Vero ble plutselig populær over natten

Er dette tjenesten som vil ta over for Instagram?

Nummer én i den amerikanske utgaven av App Store.

BOOM: Etter å ha vært tilgjengelig i nesten to år, skjøt plutselig Vero fart – nå er den nummer én i App Store i elleve land. Foto: Pål Joakim Pollen
BOOM: Etter å ha vært tilgjengelig i nesten to år, skjøt plutselig Vero fart – nå er den nummer én i App Store i elleve land. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

YouTube, Messenger, Instagram og Snapchat – det er i skrivende stund de 2-5. mest populære appene i App Store i USA.

For førsteplassen ble kapret nærmest over natten av Vero – en tjeneste ikke veldig ulik Instagram, men som tydeligvis er voldsomt i vinden.

På den norske lista har den bykset opp til en femteplass i skrivende stund; opp fra 330. plass i løpet av tre dager. Også på Android er den blitt populær, der den nå ligger på 11. plass på den norske lista.

FINN FREM: Søkefunksjonen lar deg lete etter brukere og innhold, samt se populære emneknagger og den slags. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FINN FREM: Søkefunksjonen lar deg lete etter brukere og innhold, samt se populære emneknagger og den slags. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Instagram-protest?

Akkurat hvorfor Vero plutselig har blitt så populær er vanskelig å si, for appen har eksistert i snart to år uten å gjøre så mye ut av seg.

En teori handler om at det har blitt ganske stor misnøye mot Instagram etter at tjenesten endret algoritmene sine, der man ikke lenger fikk servert kronologisk reverserte innlegg, men i større grad vektet mot hva Instagram tror du er mest interessert i.

For Vero lover at innleggene du ser skal være ufiltrerte og at de skal serveres i kronologisk reversert rekkefølge.

Gratis til den første millionen

Vero, som på italiensk betyr «sannhet», har valgt en ganske utradisjonell forretningsmodell. I et intervju med CNBC er skaperen Ayman Hariri (sønn av tidligere statsminister i Libanon, Rafiq Hariri) klar på at annonser ikke er en del av den.

I stedet er planen å ta betalt av brukerne i størrelsesorden «et par kaffekopper i året». Ikke at Vero bare skal tjene penger på brukerbetaling – de lar også selskaper selge produkter via tjenesten der Vero får en kommisjon av salget.

Ei gulrot er imidlertid at den første millionen som registrerer seg får gratis medlemsskap for livstid. Vi var fortsatt innafor da vi registrerte oss tirsdag formiddag, men med denne plutselige populariteten tar det neppe så mye tid før den millionen er fylt opp.

Her er promoteringsvideoen:

Vis mer Vis mer

Bilder, videoer, filmer, bøker, lenker …

Mens Instagram har sitt fokus på bilder og video, har Vero utvidet repertoaret en smule, der brukerne også kan poste lenker til nettsider, eller anbefale bøker, filmer, musikk og steder.

Disse elementene blir sortert i riktig kategori, slik at du enkelt kan gå tilbake og se for eksempel hvilke filmer du har blitt anbefalt av de du følger.

ENKEL DELING: Dra i bryteren basert på hvem som skal få se det du poster. Venner kan klassifiseres i fire grupper. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
ENKEL DELING: Dra i bryteren basert på hvem som skal få se det du poster. Venner kan klassifiseres i fire grupper. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En ting vi synes er ekstra elegant utført, er at du kan klassifisere alle som følger deg i fire kategorier – nær venn, venn, bekjent og ukjent. Når du så velger å poste et innlegg, kan du dra i denne bryteren og justere publikumet på en enkel måte.

Få stjerner

Det er sjelden vi ser en så populær app ha så få stjerner i app-butikkene. Mest er det nok fordi tjenesten har store problemer med serverkapasiteten etter at den ble populær nærmest over natten.

Men det hagler også en god del kritikk mot Veros skaper. Milliardær Hariri har en fortid som sjef for familiens byggeselskap som drev rovdrift på de ansatte, blant annet med 31.000 klager på manglende lønnsbetalinger og primitive levekår, uten tilgang på vann, mat og medisinsk hjelp.

Derfor har #deletevero blitt vel så «populær» på Twitter som den opprinnelige #vero-hashtaggen.

Det spørs nok med andre ord om Instagram skjelver i buksene.

Om du allikevel har lyst til å teste ut appen, finner du den her:

Vero for iOS (App Store, gratis)
Vero for Android (Play butikk, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer