Er Dispo det nye Instagram?

Ny fotodelingsapp «tar en Clubhouse» - krever invitasjon for å bli med.

NY SNAKKIS: Dispo er den nye snakkisen innenfor fotodelingsapper. Noen omtaler som det nye Instagram, men den er egentlig den rake motsetningen. Foto: Dispo
NY SNAKKIS: Dispo er den nye snakkisen innenfor fotodelingsapper. Noen omtaler som det nye Instagram, men den er egentlig den rake motsetningen. Foto: Dispo Vis mer
Publisert

Med over én milliard registrerte brukere skal det mye til for å utkonkurrere Instagram som fotodelingsapp.

Det er imidlertid stadig noen som prøver seg - heldigvis for konkurransens skyld. Snapchat og TikTok er to vellykkede eksempler.

Nyeste hype innenfor fotodelingsapper er «Dispo». Appen får omtale en artikkel i The New York Times, hvor den ifølge journalist Taylor Lorenz omtales av noen som den neste Instagram.

Gjør seg eksklusiv

Grunnlegger av Dispo er den populære vloggeren og youtuberen David Dobrik. Den første utgaven av appen ble sluppet over ett år siden under et litt annet navn, men ble nylig relansert med sitt nåværende navn på Apples App Store.

Noe av årsaken til at den nå skaper litt blest, skyldes trolig at den har gjort som den mye omtalte prateappen Clubhouse ved å kreve invitasjon for å bli med.

Du kan laste ned Dispo og opprette en bruker, men du får ikke ta i bruk appen før du har fått en invitasjon.

Engangskamera-app

Men hva er det som er så spesielt med Dispo? Det er jo en fotodelingsapp som så mange andre. Det som skiller den fra røkla er at den fungerer som et ordentlig engangskamera (en «disposable»).

Faktisk må du også vente på samme måte som når du fremkaller bilder på gamlemåten:

Når du tar et bilde og laster det opp til tjenesten, må du vente til klokken 09 på morgenen neste dag for at de skal bli tilgjengelige. Da vil de publiseres i feeden din og bli synlige for andre.

Er Dispo det nye Instagram?

Høres ut som en gimmick som folk fort blir lei? Ja, tja - tanken er faktisk at ved å gjøre det på denne måten, hvor du ikke får se bildene med en gang, kan du fange øyeblikket og så fortsette å videre uten å bli avsporet ved å måtte laste opp til eksempelvis Instagram og forsvinne inn i hva som skjer der, forklarer Screenrant.

Få muligheter

Dispo har ingen redigeringsverktøy. Det eneste du kan gjøre er å skru på blitsen. Du kan ikke laste opp bilder i appen. Du kan heller ikke legge til bildetekster. Altså er det fritt for emneknagger, promoterte innlegg, merkevarer og den slags.

Men det finnes sosiale funksjoner. Flere personer kan ta bilder på samme kamerarull - som man ville gjort med et ordentlig engangskamera på en fest, ifølge NY Times. Brukere kan også like og kommentere på bilder.

Populær i Japan

Den nyeste versjonen av Dispo har bare vært ute en drøy ukes tid, men den klatrer på topplistene, særlig i Japan.

Akkurat som Clubhouse, er Dispo foreløpig bare tilgjengelig for iPhone. En Android-versjon er under utvikling og skal være klar i løpet av 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer