Kjøpe mobil: Dette betyr spesifikasjonene

Endelig: Enkle forklaringer på mobil-annonsene

Når du skal kjøpe ny mobiltelefon, bør du kjenne til mange tekniske begreper. Her er den enkle oversikten du trenger.

IKKE BARE BARE: Man skal holde tunga rett i munnen for ikke å bli forvirret av alle de tekniske uttrykkene fra tilbudsavisene. Her forklarer vi deg hva mobilspesifikasjonene egentlig betyr. Skjermdump: Dinside/Power
IKKE BARE BARE: Man skal holde tunga rett i munnen for ikke å bli forvirret av alle de tekniske uttrykkene fra tilbudsavisene. Her forklarer vi deg hva mobilspesifikasjonene egentlig betyr. Skjermdump: Dinside/Power Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist oppdatert 10. november 2018

Det er ikke bare enkelt å vite hva du skal se etter når du skal kjøpe mobiltelefon. Man blir gjerne bombardert av tekniske ord og uttrykk, og ender kanskje opp med en modell som både er dyr og langt mer avansert enn det man egentlig har bruk for.

Toppmodellene koster gjerne rundt 10.000 kroner, som er svært mye penger. Våre tester viser derimot at selv modeller som koster godt under halvparten, kan være glimrende valg for de fleste av oss.

På denne siden har vi tatt for oss rundt 40 vanlige, tekniske uttrykk fra spesifikasjonene brukt i reklame og tilbudsaviser, og gitt deg enkle forklaringer - krydret med våre anbefalinger. Vi har også lenket til bakgrunnsstoff for deg som ønsker å sette deg enda bedre inn i teknologiene - enten fra Dinsides egne artikler, eller fra eksterne kilder.

Målet er at artikkelen skal være levende, det betyr at vi kommer til å supplere og oppdatere med flere forkortelser og uttrykk etter hvert. Er du på jakt etter et bestemt uttrykk, gjør du smart i å trykke ctrl+f (cmd-f på Mac) og skrive det; eventuelt bruke «finn på siden»-funksjonen på mobilnettleseren din.

Bokmerk gjerne denne siden!

Vi går rett på sak:

MINIJACK: Denne kontakten trenger du til de gamle hodetelefonene dine. Foto: Bjørn E Loftås
MINIJACK: Denne kontakten trenger du til de gamle hodetelefonene dine. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

3,5 mm minijack: En rund kontakt for tilkobling av mikrofon/hodetelefoner. Har mobiltelefonen denne kontakten, betyr det ganske enkelt at du kan koble til vanlige, kablede hodetelefoner til mobiltelefonen. Stadig flere nye mobiltelefoner mangler denne kontakten. Da må du enten benytte en overgang eller ty til trådløse Bluetooth-hodetelefoner.

3D Touch: Betyr at skjermen kan skille mellom berøring og trykk. På den måten kan apper reagere forskjellig, avhengig av hvor hardt du trykker på skjermen. Brukes på Apples mobiltelefoner. Les mer om hvordan det virker.

4K video: Betyr som regel at kameraet kan ta opp video i svært høy oppløsning, typisk fire ganger flere bildepunkter enn full HD. Det gir potensielt svært skarpe opptak, og opptak som egner seg for visning på store TV-skjermer. Omtales også som UHD video.

AMOLED: Dette er navnet på en skjermteknologi. Forkortelsen står for Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode, og består egentlig av to forkortelser: Active-matrix (AM) viser til teknologien som får de organiske lysdiodene (OLED) til å skru seg av og på. Hver piksel (punkt) lyser av seg selv; hver enkel lysdiode gir ut både lys og farge. Det sørger for svært god innsynsvinkel, samtidig som sort blir helt sort - siden pikslene der er helt avlsått. Les mer om teknologien her. Se også Super AMOLED, LCD og OLED.

Android: Android fra Google er ett av to dominerende operativsystemer på moderne mobiltelefoner. Det andre er iOS fra Apple. Operativsystemet er enkelt forklart programvaren som styrer alle funksjonene, og som sørger for at du kan installere apper på mobiltelefonen din. Nyeste versjon er Android 8, også omtalt som Oreo. Les mer om Android 8.

Animoji: Dett er animerte emojis som følger din egen ansiktsmimikk, fanget gjennom frontkameraet. På den måten kan du for eksempel sende en emoji til kjæresten som spør om hun vil bli med på kino. Foreløpig kun tilgjengelig på iPhone X.

ANIMOJI: Morsomme emojis som etterligner mimikkene dine. Foto: Apple
ANIMOJI: Morsomme emojis som etterligner mimikkene dine. Foto: Apple Vis mer

Batteri: Batterikapasiteten oppgis i mAh (milliamperetimer), som er måltall på hvor mye strøm som kan lagres i batteriet. Jo høyere dette tallet er, desto bedre er kapasiteten, noe som kan gi en god pekepinn på om hvor lenge du kan bruke mobiltelefonen mellom hver gang den må lades. Nye modeller med skjermer på rundt 5 tommer og batterikapasitet på rundt 3.000 mAh kan ofte brukes i rundt to dager med normal bruk, viser våre tester - noe vi regner som bra. Les mer om mAh her.

Bluetooth: Trådløs kommunikasjonsstandard. Gjør det for eksempel mulig å koble mobiltelefonen din til en høyttaler trådløst for å spille av musikk. Kalles gjerne Blåtann på norsk. Les mer om de forskjellige Bluetooth-standardene.

Dual SIM: Betyr at du kan utstyre mobiltelefonen med to SIM-kort. Dermed kan du også ha to mobilabonnementer, ett til jobb og ett privat, for eksempel. Eller kjøpe et SIM-kort når du er på ferie utenfor EU og dermed få langt rimeligere mobildata enn om du bruker ditt norske SIM-kort.

Face ID: Betyr at du kan logge på mobiltelefonen med ansiktet, ved hjelp av frontkameraet. Face ID er utviklet av Apple, og teknikken benyttes på iPhone X og kommende mobiltelefoner fra selskapet. Les mer om Face ID

FHD+ skjerm: Betyr at skjermen har Full HD-oppløsning (FHD) pluss noen ekstra piksler (punkter) i høyden - nærmere bestemt 2.220 x 1.080 piksler. Denne oppløsningen finner du for eksempel ofte på skjermer som har høyde:breddeforholdet 18:9, altså skjermer som er dobbelt så høye som de er brede.

Full HD-skjerm: Betyr at skjermen er satt sammen av 1.920 piksler (punkter) i høyden og 1.080 i bredden. Det er disse punktene som brukes til å sette sammen bildet på skjermen - jo flere det er av dem, desto skarpere blir potensielt bildet. Hvis skjermen er på 5 tommer, vil du ha store problemer med å oppdage disse prikkene med det blotte øye.

HDR-skjerm: Står for High Dynamic Range. Dette er en bildeforbedring som gir et bilde med flere nyanser, der du potensielt får med detaljer både i de lyse og mørke partiene av bildet, som ellers ville ha vært enten helt hvitt eller helt sort på andre skjermer. Les mer om HDR

Hurtiglading: Angir at telefonen kan lades hurtigere enn tradisjonelt, ved at man bruker høyere spenning og/eller mer strøm. Kjært barn har mange navn – Samsung kaller det Adaptive Smart Charging, Huawei SuperCharge og Motorola TurboPower. QuickCharge brukes av Qualcomm, som leverer prosessorer til mange telefoner (se eget punkt).

Infinity Display: Dette er en betegnelse som Samsung benytter på sine mobiltelefoner der skjermen dekker omtrent hele fronten.

iOS: iOS er ett av to dominerende operativsystemer på moderne mobiltelefoner, og brukes utelukkende på mobiltelefoner fra Apple. Det andre er Android fra Google. Operativsystemet er enkelt forklart programvaren som styrer alle funksjonene, og som sørger for at du kan installere apper på mobiltelefonen din. Nyeste versjon er iOS 12. Les mer om iOS 12.

IP68: IP-systemet sier noe om hvor godt mobilen kan motstå inntrenging av støv og vann. Hvis mobiltelefonen er IP68-sertifisert, betyr det at den både er støvtett (6) og vanntett (8). Lavere tall betyr mindre motstandsdyktighet. Du finner utdypende forklaring på IP-systemet hos Wikipedia.

Iris: Betyr at du kan logge på mobilen med øyet ved hjelp av et eget infrarødt kamera foran på telefonen. Benyttes på enkelte Samsung-modeller.

Kamera: De aller fleste mobiler har minst to kameraer, ett foran og ett bak. Frontkameraet brukes til selfier og videosamtaler, mens kameraet bak brukes til fotografering og videofilming, og omtales ofte som hovedkamera.

I det siste har det kommet flere modeller med doble kameraer, både foran og bak. Enkelte av disse kan brukes til å skape en dybdeeffekt i bildet med uklar bakgrunn, til sikker pålogging med ansiktet, eller til å zoome optisk inntil 2x.

Antall megapiksler, ofte forkortet til MP eller Mpix, sier noe om detaljrikdommen i bildene, men ikke nødvendigvis så mye om kvaliteten. Her må du støtte deg til tester, for eksempel Dinsides.

HOVEDKAMERA: De fleste kameraene tar bilder med bildeoppløsning på 10-20 megapiksler, som er tilstrekkelig til alle behov i 2018. Foto: Bjørn E Loftås
HOVEDKAMERA: De fleste kameraene tar bilder med bildeoppløsning på 10-20 megapiksler, som er tilstrekkelig til alle behov i 2018. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Kapasitiv skjerm: Betyr at skjermen reagerer på lett berøring. Du behøver altså ikke å trykke på skjermen for at den skal reagere, slik du måtte på eldre smartmobiler med induktiv skjerm. Dette er noe du finner på alle telefoner som selges i dag.

LCD: Dette er en skjermteknologi. Forkortelsen står for Liquid Crystal Display. En LCD-skjerm består av flere lag med glass og filtre som belyses bakfra ved hjelp av lysdioder. Dette har tradisjonelt sett vært den mest brukte skjermteknologien på mobiltelefoner, men er i stor grad erstattet av AMOLED/OLED i dag - som ofte byr på bedre sortnivå og bedre innsyn fra sidene. Les mer om teknologien her.

LITE: Et microSD-kort. Foto: Bjørn E Loftås
LITE: Et microSD-kort. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

MicroSD: En type minnekort på størrelse med en fingernegl. Kan brukes på en mobiltelefon for å få mer lagringsminne til for eksempel bilder, videoer og annet innhold. Fås i kapasiteter på inntil 400 GB i skrivende stund.

MicroUSB: Dette var inntil nylig den mest brukte kontakten på undersiden av mobiltelefonen, også omtalt som ladeporten. Det er også denne kontakten du benytter når du vil koble mobiltelefonen til PC-en eller annet utstyr via kabel. De fleste nyere telefoner kommer dog med arvtakeren, USB-C.

MICROUSB: Er i ferd med å bli erstattet av USB-C på de fleste mobiltelefoner. Foto: Pål J Pollen
MICROUSB: Er i ferd med å bli erstattet av USB-C på de fleste mobiltelefoner. Foto: Pål J Pollen Vis mer

Minne: Oppgis i arbeidsminne (RAM) og lagringsminne. Arbeidsminnet på en vanlig mobiltelefon i dag ligger gjerne mellom 2-6 GB. Mer arbeidsminne betyr at mobiltelefonen kan håndtere større datamengder om gangen uten at den oppleves som tregere av den grunn. Normalt er 3-4 GB tilstrekkelig i dag. Se også RAM.

Lagringsminnet sier rett og slett noe om hvor mange apper, bilder, video og annen data du får plass til på mobilen. Vi anbefaler at telefonen bør ha minimum 32 GB lagringsminne, helst det dobbelte eller mer. Lagringsminnet kan bygges ut på mange mobiltelefoner med et minnekort av typen microSD.

Nano Memory Card: Et nytt minnekort som er enda mindre enn MicroSD. Utviklet og brukes av Huawei. Les mer her.

NFC-LOGO: Viser at mobiltelefonen støtter denne teknologien. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NFC-LOGO: Viser at mobiltelefonen støtter denne teknologien. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

NFC: Står for Near Field Communication. Gjør det svært enkelt å opprette trådløs forbindelse (ofte Bluetooth) mellom mobiltelefonen og for eksempel en skriver, høyttaler eller betalingsterminal - ganske enkelt ved å legge mobilen inntil enheten du vil koble deg opp mot. Slik bruker du NFC.

Octa Core: Betyr at mobilen har en prosessor med åtte kjerner. Se prosessor

OLED: Dette er navnet på en skjermteknologi. Forkortelsen står for Organic Ligth-Emitting Diode. Hver piksel (punkt) lyser av seg selv; hver enkel lysdiode gir ut både lys og farge. Det sørger for svært god innsynsvinkel, samtidig som sort blir helt sort - siden pikslene der er helt avlsått. Se også LCD og AMOLED og Super AMOLED.

Optisk Zoom: Også kalt «ekte zoom». Betyr at kameraet kan zoome inn på objektet med full detaljrikdom, omtrent som en kikkert, i motsetning til digital zoom, der detaljer forstørres uten økt detaljrikdom. Jo mer digital zoom, desto mer uskarpt blir bildet, i motsetning til optisk zoom - som beholder full skarphet hele veien.

EKSEMPEL PÅ OPTISK ZOOM: Her står vi langt unna og zoomer inn på gravemaskinen ved hjelp av optisk zoom. Som du ser kan vi fint lese teksten på den. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKSEMPEL PÅ OPTISK ZOOM: Her står vi langt unna og zoomer inn på gravemaskinen ved hjelp av optisk zoom. Som du ser kan vi fint lese teksten på den. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
EKSEMPEL PÅ DIGITAL ZOOM: Her har vi zoomet inn ved hjelp av digital zoom. Det har ikke tilført bildet flere detaljer, noe som eksempelvis gjør at teksten ikke lenger er lesbar. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKSEMPEL PÅ DIGITAL ZOOM: Her har vi zoomet inn ved hjelp av digital zoom. Det har ikke tilført bildet flere detaljer, noe som eksempelvis gjør at teksten ikke lenger er lesbar. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Optisk stabilisator: Mekanisk innretning i kameraet som motvirker rystelser som følge av at du ikke holder hånden i ro når du fotograferer. Dermed er det større sjanse for at bildene blir skarpe - for eksempel når lysforholdene er dårlige.

Prosessor: Prosessoren omtales gjerne som hjernen i mobiltelefonen, og har stor betydning for om den vil oppleves som rask eller treg. Det finnes et utall forskjellige prosessorer, eksempelvis A10 og A11 i Apples iPhone, Exynos hos Samsung, Kirin hos Huawei og Snapdragon hos en rekke andre merker. Hvis du har funnet en mobiltelefon og lurer på hvor rask den er i forhold til konkurrentene, kan denne rangeringen hos Passmark gi deg en god pekepinn.

QHD-skjerm: Betyr at skjermen er satt sammen av 2.560 piksler (punkter) i høyden, og 1.440 i bredden. Altså fire ganger så høy oppløsning (quad) som den tradisjonelle HD-oppløsningen (1280x720). Se også Full HD-skjerm.

QI-lader: En standard for trådløs lading av mobiltelefonen, Se Trådløs lading.

Quick Charge: Teknologi fra Qualcomm, som leverer prosessorer til svært mange mobiltelefoner. Betyr rett og slett at telefonen er i stand til å lade raskere enn tradisjonelt, med ladere som bruker høyere spenning og/eller mer strøm. Finnes i flere versjoner, der høyere versjonsnumre som regel betyr enda litt mer futt. I skrivende stund er siste utgave Quick Charge 4+, som skal være i stand til å lade et typisk mobilbatteri fra 0-50 prosent på 13 minutter. Merk dog at du ikke er garantert å få med en Quick Charge-lader i esken, selv om telefonen støtter det.

RAM: Forkortelse som står for Random Access Memory, også omtalt som arbeidsminne. Arbeidsminnet på en vanlig mobiltelefon i dag ligger gjerne mellom 2-6 GB. Mer arbeidsminne betyr at mobiltelefonen kan håndtere større datamengder om gangen uten at den oppleves som tregere av den grunn. Se også Minne.

Retina-skjerm: Betyr egentlig bare at skjermen er så høyoppløst at et normalt øye ikke skal kunne se individuelle piksler (punkter) på den fra en normal avstand (retina betyr netthinne). Betegnelsen brukes kun av Apple. Les mer her.

Skjermstørrelse: Oppgis i tommer ("), og angir den diagonale avstanden mellom øvre venstre hjørne til nedre høyre hjørne på skjermen . Vanlige størrelser er fra 4,7 til 6 tommer, de fleste ligger nå rundt 5 - 5,5 tommer. Merk at kanten rundt skjermen ofte er langt smalere på nyere enn på eldre modeller. Derfor behøver ikke en mobiltelefon med 5,5 tommer skjerm å være særlig stor i 2018.

SLIK MÅLES DEN: Den diagonale avstanden måles i tommer. Foto: Bjørn E Loftås
SLIK MÅLES DEN: Den diagonale avstanden måles i tommer. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Vanligvis har skjermen et høyde:breddeforhold på 16:9. Noen nye modeller har høyde:breddeforhold på 18:9, noe som betyr at skjermen er dobbelt så høy som den er bred. Sistnevnte er vanligst på modeller der skjermen dekker nesten hele fronten, for eksempel Samsung Galaxy S9.

(Super) Slow Motion: Betyr at mobilkameraet kan ta opp film i svært høy hastighet (inntil 960 bilder i sekundet på enkelte modeller). Når disse opptakene spilles av i normal hastighet (typisk 30 bilder i sekundet), vil de oppleves som svært saktegående. Det gir mulighet til å studere detaljer i opptakene som ellers ville være umulig å oppdage, for eksempel når en ballong sprekker eller en gjenstand treffer bakken.

Super AMOLED: En videreutvikling av AMOLED som benyttes i Samsungs mobiltelefoner. Elektronikken som reagerer på berøring, er her integrert i selve skjermen, ikke som et eget lag, som på AMOLED-skjermer. Se også AMOLED, LCD og OLED

Trådløs lading: Dersom telefonen støtter trådløs lading, betyr det at du bare kan legge den fra deg på en ladeplate for at den skal begynne å lade, noe som enten kan kjøpes løst, eller som finnes blant annet i møbler fra Ikea eller i foten enkelte PC-skjermer. Verdt å merke seg er at dette som regel går tregere enn når du kobler den til en vanlig mobillader.

UHD video: Betyr som regel at kameraet kan ta opp video i svært høy oppløsning, typisk fire ganger flere bildepunkter enn full HD. Det gir potensielt svært skarpe opptak, og opptak som egner seg for visning på store TV-skjermer. Omtales også som 4K video.

USB-C: Dette er navnet på den mest brukte kontakten på undersiden av nye mobiltelefoner. Omtales også som ladeporten. Samme kontakten bruker du når du vil koble mobiltelefonen til PC-en via kabel. Det finnes også en god del ekstrautstyr som kan kobles til USB-C-kontakten, for eksempel lydutstyr, eksternt minne, med mer. Den har også begynt å bli utbredt på nyere PC-er.

USB-C: Den nyeste USB-porten har allerede blitt standard på nesten alle nye mobiltelefoner. Foto: Bjørn E Loftås
USB-C: Den nyeste USB-porten har allerede blitt standard på nesten alle nye mobiltelefoner. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Savner du noe i guiden? Send oss en e-post!

Kilder: Wikipedia, Dinside, Samsung, Apple, Google, Androidpit, Passmark, Wired, Elkjøp, Power.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer