Slik blir iOS 14

Endelig widgets på iPhone-hjemskjermen

Dette har vi ventet lenge på.

VISTE FREM SISTE NYTT: Apple-sjef Tim Cook presenterte iOS 14 og en rekke andre nyheter i anledning utviklerkonferansen WWDC 2020. Foto: Bernadette Simpao / Apple Inc. / AFP / NTB Scanpix
VISTE FREM SISTE NYTT: Apple-sjef Tim Cook presenterte iOS 14 og en rekke andre nyheter i anledning utviklerkonferansen WWDC 2020. Foto: Bernadette Simpao / Apple Inc. / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld avduket Apple iOS 14 på sin årlige utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference, som i år blir avholdt digitalt på grunn av coronaviruset.

Vi fulgte lanseringen her!

Skikkelige hjemskjerm-widgeter

Den kanskje største nyheten i iOS 14 er ordentlige hjemskjerm-widgeter.

Det har vært mulig for iPhone- og iPad-brukere å ha widgeter på en egen skjerm noen år (til venstre for hjemskjermen).

Fra og med iOS 14 vil det bli mulig å legge dem på selve hjemskjermen, og du vil kunne legge dem der i ulike størrelser. Akkurat slik Android-brukere har kunnet gjøre lenge.

BEDRE HJEMSKJERM: Med ordentlige widgeter og App Library får hjemskjermen et løft i iOS 14. Foto: Apple
BEDRE HJEMSKJERM: Med ordentlige widgeter og App Library får hjemskjermen et løft i iOS 14. Foto: Apple Vis mer

Apple introduserer også noe de kaller for «App Library», appbibliotek, som er et nytt område å slutten av hjemskjerm-sidene som organiserer alle apper i en enkel visning, organisert etter kategori. Men den vil også kunne fremheve apper som kan være nyttig i øyeblikket.

Brukerne kan velge hvor mange Hjem-skjermsider som skal vises, og enkelt skjule sider for å få raskere tilgang til appbiblioteket.

App Clips

APP CLIPS: Nyhet i iOS 14 som lar deg bruke funksjonalitet fra en app uten å installere appen. Foto: Apple
APP CLIPS: Nyhet i iOS 14 som lar deg bruke funksjonalitet fra en app uten å installere appen. Foto: Apple Vis mer

App Clips er en ny funksjon som gjør det mulig å bruke en del av en app uten å måtte installere hele appen, for eksempel om du vil leie en sparkesykkel, parkere bilen, bruke kaffe-klippekortet. De kan startes via NFC eller QR-koder.

I iOS 14 kommer også støtte for bilde-i-bilde-modus på iPhone, så du vil kunne se en video samtidig som du bruker en annen app.

Nytt Siri-grensesnitt

Siri blir forhåpentligvis mindre irriterende i iOS 14, med et nytt brukergrensesnitt som ikke tar opp hele skjermen, men i stedet dukker opp som en liten boks i bunnen av skjermen.

Det vil dessuten bli mulig å sende lydmeldinger med Siri, ikke bare dikterte meldinger som i dag.

På samme måte vil innkommende anrop ikke lenger ta opp hele skjermen, men sprette opp i et vindu i toppen av skjermen.

Nye meldingsfunksjoner

BEDRE MELDINGER: Apples Meldinger-app får flere funksjoner som gjør det enklere å ha gruppesamtaler. Foto: Apple
BEDRE MELDINGER: Apples Meldinger-app får flere funksjoner som gjør det enklere å ha gruppesamtaler. Foto: Apple Vis mer

Apples Meldings-app får flere nye funksjoner i iOS 14. Du vil kunne «pinne» samtaler øverst i appen, så du slipper å bla nedover for å lete etter de aller viktigste. I gruppesamtaler kommer det tråder og mentions-funksjonalitet.

Ellers kommer iOS 14 også med en ny app kalt Translate, som du kan bruke for å oversette mellom 11 språk til å begynne med. Norsk står ikke overraskende ikke på listen.

AirPods får automatisk enhetsbytting, så det blir lettere om bruker dem med flere Apple-enheter. Safari får en ny personvernrapport hvor du kan se hvordan nettsider sporer deg,

iPad får egen oppdatering

Da iOS 13 kom i fjor lanserte Apple en egen versjon av operativsystemet til iPad. iPadOS 14 kommer også med en rekke iPad-spesifikke nyheter, inkludert oppdateringer av brukergrensesnittet på en rekke apper.

Har du Apple Pencil, vil du kunne bruke en ny funksjon kalt Skrible som lar deg skrive i et tekstfelt, så vil håndskriften konverteres til digital tekst.

På en skjermdump kommer det også frem at det vil være mulig å endre hvilken app som skal fungere som standard for epost og nettleser. Apple nevnte ingenting om det i sin presentasjon, og om det vil gjelde andre apper og også være mulig på iPhone, er foreløpig uvisst.

Oppdatert: Ifølge The Verge ser det ut som det vil gjelde iOS 14 også, altså iPhone.

Endelig widgets på iPhone-hjemskjermen

Kommer til høsten

Både iOS 14 og iPadOS 14 kommer med enda flere nyheter enn vi har nevnt ovenfor, men vi kommer tilbake til de viktigste senere.

iOS 14 skal etter planen slippes i ferdig utgave til høsten. Utviklere vil få tilgang på en prøveversjon allerede i dag, mens det åpne betaprogrammet starter for alle i juli.

Oppdateringen vil kunne installeres på iPhone 6S eller nyere. iPadOS 14 vil bli tilgjengelig for Pad Air 2 og nyere, alle iPad Pro-modeller, iPad (5. gen.) og nyere og iPad mini 4 og nyere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer