Er blåskjellene giftig eller ei?

Denne appen gir deg svaret, også når du er på farten.

NYTTIG VARSLING: Blåskjell-forgiftning kan være svært alvorlig. Denne appen forteller deg hvor det er trygt å plukke skjellene.
NYTTIG VARSLING: Blåskjell-forgiftning kan være svært alvorlig. Denne appen forteller deg hvor det er trygt å plukke skjellene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blåskjellene ser kanskje uskyldige ut, men de fleste vet, eller bør vite, at spiser du giftige blåskjell kan du i beste fall slippe unna med magesmerter og diaré, mens du i verste fall risikerer å miste livet.

Mattilsynet har i flere år utført omfattende kontroller av bestemte områder der nordmenn og andre plukker blåskjell, men så langt har du måttet ta til takke med tekst-TV(!) på NRK, vanlige nettsider eller blåskjelltelefonen for å finne ut om blåskjellene er spiselige i akkurat ditt område. Med sin nye app, som for enkelhets skyld heter Blåskjell (App Store-lenke), kan du raskt og enkelt finne Mattilsynets blåskjellvarsler på din iPhone, iPad eller iPod Touch.

– Det er viktig å kunne nå brukerne våre der de er, og en app lar oss gjøre nettopp det, sier IKT-direktør i Mattilsynet, Odd Ingebretsen, i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildene fra appen)


Ukentlige målinger

Varslene publiseres hver fredag, og er gyldig i én uke. Appen henter automatisk informasjon om hvor du befinner deg, og viser med blåskjellsymboler varslene som gjelder for din plassering. Mattilsynet har 25 faste uttakssteder som altså kontrolleres ukentlig gjennom hele året, mens de i sommerhalvåret mellom påske og oktober øker antallet steder med 13.

Trykker du på et blåskjellsymbol får du fram hvilket område varselet gjelder for, hvor lenge du kan spise blåskjell, og hva Mattilsynet måler i akkurat dette området.

De grønne symbolene er som forventet hyggelige symboler, men er symbolene røde skal du styre unna blåskjellplukking. Symptomene ved alvorlig blåskjellforgiftning følger også ved appen - disse inkluderer prikking og/eller nummenhet i fingertupper og tær, svimmelhet og lammelser.

Her kan du laste ned

Appen er forøvrig levert av Shortcut, som blant annet står bak Trafikantens utmerkede app for kollektivreisende i Oslo og omegn, men denne gang er det ikke Shortcut selv som står bak, men studenter ved NITH som har hatt praksis ved selskapet.

"Blåskjell" er gratis, og kan lastes ned her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer