iPhone 13 og iPhone 13 Pro | TEST

Endelig er «Pro» verdt pengene

Har du råd, synes vi du skal spandere på deg de ekstra kronene i år.

LIKE STORE: iPhone 13 og iPhone 13 Pro er ganske like forfra, men ikke bakfra. Foto: Pål Joakim Pollen
LIKE STORE: iPhone 13 og iPhone 13 Pro er ganske like forfra, men ikke bakfra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år, som i fjor, lanserte Apple fire nye iPhone-modeller – fra iPhone 13 Mini, som er minst, til iPhone 13 Pro Max, som er størst.

I mellom dem ligger dagens to testprodukter – iPhone 13 og 13 Pro. I fjor testet vi 12 og 12 pro samtidig og konkluderte med at de ekstra pengene opp til pro-utgaven ikke var verdt det, der iPhone 12 fikk en femmer på terningen og iPhone 12 Pro en firer.

Men i år gir vi full pott på terningen til Pro-modellen. Har du først planer om å blåse av rundt 10 000 kroner på en ny telefon, bør du sterkt vurdere å legge på et par tusenlapper til.

2500 kroner forskjell

Prismessig starter altså iPhone 13 på 9790 kroner og 13 Pro på 12 290. Begge disse har 128 GB lagringsplass, og prisforskjellen er altså 2500 kroner.

iPhone 13 kan fås med 256 GB og 512 GB lagringsplass. Det samme på 13 Pro, men der kan du gå hele veien til vanvittige 1 TB lagringsplass, som selvsagt koster ganske mye ekstra.

Så – hva får du ekstra for de 2500 kronene du betaler for Pro-modellen?

ZOOM: iPhone 13 Pro har 3x optisk zoom. Det ekstra objektivet mangler på iPhone 13. Foto: Pål Joakim Pollen
ZOOM: iPhone 13 Pro har 3x optisk zoom. Det ekstra objektivet mangler på iPhone 13. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

iPhone 13 og iPhone 13 Pro - forskjeller

Det er flere forskjeller på iPhone 13 og 13 Pro. Først og fremst må vi trekke frem skjermen, som på de to Pro-modellene har fått det Apple kaller ProMotion, altså 120 Hz oppfriskningsrate.

Det var noe vi etterlyste sterkt på fjorårets modeller og har vært vanlig blant flere Android-produsenter en stund allerede. Også på telefoner med en langt hyggeligere prislapp enn det Apple tar for sine telefoner.

120 Hz innebærer at skjermbildet tegnes opp 120 ganger i sekundet, og ikke 60 ganger som på iPhone 13 og tidligere modeller. Det øker den opplevde ytelsen betraktelig, og ikke bare det – det er mye mer komfortabelt å skrolle nedover nettsider, sosiale medier og annet tekstinnhold, der teksten holdes leselig hele veien og ikke blir uskarp mens du drar tommelen over skjermen. Når du har blitt vant til 120 Hz er veien tilbake nesten umulig.

La den lille videosnutten under være illustrativ for denne forskjellen. Den er filmet i sakte film, og som du ser hakker bildet tydelig mer på iPhone 13 (til venstre):

Som hos en rekke andre toppmodeller kan Apple også justere oppdateringsfrekvensen basert på hva som skjer på skjermen. Er bildet stillestående, kan skjermen oppdatere seg ned mot 10 ganger i sekundet (10 Hz), mens den for eksempel kan legge seg på 24 Hz om du ser en film som er spilt inn med 24 bilder per sekund. Dette bidrar også til at skjermen på 13 Pro bruker mindre strøm.

Vi har ikke målt nøyaktig side om side selv, men det finnes flere tester på nettet som viser at iPhone 13 Pro klarer omtrent en time ekstra med skjermaktivitet i forhold til iPhone 13, og det til tross for at den faktisk har et noe mindre batteri innabords.

Begge skjermene er av Oled-typen og er flotte å se på begge to, men i våre øyne er 60 vs 120 Hz virkelig natt og dag.

TRE: iPhone 13 Pro har tre kameraer på baksiden, i tillegg til en Lidar-sensor som måler avstander. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE: iPhone 13 Pro har tre kameraer på baksiden, i tillegg til en Lidar-sensor som måler avstander. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kameraene

En annen forskjell finner vi på kamerafronten. iPhone 13 har, som på tidligere «rene» modeller, to kameraer på baksiden - et «vanlig» vidvinkel og et ultravidvinkelkamera.

Disse kameraene har fått større sensorer kontra iPhone 12 og er nå plassert diagonalt på kamerafeltet på baksiden for å få plass.

PÅ SKRÅ: På iPhone 13 (øverst) er de to kameraene nå skråstilt på kameramodulen, angivelig for at større bildebrikker trenger større plass. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ SKRÅ: På iPhone 13 (øverst) er de to kameraene nå skråstilt på kameramodulen, angivelig for at større bildebrikker trenger større plass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du får altså ingen optisk zoom på iPhone 13 - det får du kun på Pro-modellene. Der fjorårets 12 Pro hadde 2x optisk zoom og 12 Pro Max hadde 2,5x, har de begge nå fått et 3x-objektiv (kameraoppsettet på 13 Pro og 13 Pro Max er identiske). Det er selvsagt fortsatt et stykke bak flere av konkurrentene, der enkelte byr på både 5x og 10x optisk zoom. For min egen del hadde jeg gladelig byttet ut ultravidvinkelen i iPhone 13 med 3x zoom-objektivet, som jeg synes er langt mer nyttig i hverdagen enn ekstra brede bildeutsnitt.

Kanskje vel så spennende – bare på Pro-modellene kan du nå ta makrobilder med nærgrense på rundt 2 cm. Her har Apple gjort det ganske smart der de bruker autofokusen fra ultravidvinkelkameraet selv om du tar bilde med hovedkameraet, der man merker at bildet forflytter seg bittelitt i det den svitsjer over til makromodus. Uansett må vi innrømme at vi har tatt overraskende mange makrobilder den siste uka, og de ser fantastiske ut – her av en prestekrage, hvis jeg husker riktig fra 3BI (se det i full størrelse her):

Det er også forskjeller kamera for kamera. Kameraene på 13 Pro er mer lyssterke og har noe større sensorer. Blenderåpningen på hovedkameraene er henholdsvis f/1,5 på 13 Pro og f/1,6 på iPhone 13, så der er ikke forskjellen allverden.

På ultravidvinkelen, derimot, har 13 Pro f/1,8 mot f/2,4 på iPhone 13, som da gir 78 prosent mer lys inn. I eksempelet under har 13 Pro brukt kortere lukkertid og lavere ISO-verdi, men får allikevel samlet mer lys enn på iPhone 13, som man kan skimte med mer detaljer i skyggepartiene:

Men la oss være ærlige – 90 prosent av bildene vi har tatt med disse to telefonene side om side (med tilsvarende kamera) har vært praktisk talt identiske. For selv om 13 Pro, med mer lyssterke objektiver og større bildebrikker, har bedre forutsetninger, handler veldig mye av dagens mobilfotografering om hva som skjer etter at lyset er fanget inn, altså hvordan maskinvaren behandler denne informasjonen, og der er begge telefonene meget gode. Og det er heller ikke slik at det alltid er 13 Pro-bildet vi foretrekker når de ikke er like.

Sjekk for eksempel disse side-om-side-bildene – det er fint lite som skiller dem utover at undertegnede ikke alltid har klart å holde kameraene i nøyaktig samme posisjon:

Om du vil endre uttrykket på bildene, får du også mulighet til det via de nye bildestilene. Vi har skutt alle bilder på standardinnstillingen, men du kan gjøre det slik at bildene blir varmere, kaldere, mykere, får hardere kontrast eller lignende. Disse stilene må ikke forveksles med filtre, sier Apple, fordi de påvirker de ulike delene av bildene ulikt, der for eksempel hudtoner allikevel holdes riktige. Når du har valgt bildestil beholdes den på alle bilder du tar til du eventuelt endrer den til noe annet.

Selfie-kameraet virker å være uendret fra tidligere, selv om busslomma det ligger i nå har blitt slanket med rundt 20 prosent kontra tidligere modeller. Det gjør fortsatt en hederlig jobb, synes vi.

KJÆRE, JEG …: Busslomma, eller «notchen», er nå krympet omtrent 20 prosent kontra iPhone 12-modellene, men Apple har fortsatt ikke gitt oss batteriprosenten tilbake på topplinja. Foto: Pål Joakim Pollen
KJÆRE, JEG …: Busslomma, eller «notchen», er nå krympet omtrent 20 prosent kontra iPhone 12-modellene, men Apple har fortsatt ikke gitt oss batteriprosenten tilbake på topplinja. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det som i hovedsak skiller kameraene handler altså først og fremst om mulighetene. 13 Pro gir deg 3x optisk zoom slik at du får skarpere bilder av ting lenger unna, og det samme objektivet egner seg bedre til portrettbilder med forfalsket uskarp bakgrunn enn hva vidvinkelen gjør. Det sagt, virker det som at 13 Pro har litt mer vansker med å isolere personen fra bakgrunnen enn 12 Pro, med 2x-objektiv. Det kan bero på at avstanden til motivet er lengre, og at lidar-sensoren, som hjelper til med dybdemålingen, da ikke får et like godt datagrunnlag. Hår-jobben i bildet under er for eksempel ikke så veldig godt utført.

Endelig er «Pro» verdt pengene

Makro-funksjonen er faktisk rosinen i pølsa, der vi synes Apple leverer svært godt. Den aktiveres automatisk når du holder kameraet nærme noe, men det har visst mange klagd på, så det ser ut til at det blir en valgmulighet i en fremtidig oppdatering.

I stummende mørke synes vi fortsatt det finnes bedre telefoner (se for eksempel bildene av stabburet i Google foto-albumet under), men alt i alt får du en meget god totalpakke her, med meget gode bilder fra begge telefonene.

Om du vil inspisere bilder fra kameraene nærmere, har vi lagt en haug av dem i dette Google Photo-albumet. Noen av bildene er parvise, og du kan trykke på informasjonsknappen for å se hvilken av telefonene de er tatt med.

Merk dessuten at du trenger en Pro-telefon om du skal skyte bilder i ProRaw-formatet, eller om du skal filme i ProRes-formatet som kommer senere i høst. Der kan det også være greit å vite at du trenger 256 GB lagringsplass eller mer for å skyte i 4K-oppløsning med ProRes.

Filmatisk video

Apples telefoner har lenge vært blant de aller beste på video, og den tradisjonen fortsetter på iPhone 13 og 13 Pro. De har begge videokvalitet av ypperste klasse, og det å zoome ut og inn skjer helt trinnløst og silkemykt kontra mange av konkurrentene.

En ny funksjon i år er funksjonen som heter «filmatisk», som best kan forklares med «portrettvideo», altså der det som ikke er i fokus gjøres mer uskarpt. Er det flere ansikter i bildet kan du enkelt bytte fokusen mellom dem ved å trykke på dem, og telefonen gjør det også automatisk når den ene snur seg mot den andre eller forsvinner ut av bildet.

Under kan du se et eksempel på hvordan filmatisk-funksjonen gjør en relativt god jobb med å skape mer dybde i bildet ved å gjøre bakgrunnen mer uskarp:

Eksempel på filmatisk-video tatt med iPhone 13 Pro. Vis mer

Igjen er det en fordel å ha 13 Pro-modellen. På Pro-modellene kan du nemlig redigere videoen i etterkant og flytte fokuspunktet underveis, samt endre simulert blenderåpning, mens du må ta til takke med slik det ble om du bruker filmatisk-funksjonen på iPhone 13. I videoen over kunne jeg for eksempel i etterkant ha flyttet fokuset til buskene bak i deler av videoen, slik at jentungen fremstod uskarp. Ikke at det hadde vært veldig ønskelig der, men i andre videoer kan det jo være mer aktuelt å bestemme fokuspunktet selv.

A15 er et beist

På innsiden av iPhone 13 og 13 Pro bor A15 Bionic-prosessoren, som da er oppgradert siden sist gang. Den er litt raskere, men også mer strømgjerrig, slik at batteriet holder lenger enn før.

Kjører vi de sedvanlige ytelsestestene ser vi at Apple er godt foran konkurrentene. På Geekbench 5, som måler hvor rask prosessoren er, scorer begge to rett nord for 1700 poeng på én kjerne og rundt 4600 poeng på flerkjerne-testen. Den kjappeste Android-konkurrenten vi har målt er Sony Xperia 5 III (Snapdragon 888), som scorer henholdsvis drøye 1100 og drøye 3600 poeng. Altså snakker vi 50 og 30 prosent høyere ytelse enn Android-toppmodellene, som er mildt sagt imponerende.

Sony-telefonen får 5838 poeng på 3DMark Wildlife-testen, som måler grafikkytelsen. Der klinker Apple til med henholdsvis 9126 og 9771 på 13 og 13 Pro - 67 prosent bedre på Pro-modellen, altså. For la det også være sagt - Pro-modellene har en kraftigere grafikkbrikke med fem kjerner kontra fire på den rene modellen.

På Geekbench Compute-øvelsen, som også drar nytte av grafikkbrikken, får de to iPhone-modellene 10875 og 14331 poeng. Nærmeste Android-konkurrent, Samsung S21 Ultra, får 7448. Her scorer iPhone 13 Pro altså nesten det dobbelte av Samsungs toppmodell.

LIKE: Forfra ser iPhone 13 og iPhone 13 Pro slik ut - de er akkurat like store. Men når bildet begynner å bevege på seg, ser vi klart hvilken av dem som er Pro-utgaven. Foto: Pål Joakim Pollen
LIKE: Forfra ser iPhone 13 og iPhone 13 Pro slik ut - de er akkurat like store. Men når bildet begynner å bevege på seg, ser vi klart hvilken av dem som er Pro-utgaven. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Særlig på 13 Pro, med 120 Hz skjerm, er den opplevde ytelsen i særklasse. Vi testet appen Polycam, som kan lage en 3D-modell av nært sagt hva som helst ved hjelp av Pro-modellenes Lidar-sensor, og det er vanvittig hvordan det på skjermen bare ser ut som verdens enkleste øvelse å mappe hele stua i 3D, uten tegn til hikking av noe sort.

Batterimessig holder de seg også godt. Med normal bruk på iPhone 13 Pro, med rundt 2,5-3 timers skjermtid om dagen, lander jeg på rundt 50 prosent igjen ved leggetid. Selvsagt vil det bero på hva du bruker telefonen til - blir det en time-halvannen med Pinball party på toppen, blir det godt under 50 prosent. Apple oppgir at iPhone 13 Pro skal klare 22 timer med videoavspilling (20 om du strømmer), mens iPhone 13 klarer henholdsvis 17 og 13 timer.

Som i fjor får du ikke lenger med ladekloss i esken, kun en USB-C til Lightning-kabel. Om du mangler lader fra før, kan du kjøpe en 20W lader som da tar batteriet fra 0-50 på 30 minutter. Det er et godt stykke bak nye Xiaomi 11T Pro, som selv med et rundt 60 prosent større batteri fullader telefonen fra 0-100 på 17 minutter (!). Der følger dessuten 120 watts-laderen med i esken.

EU har for øvrig tatt til orde for at mobilprodusentene i fremtiden er nødt til å selge telefoner uten ladekloss, så det blir nok mer og mer vanlig i årene som kommer.

Svært god konstruksjon

Apple har alltid vært et premium-merke, og den opplevde (og dokumenterte) fysiske kvaliteten på deres telefoner er svært høy. Alt fra materialvalg til de litt mer subtile tingene, som vibrasjonsmotoren, som vi synes er i særklasse best blant mobilprodusentene. FaceID-løsningen, der ansiktet ditt kjennes igjen for å låse opp telefonen, fungerer også veldig smertefritt både i dagslys og i mørket, og har også en høy grad av sikkerhet.

Som mange andre er iPhone 13-modellene IP68-sertifiserte, men der konkurrentene gjerne begrenser seg til én meter under vann i en halvtime, sier Apple seks meter - som i fjor.

Skjermen benytter seg også av Apples «ceramic shield»-glass (også her - som i fjor), som skal være fire ganger så motstandsdyktig mot knusing kontra glasset som sitter iPhone 11-modellene. Det skal sies at vi føler at vi får noe lettere småriper på glasset både på årets og fjorårets modeller.

ULIKT MATERIALE: iPhone 13 (bildet) har aluminium langs kantene. På iPhone 13 Pro er det rustfritt stål, som tåler mer, men som også gjør at Pro-modellen er noen gram tyngre. Foto: Pål Joakim Pollen
ULIKT MATERIALE: iPhone 13 (bildet) har aluminium langs kantene. På iPhone 13 Pro er det rustfritt stål, som tåler mer, men som også gjør at Pro-modellen er noen gram tyngre. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Verdt å merke seg er at Pro-modellen vil være enda mer motstandsdyktig mot skjemmende hakk, siden kantene her er av rustfritt stål, mot mykere aluminium på iPhone 13. Det er et hakk eller to opp på Mohs (hardhets-)skala.

Baksiden er dessuten matt på iPhone 13 Pro og blank på iPhone 13, så på sistnevnte blir fingeravtrykkene langt mer synlige. Ellers er baksiden magnetisk i år også, som gjør at du kan feste en MagSafe-lader, en kortholder eller annet tilbehør til baksiden.

Ellers gir vi tomler opp til lyden både fra høyttalerne og under samtaler.

Mer avansert iOS 15

iOS får nye funksjoner hvert år, og flere av forandringene denne gangen liker vi godt, der vi stadig oppdager nye.

Muligheten for å dra et bilde (eller flere) direkte fra en app til en annen er ting vi liker produktivitetsmessig, og mange vil nok sette pris på den nye Fokus-funksjonen, som lar deg dempe varsler fra apper som ikke matcher «fokusen» du er i. For eksempel kan du da dempe Snapchat-varslene mens du er på jobb, eller jobbmail-varslene når du er på hytta.

iOS 15 er fullpakket med nye funksjoner, men det er spesielt en funksjon vi liker ekstra godt. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Apropos Snapchat kan du nå gi andre apper mulighet for å bruke portettfunksjonen til kameraet, det nye Spotlight-søket er mer omfattende, Safari har fått adressefeltet nederst og mye mer.

Fremdeles savner vi muligheten til å justere størrelse på ikonene på hjemskjermen for å få plass til flere, og at de alltid må ligge i rekkefølge ovenfra er ikke så veldig enhåndsvennlig. Som en ikke-daglig iOS-bruker synes jeg også Apple bør rappe «back»-funksjonen fra Android – her er det ganske inkonsistent med tanke på hvorvidt et sveip fra siden av skjermen tar deg tilbake eller ikke.

Og når Apple først slanket busslomma på toppen, kunne det jammen ha vært på tide å få batteriprosenten tilbake igjen på hjemskjermen. Den finner du stadig et sveip unna.

En fordel med iPhone er Apples svært gode tradisjon for oppdateringer, og du er derfor garantert å få sikkerhets- og funksjonsoppdateringer i mange år fremover - på samme dag som de slippes. I år kan for eksempel iPhone 6s-eiere oppgradere til iOS 15, en telefon som er seks år gammel.

ANBEFALT: iPhone 13 Pro får Dinsides anbefalt-stempel.
ANBEFALT: iPhone 13 Pro får Dinsides anbefalt-stempel. Vis mer

Konklusjon: Gå for Pro

Apples iPhone-modeller koster sitt, men denne gangen er det såpass mye som skiller 13 og 13 Pro at vi jammen ville spandert på oss de 2500 ekstra kronene.

Foruten langt bedre kamera- og videomuligheter, med optisk zoom, makrofunksjon, Lidar-sensor og støtte for ProRaw/ProRes, samt forbedret grafikkytelse og enda bedre batteritid, har iPhone 13 Pro endelig fått en 120 Hz skjerm, og den siste forskjellen er nesten verdt mellomlegget alene, spør du oss.

Testresultat

iPhone 13 Pro

- Endelig 120 Hz skjerm, av ypperste kaliber
- Ekstrem ytelse
- Svært god batteritid
- Fleksibelt kamera – fra makro til 3x zoom, som er meget godt både på bilder og video
- Svært god batteritid
- Meget robust konstruert
- Oppdateres i mange år
- Effektiv og sikker ansiktsopplåsning
- Solid vibrasjonsmotor
- Magnetisk bakside

- Ikke spesielt rask lading, og uten lader i esken

Når det gjelder den vanlige iPhone 13-modellen har den mange av de samme kvalitetene, som svært rask maskinvare, solid konstruksjon og den slags, men det er nærmest uhørt med 60 Hz på en telefon til 10.000 kroner, og den mangler ting som zoom-objektiv og kjappere lading enn de 20 wattene Apple varter opp med, der flere av konkurrentene lader langt raskere.

iPhone 13 føles derfor som en noe unødvendig modell i årets kolleksjon, men den kaprer så vidt en femmer på vår terning.

Testresultat

iPhone 13

- Meget god ytelse
- Meget god batteritid
- Meget godt kamera både på bilder og video
- Meget god batteritid
- Meget robust konstruert - Oppdateres i mange år
- Effektiv og sikker ansiktsopplåsning
- Solid vibrasjonsmotor
- Magnetisk bakside

- 60 Hz skjerm til denne prisen er for svakt
- Bare to kameraobjektiver - ingen zoom
- Ikke spesielt rask lading, og uten lader i esken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer