Sony lanserer Xperia One, 10 og 10 Plus

Endelig en meget interessant mobil fra Sony igjen

Blir 21:9-format den nye trenden?

TOPPMODELLEN: Med 4K OLED HDR-skjerm i 21:9-format lover Sonys nye Xperia One meget godt. Foto: Pål Joakim Pollen
TOPPMODELLEN: Med 4K OLED HDR-skjerm i 21:9-format lover Sonys nye Xperia One meget godt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Stockholm) Sony har nettopp lansert sin nye vårkolleksjon på mobilmessen i Barcelona. Dinside fikk anledning til å se på se på Sonys tre nye telefoner tidligere denne måneden.

21:9 for alle penga

De tre nye telefonene er henholdsvis Xperia One (toppmodellen), Xperia 10 og Xperia 10 Plus, der de to siste lanseres allerede i begynnelsen av mars. Toppmodellen må vi imidlertid vente lenger på, der vi ikke fikk noe mer spesifikt enn «late spring», som da kan bety mai måned.

FILMSKJERM: Med skjerm i 21:9-format fyller Hollywood-filmer hele skjermbildet. Dette er Xperia 10. Foto: Pål Joakim Pollen
FILMSKJERM: Med skjerm i 21:9-format fyller Hollywood-filmer hele skjermbildet. Dette er Xperia 10. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Alle tre har skjermer i 21:9-format, altså enda slankere og høyere enn det konkurrentene har om dagen. Det betyr at du til vanlig vil få plass til enda mer innhold på skjermen når du leser nettsider og den slags, og at storslåtte Hollywood-filmer vil fylle hele skjermen når du holder telefonen på tvers. Ikke kommer det noen busslomme i veien heller, som altså betyr at Sony har tykkere kant rundt skjermen og ingen fancy ansiktsgjenkjenning.

Men du får et stort skjermareal uten at telefonen blir veldig bred. For eksempel er Xperia 10 bare tre millimeter bredere enn Xperia XZ2 Compact, men da med seks tommers skjerm fremfor fem tommer hos compact-modellen.

XPERIA ONE: Verdens første telefon med 4K OLED-skjerm med HDR-støtte. Foto: Pål Joakim Pollen
XPERIA ONE: Verdens første telefon med 4K OLED-skjerm med HDR-støtte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Xperia One med 4K OLED

Starter vi med Sonys kommende toppmodell blir det den første telefonen med OLED-skjerm, 4K-oppløsning og HDR, som skulle tilsi en oppløsning på 5040x2160 – over ti megapiksler. Størrelsen er 6,5 tommer over diagonalen.

Xperia One vil bli lansert med Qualcomms nye prosessor-toppmodell, Snapdragon 855, 6 GB RAM, 128 GB lagringsplass og støtte for minnekort.

Vi fikk dessverre ikke sett mer enn låseskjermen på akkurat den telefonen (siden programvaren var langt fre ferdig), men under presentasjonen viste Sony frem en rekke fiffige muligheter for å kjøre to apper side om side, eller over og under, for å være mer presis.

Her var det for eksempel god plass til en chat-app nederst, mens du fortsatt kunne se videre på Netflix-episoden i det øverste vinduet. Sony jobber med Google om å kunne be Google Assistent åpne to apper samtidig, og vil også ha snarveier til dine mest brukte kombinasjoner i sin «side sense»-meny som vi så på Xperia XZ3.

SPLITTET SKJERM: Med såpass raus høyde har vi god plass til SMS-appen under en video vi ser på. Foto: Pål Joakim Pollen
SPLITTET SKJERM: Med såpass raus høyde har vi god plass til SMS-appen under en video vi ser på. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Interessant er også Sonys nye kameraløsning. Kameraene har hatt vesentlig høyere oppløsning enn konkurrentene de siste åra, men Sony har nå fornuftig valgt å nedjustere oppløsningen til 12 megapiksler som kan bety bilder med mindre grums.

De tre kameraene på baksiden har alle ulike brennvidder, tilsvarende henholdsvis 16 mm (super-vidvinkel), 26 mm («vanlig») og 52 mm (tele). Hvis vi husker riktig fra hva som ble sagt, har det midterste av dem blenderåpning på f/1,6, og vi noterte oss at de to siste kameraene er optisk stabilisert. Kameraet har også øye-autofokus, altså der telefonen sørger for at øynene blir i fokus når du knipser portrettbilder.

NY LØSNING: Tre kameraer bak denne gangen. Alle tre med ulike brennvidder og lavere oppløsning enn siste års Sony-modeller. Foto: Pål Joakim Pollen
NY LØSNING: Tre kameraer bak denne gangen. Alle tre med ulike brennvidder og lavere oppløsning enn siste års Sony-modeller. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Videopptak kan gjøres i 4K HDR (24/30 bilder per sekund), og Sony henvender seg ekstra til filmentusiaster her, med en ganske avansert videoredigeringsapp («Cinema Pro») på telefonen.

Endelig en meget interessant mobil fra Sony igjen

I tillegg finnes muligheten for å sette skjermen i «creator mode», der fargegjengivelsen skal være ytterst korrekt og tunet i samarbeid med CineAlta, Sonys avdeling for proffe videokameraer som er mye brukt i Hollywood, og som koster mer enn de fleste av oss tjener på et år.

Vanntett er den også (gjelder alle tre), med Gorilla Glass 6 på begge sider. Fingeravtrykksleseren er plassert på høyre side, men nå som et berøringsfelt og ikke som en knapp.

NY LESER: Nå er fingeravtrykksleseren plassert på siden igjen, men denne gangen er det bare et berøringsfølsomt felt, og ikke en knapp. Den lille knappen over (til høyre i bildet), slukker skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
NY LESER: Nå er fingeravtrykksleseren plassert på siden igjen, men denne gangen er det bare et berøringsfølsomt felt, og ikke en knapp. Den lille knappen over (til høyre i bildet), slukker skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Batteriet er, i hvert fall på papiret, litt svakt sammenlignet med konkurrentene, med kapasitet på 3.330 mAh, men Sony har i hvert fall vist oss tidligere at de ofte klarer å hente ganske mye ut av batterikapasiteten. Her bruker Sony USB Power delivery, og telefonen blir levert med en ny 18W-lader.

Vi synes denne modellen er det mest spennende Sony har lansert på lang tid, der de endelig har endret oppskriften ganske mye siden forgjengeren.

Vi var ganske lunkne til Xperia XZ3 da vi testet den i høst, mye fordi vi ikke fant noen gode argumenter for å kjøpe den fremfor konkurrentene, og fordi den var så innmari lik forgjengeren, som kostet vesentlig mindre.

Prispunktet på Xperia One er foreløpig ukjent, men vi fikk antydning om at den ville ligge midt i toppmodell-land, så vi snakker nok brått et sted mellom åtte og ni tusen kroner. Lansering blir som nevnt på slutten av våren.

Xperia 10 og 10 Plus

Disse to kommer imidertid rett over månedsskiftet, og til ganske spiselige priser – rundt 3.500 og 4.000 kroner veiledende, der det ikke var helt spikret ennå.

Xperia 10 Plus (øverst) og 10 (nederst). Begge disse har også 21:9-skjermer. Foto: Pål Joakim Pollen
Xperia 10 Plus (øverst) og 10 (nederst). Begge disse har også 21:9-skjermer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nevnt er altså at begge disse også har 21:9-skjermer, men da av LCD-typen med FHD+-oppløsning, altså 1080 piksler i bredden og 2520 i høyden. Skjermstørrelsene er henholdsvis 6 og 6,5 tommer, og Sony bruker Gorilla Glass 5 (ikke 6 som i toppmodellen) her.

Maskinvaremessig kjører de henholdsvis Snapdragon 630 og 636, som begge har relativt beskjeden ytelse sammenlignet med toppmodellene. 636-modellen, med sine Kryo-CPU-er, scorer ganske mye høyere på ytelsestester, som vil si at Plus-modellen er en god del kraftigere og sannsynligvis vel verdt den ekstra femhundrelappen.

Plus-modellen får også en ekstra gigabyte med RAM (4 GB vs 3 GB), og et noe større batteri (3.000 mAh vs 2.870 mAh).

Xperia 10 og 10 Plus. Begge har to kameraer på baksiden, men bare Plus-utgaven har optisk zoom. Foto: Pål Joakim Pollen
Xperia 10 og 10 Plus. Begge har to kameraer på baksiden, men bare Plus-utgaven har optisk zoom. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Begge har to kameraer på baksiden, men måten de fungerer på er ulikt. Xperia 10 har et hjelpekamera på 5 Mp som kun brukes for å kalkulere dybdeinformasjon, mens det ekstra kameraet på Xperia 10 Plus har lengre brennvidde, som da gjør oppsettet tilsvarende Apples Plus-modeller. Og det en brennvidde som definitivt gir mer flatterende portrettbilder.

Av disse to synes vi derfor Plus-modellen er den mest interessante, som gir flere fordeler mot et relativt beskjedent prishopp. Den er riktignok fem millimeter bredere i hånda.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Sony. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer