Hvor bra er den nye reiseplanleggeren Entur?

Entur skal gjøre det enklere å reise kollektivt

Samler rutetider for kollektivtilbudet i hele landet i en og samme app.

EN TUR, EN APP: Endelig har det kommet en app som samler kollektivtilbudet fra hele landet. Men er det noe vits å bruke den? Foto: Kirsti Østvang
EN TUR, EN APP: Endelig har det kommet en app som samler kollektivtilbudet fra hele landet. Men er det noe vits å bruke den? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange mobilapper for når man skal reise kollektivt, kanskje for mange, i hvert fall om man skal reise over en lengre strekning.

I dag lanserer Samferdselsdepartementet imidlertid en ny, nasjonal reiseplanlegger, som skal gjøre hverdagen for kollektivreisende enklere.

Den nye reiseplanleggeren, kalt «Entur», samler informasjon om Norges kollektivtilbud på ett sted, uansett om du reiser med buss, trikk, tog eller ferje.

Så i stedet for måtte bruke både Ruter-appen og NSB-appen eller Flytog-appen om du skal reise fra Oslo sentrum til Gardermoen, slipper du unna med å bare bruke Entur.

Tjenesten har samlet totalt 3.000 rutetabeller og 60.000 stoppesteder fra 60 kollektivselskaper over hele landet.

Entur finnes både på nett, og som app til mobil.

Men hvor bra er Entur? Vi satt den på prøve opp mot Google Maps, som også kan brukes når du skal reise kollektivt.

#1) Fra Hasle til Oslo sentrum

Dinside holder til i Allerhuset på Hasle. Vi søkte opp ruteforslag fra våre kontoret til Jernbanetorget, en relativt enkel reise.

Vi fikk opp det samme toppforslaget med T-banelinje 5 fra både Entur og Google Maps, dog med ørlitt forskjellig reiseinformasjon.

  • Entur sa det tok åtte minutter å gå de 613 meterne til T-banestasjonen Hasle, mens Google Maps sa det tok seks minutter å gå 450 meter.
  • Så er det ett minutts forskjell på avgangen; Entur sa 12:45, mens Google Maps sa 12:46.
  • Reisetida var heller ikke lik; ni minutter med Entur, og åtte minutter med Google Maps.
  • Likevel skal vi være framme til samme tid med begge apper, 12:54.
PENE REISEDETALJER: Vi synes Entur er hakket mer oversiktlig enn Google Maps når det kommer til å liste opp reisedetaljene. Skjermdump: Kirsti Østvang
PENE REISEDETALJER: Vi synes Entur er hakket mer oversiktlig enn Google Maps når det kommer til å liste opp reisedetaljene. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Det vi liker spesielt godt med Entur er den enkle og oversiktlige framvisningen av reiseruta med fargekoding. I Google Maps ser alle transportetapper like ut.

Kartvisningen under gåturer er kanskje ikke like forseggjort hos Entur som i Google Maps, men det er ikke nødvendigvis en uting.

I begge appene kan vi se flere avgangstider om vi trykker oss inn på det aktuelle ruteforslaget, noe som også kommer godt med.

En av de største fordelene med Entur sammenliknet med Google Maps er at man kan kjøpe billett direkte i appen.

I skrivende stund fungerer det kun med NSB og Ruter, men i løpet av året skal du kunne kjøpe billetter i andre deler av landet også.

#2) Fra Tøyen til Gardermoen

Så søkte vi opp ruta undertegnede må bruke for å komme seg til Gardermoen, fra Sofienberggata ved Tøyenparken til Oslo Lufthavn, med en spesifikk ankomsttid.

Interessant nok får vi opp forskjellige reiseforslag. Entur vil vi skal reise med 31-bussen til Jernbanetoget, og så flytoget videre til Oslo Lufthavn. Google Maps mener 17-trikken er det beste alternativet, deretter NSB-toget R10 mot Dombås.

Hvilket som er best, kommer an på når man ønsker å reise og komme fram. Det er dog aldri snakk om mer enn noen minutters forskjell.

FLERE REISEFORSLAG: Både Entur og Google Maps kommer med flere reiseforslag. I Entur kan du se hvor mye turen vil koste, om billettkjøp er mulig. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FLERE REISEFORSLAG: Både Entur og Google Maps kommer med flere reiseforslag. I Entur kan du se hvor mye turen vil koste, om billettkjøp er mulig. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Begge appene kommer selvsagt med flere reiseforslag, og lister opp hvor lang tid reisa tar og når avgang og ankomst er.

Google Maps kan for øvrig liste opp reiseruter med færre overganger og de som går raskt til fots. Entur har ingen ekstra valgmuligheter i så måte.

Entur kan på sin side inkludere flyreiser i sin reiseinformasjon, slik at om vi søker om en tur fra Oslo til Bergen, så får vi opp ruteforslag med flytur. Hvilket flyselskap det er snakk om, står foreløpig ikke spesifisert.

#3) Rygge – Tønsberg

Kollektivtransport er selvfølgelig mer enn bare Oslo. Vi søkte opp en reise fra en adresse i Rygge til Byskogen skole i Tønsberg, en tur vi ønsker å ta ferje på.

Entur og Google Maps gir samme reiseforslag med både buss og ferje, men opererer med forskjellige busstopp, så turene blir ikke helt like, men det er ikke enorme forskjeller akkurat.

Google Maps vil vi skal gå til et busstopp kortere unna hjemmefra, dog bare 500 meter kortere.

Enn så lenge får vi ikke kjøpt billetter til denne turen i Entur, da det som nevnt kun er NSB og Ruter som er støttet.

#4) Fra Hå til Hjelmeland
Vi søkte deretter opp en rute i Rogaland, fra Nymannsvegen i Hå til Skipavik ferjekai i Hjelmeland, En tur som involverer både tog og ferje.

Google Maps klarte faktisk ikke å finne den riktige ferjekaia, så her var det ikke mulig å sammenlikne resultater.

Her kan vi bare kjøpe billetter på deler av reisen, altså togturen med NSB. Billetten for ferjeturen fra Kolombus selges foreløpig ikke av Entur, får vi opplyst i appen.

#5) Narvik til flyplass

Google Maps står til stryk på et rutesøk fra en adresse midt i Narvik sentrum til Harstad/Narvik lufthavn Evenes.

Entur skal gjøre det enklere å reise kollektivt

Entur er langt bedre, men den tar ikke med flybuss i ruteinformasjonen, kun lokalbuss. Og ett av forslagene er en 13 timers rundreise i motsatt retning.

Så skal vi finne rutetidene til flybussen, må vi altså ty til Google i stedet. Dette understreker dog kanskje bare behovet for en app som Entur ekstra godt.

#6) Stopp i nærheten

Entur har også en funksjon kalt «Se stopp i nærheten».

Da vi prøvde denne lokalt i Vestby, lista den merkelig nok opp et stopp som ikke finnes.

Da vi klikka videre på stoppet, fikk vi imidlertid beskjed om at appen ikke fant noen avganger, så det var dog ingen fare for at vi ble sendt til et stopp og ble stående og vente på en buss som aldri kom.

FANT ET STOPP SOM IKKE FINNES: Det er ikke noe stoppested på Follo folkehøgskole, men likevel dukka den opp i Entur-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FANT ET STOPP SOM IKKE FINNES: Det er ikke noe stoppested på Follo folkehøgskole, men likevel dukka den opp i Entur-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Med Google Maps kan du også få opp stopp i nærheten, dog ikke på en like lett tilgjengelig måte via hovedskjermen.

Det fine med Google Maps er at du får listet opp både stoppene med de neste avgangene i ett og samme vindu, mens du i Entur må trykke deg inn på hvert enkelt stopp.

Vi fant for øvrig ikke det ikke-eksisterende stoppet fra Entur-appen hos Google Maps.

Én ting vi savner i Entur som vi har i for eksempel Ruter-appen er muligheten til å stjernemarkere stopp, for raskere tilgang til dine favorittavganger.

Sanntid?

nettsidene til Entur står det at forsinkelser og avvik i trafikken oppdateres i sanntid med selskapene som tilbyr denne tjenesten.

Da vi torsdag morgen sjekka avgangstid på 60-bussen på Tøyen stasjon i Oslo, sto det at det var 13 minutter til neste avgang. Så da gikk vi videre, men 100 meter etter busstoppet, kjørte en 60-buss forbi.

FINN STOPPESTED MED AR: I den nyeste versjonen av Entur for iPhone kan du søke opp stoppesteder med AR-funksjonalitet à la Pokemon Go. Kjekt når du ikke er kjent, og trenger å sjekke om det er noen stoppesteder i nærheten av deg. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FINN STOPPESTED MED AR: I den nyeste versjonen av Entur for iPhone kan du søke opp stoppesteder med AR-funksjonalitet à la Pokemon Go. Kjekt når du ikke er kjent, og trenger å sjekke om det er noen stoppesteder i nærheten av deg. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det stemte med sanntidsinformasjonen da vi sjekka Ruter-appen, sa her tok Entur rett og slett feil. Dermed kan det være grunner til å fortsatt bruke de lokale kollektivreise-appene.

Samtidig kunne Entur opplyse oss om forsinkelser på T-banelinja i Oslo på grunn av problemer på Jernbanetorget, så helt ute å kjøre er de ikke …

Konklusjon

Entur og Google Maps er ikke direkte konkurrerende tjenester, da førstnevnte kun er ment for kollektivreiser, mens Google Maps kan brukes til reise og navigasjon generelt.

Entur er også ment som et alternativ til alle de forskjellige kollektivreise-appene som finnes. Kvaliteten på disse kan variere.

I Oslo har Ruter etter hvert fått ganske gode apper, så vi vil enn så lenge ikke bytte ut disse med Entur om vi bare skal reise innenbys.

Til de lengre reisene, og når det kommer støtte for å kjøpe billetter fra enda flere aktører, kan Entur komme svært godt med, selv om det fortsatt er noen mangler hva gjelder ruteinformasjon.

Og hvis/når det blir mulig å for eksempel kunne ha månedskort i eksempelvis Ruter-appen og Entur-appen samtidig, slik at man kunne bruke begge deler uten å betale ekstra - da begynner vi å snakke!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer