Krever etterforskning:

Er det trygt å bruke Faceapp?

Mange påstander om russisk bilde-app.

GJØR DEG GAMMEL: Faceapp går sin seiersgang - igjen. Men nå har folk blitt langt mer skeptiske til å bruke den. Foto: Pål Joakim Pollen
GJØR DEG GAMMEL: Faceapp går sin seiersgang - igjen. Men nå har folk blitt langt mer skeptiske til å bruke den. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For drøye to år siden skrev vi om appen Faceapp, som med et par trykk på skjermen kunne gjøre deg om til en eldre versjon av deg selv, gi deg skjegg eller hva det måtte være.

Nå har appen nok en gang har blitt populær, og i sosiale medier flommer det over av bilder fra appen – særlig «old»-filteret ser ut til å være populært, der mange blir forbløffet over at de blir lik faren sin – eller bestemoren.

Appen har inntatt førsteplassen i 121 land i App Store og i 52 land i Play butikk. Både på iOS og Android ligger Faceapp i skrivende stund på 1. plass her til lands.

Kritiske røster

Det har imidlertid ikke vært mangel på kritiske røster mot den russiske appen. Blant annet er det mange som peker på at det i brukervilkårene opplyses om at du ved å laste opp bilder praktisk talt gir Faceapp rettigheter til å bruke bildene dine akkurat som de vil, enten det dreier seg om å selge dem videre, bruke dem i reklamer eller hva det måtte være.

Men den ordlyden har vi hørt før. Den minner i svært stor grad om den du finner i brukervilkårene hos Facebook, for eksempel, som vi dro igjennom for tolv år siden. De aller fleste sosiale medier har en ganske lik ordlyd i sine brukervilkår, som nok handler mest om å sikre seg alle rettigheter og unngå muligheter for søksmål.

For syv år siden var det også stor furore da noen oppdaget at Instagram kunne selge bildene dine uten at du ble kompensert for det.

Vil at FBI skal etterforske

New York-senator Chuck Schumer vil imidlertid ikke gi seg så lett og har bedt FBI og FTC (det amerikanske forbrukertilsynet) om å etterforske Faceapp.

I brevet, som Schumer har gjengitt på Twitter (se under), skriver han at Faceapp kan utgjøre en nasjonal sikkerhetsrisiko og sette privatlivet i fare for millioner av amerikanere.

– Det ville ha vært dypt problematisk hvis sensitiv personlig informasjon fra amerikanske borgere fant veien til en fiendtlig fremmed makt som aktivt er innblandet i cyber-fientligheter mot USA, heter det seg i det samme brevet (vår oversettelse).

Lastes alle bildene dine opp?

Andre har påstått at Faceapp laster opp alle bildene på telefonen din om du gir den tilgang til bildene du har lagret der.

Men det viser seg ikke å stemme. Flere sikkerhetseksperter har analysert nettverkstrafikken fra appen og kommet frem til at bildearkivet ditt forblir på telefonen din.

Det skal nevnes at bildebiblioteket ditt hentes inn litt tregt, og at det derfor kan virke som om de blir lastet opp, men det er fordi appens algoritmer bruker tid på å finne ut om det er ansikter i bildene dine – bilder uten ansikt vises ikke i appen.

Riktignok lastes bildene du velger å manipulere opp til nettskyen, siden prosesseringen foregår der og ikke på telefonen din – akkurat som de fleste slike apper, for eksempel Prisma, som hadde sine uker med «fame» for tre år siden.

Kraften på serverne i nettskyen er langt større enn på telefonen din, og i tillegg gjør en slik ordning at app-skapere da kan justere på algoritmene ett sted, i stedet for å sende ut en oppdatering hver gang de gjør en justering.

Har de tilgang til bilder hvis du sier nei?

Når en app vil ha tilgang til bildene på telefonen din, blir du spurt først. Mange iOS-brukere har vært skeptiske til at appen tilsynelatende har tilgang til bildene dine selv om du takker nei.

Men det er en funksjon i iOS. Selv om du takker nei til å dele hele kamerarullen, kan du fortsatt åpne den og velge enkeltbilder å dele med appen, så dette er helt normal oppførsel.

Lagres bildene på russiske servere?

Skepsisen blir alltid større når land som Russland og Kina er med i bildet, og mange frykter at bildene blir lagret på russiske servere.

Men selv om det tekniske teamet er lokalisert i Russland, sier skaperne til Techcrunch at Faceapp bruker nettskytjenester fra Amazon og Google, i likhet med de fleste andre.

Blir bildene dine lagret til evig tid?

I en uttalelse fra selskapet sier de at bilder typisk blir lagret på serverne i 48 timer før de slettes. Dette er for at du skal slippe å måtte laste opp bildet på nytt hver gang du vil prøve et annet filter.

Om du vil at bildene dine skal fjernes, kan du via appen velge settings, support, report a bug og skrive «Privacy» i emnefeltet. Selskapet jobber med å tydeliggjøre den muligheten i appen.

Selskapet påpeker også at bilder du laster opp ikke knyttes til din identitet, og at all funksjonalitet i appen er tilgjengelig også for dem som ikke kobler til Facebook-profilen sin, noe 99 prosent av brukerne står over. Faceapp-skaperne skriver også at de ikke deler eller selger brukerdata til tredjeparter.

Hvordan tjener de penger?

Det er alltid sunt å ha en viss skepsis når man bruker apper og tjenester, og et viktig spørsmål å stille seg er nettopp det: Hvordan tjener de penger?

For som den gamle ordlyden går: Hvis ikke du betaler for en tjeneste, er du ikke kunden – du er produktet.

Hva gjelder Faceapp er det imidlertid ganske åpenbart hvordan selskapet tjener penger. Bare en håndfull av funksjonene er tilgjengelige i gratisversjonen, mens du med et pro-medlemskap får flere hårsveiser, sminke og andre ting å boltre deg i, i tillegg til at du slipper vannmerking på bildene du eksporterer.

Pro-medlemskapet koster 39 kroner for en måned, 199 for et år eller 439 kroner for et livslangt medlemskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer