AirPods føles i grunn som gamle AirPods, og det er ikke noe galt med det. De er noen av de minste og enkleste trådløse øreproppene på markedet, nærmest et selvskrevent tilbehør til deg som har iPhone.

Den største ulempen er nok at de ikke er laget for å passe alle ører. Noen synes kanskje til og med at de er ubehagelige; her er ingen myke gummipropper som ligger i ørene dine.

HØREAPPARAT: Da Apple lanserte iOS 12 høsten 2018 ble det mulig å bruke AirPods som høreapparat med en funksjon kalt «direktelytting». Foto: Kirsti Østvang
HØREAPPARAT: Da Apple lanserte iOS 12 høsten 2018 ble det mulig å bruke AirPods som høreapparat med en funksjon kalt «direktelytting». Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Lyden er relativt god, selv om du får kjøpt ørepropper som byr på bedre lyd - her holder vi en knapp på Sennheiser Momentum True Wireless.

Det aller beste med AirPods er imidlertid ikke lyden, men funksjonene og brukervennligheten.

De er usedvanlig enkle å koble opp mot iPhone, lette å bruke, har god og stabil trådløs forbindelse og ladeetuiet tar lite plass i lomma. Vi har dessuten fortsatt til gode å se en konkurrent med tilsvarende batteritid.

Har du allerede de originale AirPods, trenger du antagelig ikke å løpe til butikken for de nye - de er såpass like at da kan du like gjerne vente til høsten og se hva Apple har å by på i de neste modellene som ryktes å komme mot slutten av året.

Hvis ikke kan kanskje Apples nye Beats Powerbeats Pro, også utstyrt med den nye H1-brikken være et alternativ.

Testresultat

AirPods 2019

Meget god batteritid, elegant ladeløsning - og nå kan også etuiet lades trådløst, svært enkel paring (med iPhone), god og stabil trådløsforbindelse, kjekk pausefunksjon, velegnet som handsfree

Passer ikke i alle ører, kun Siri-betjening, fungerer ikke like godt med ikke-Apple-produkter og tjenester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer