Google Assistant lansert i Norge

Endelig er dagen her - norsk Google Assistant lanseres på iOS og Android

Vi har prøvekjørt noen dager allerede.

PÅ NORSK: I dag går startskuddet for den norske utgaven av Google Assistent. I løpet av dagen skal alle norske iOS- og Androidbrukere få tilgang. Foto: Kirsti Østvang
PÅ NORSK: I dag går startskuddet for den norske utgaven av Google Assistent. I løpet av dagen skal alle norske iOS- og Androidbrukere få tilgang. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 11. september, lanseres den norske utgaven av Google Assistant på iOS og Android, som Google på norsk har valgt å kalle Google Assistent.

Dette er Googles stemmestyringsfunksjon, som da konkurrerer med Siri fra iOS, Alexa fra Amazon, Cortana fra Microsoft og Bixby fra Samsung. Av disse er det dog bare Siri som også er tilgjengelig på norsk.

Android-brukere vil få oppdateringen automatisk, mens iOS-brukerne må sørge for å laste ned en oppdatert versjon av Google-appen fra App Store, som kommer i løpet av dagen.

Du kan spørre Google Assistent om mye rart, og stort sett får man fornuftige svar, eller lenke til nettsteder der man finner fornuftige svar. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Du kan spørre Google Assistent om mye rart, og stort sett får man fornuftige svar, eller lenke til nettsteder der man finner fornuftige svar. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke bare oversatt

Kommunikasjonssjef i Google Norge, Helle Skjervold, er tydelig på at dette på ingen måte betyr at den norske assistenten er ferdig. Snarere er det startskuddet for en funksjon som på sikt bare vil bli bedre og bedre, etter hvert som flere nordmenn snakker med den.

Skjervold er også opptatt av at norske Google Assistent ikke bare er en oversatt versjon av den engelske.

– Ikke bare snakker den norsk - den er norsk, sier Skjervold til Dinside, som understreker at det ligger mye arbeid bak når Google nå lanserer i Norge. Eksempelvis må assistenten forstå norsk lynne og norske referanser – for eksempel at vi nordmenn ofte sier «polet» i stedet for «Vinmonopolet».

De som har brukt den engelskspråklige assistenten tidligere vil også merke at den norske utgaven er litt mer reservert og ikke fullt så «cocky» som den amerikanske, i tråd med typisk norsk væremåte.

Litt mer robot

Vi har som nevnt hatt tilgang på den norske utgaven noen dager allerede, der vi har brukt en Android-telefon til testingen. Under ser du hvordan den norske assistenten er i bruk:

Vis mer Vis mer

Her aktiveres Google assistent ved å holde fingeren nede på hjemknappen et lite halvsekund, og så er det bare å begynne å prate. På vår mobiltelefon fikk vi midlertid ikke til å bruke «ok, Google»-kommandoen for å vekke funksjonen til live, men der får vi beskjed fra Google om at det er en feil som har fått topprioritet, og som skal være løst i løpet av noen dager.

Det første vi la merke til etter å ha pratet med assistenten, er at den norske stemmen høres litt mer syntetisk ut enn sin amerikanske søster, som på sin side har en svært overbevisende stemme. Samtidig opplever vi den som mer troverdig enn Siri.

Og selv om funksjonen er tilgjengelig på norsk, er det flere elementer ved den amerikanske versjonen vi ikke har fått til å fungere ennå, som å spille spill eller få assistenten til å huske at koden på sykkellåsen er 3149.

Spør og få svar

Likevel er det imponerende hvor mye assistenten kan svare på, og om du ikke får svaret direkte med assistent-stemmen, klarer funksjonen som regel å finne fram til informasjonen/nettstedet som gir deg svaret.

Den er også tett integrert med Googles Chromecast-produkter, slik at du kan be om å få spilt av en TV-serie på Netflix på TV-en, hvorpå den da sendes til chromecast-enheten du har koblet til.

I tillegg fungerer Google assistent med en rekke tredjepartsprodukter som Philips Hue og liknende.

På assistant.google.com kan du se tips til hva du kan be Google Assistent om å gjøre. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
På assistant.google.com kan du se tips til hva du kan be Google Assistent om å gjøre. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Snakk med andre tjenester

Via «Actions on Google» kan hvem som helst lage tjenester som kan brukes med Google Assistent. Ved lansering er det også et knippe norske aktører med.

Du aktiverer dem ved å bruke ordene «snakk med», for eksempel «snakk med NRK». Dernest kan du for eksempel be om de siste nyhetene eller om å få høre siste utgave av Lørdagsrådet (podkast).

SOL Nyheter er en av flere norske aktører som er med fra start av når Google Assistent lanseres i Norge. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SOL Nyheter er en av flere norske aktører som er med fra start av når Google Assistent lanseres i Norge. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Andre aktører som er med fra start er blant annet SOL, VG, SAS og Oslo Bysykkel, men vi merker at dette er ganske beta-preget der du ikke alltid får forventet tilbakemelding med mindre du bruker akkurat de riktige ordene.

Kun på telefoner til å begynne med

Verdt å merke seg er at Google Assistent kun blir tilgjengelig på iOS og Android ved lansering. Seinere i år har imidlertid Google lovet at den norske assistenten også vil dukke opp på selskapets Home-høyttalere, og at disse da vil bli solgt offisielt i Norge.

For dem som allerede har skaffet en slik (og det gjelder ganske mange nordmenn), vil norsk-støtten også komme på disse. Det er med andre ord ingen nødvendighet å kjøpe høyttaleren i Norge for å få den på norsk.

Vi spurte også om lanseringen gjaldt Android TV-enheter, men der vil også den norske assistenten la vente på seg.

Til slutt skal vi nevne at Google har rett i at den norske assistenten langt ifra er ferdig. Vi har opplevd litt bugs her og der, blant annet ved at den henger seg litt opp i forrige spørsmål og den slags, men alt i alt tror vi mange nordmenn vil se nytten ved Googles norske assistent.

Og den skal altså bare bli bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer