TEST: Insta360 Go

Et knøttlite videokamera

Med mange fleksible muligheter.

HENGER FAST: Ved hjelp av et halskjede med magnet på innsiden av genseren, henger Insta360 Go godt fast. Foto: Pål Joakim Pollen
HENGER FAST: Ved hjelp av et halskjede med magnet på innsiden av genseren, henger Insta360 Go godt fast. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spør du meg om hva som er årets kuleste dings, vil jeg definitivt være tilbøyelig til å trekke frem 360-graderskameraet Insta360 One X som vi testet før sommeren.

Det er noe herlig befriende ved å slippe å tenke på hvor man sikter mens man filmer, siden det er noe du selv kan velge når du redigerer filmen etterpå. Med mye fiffig tilleggsutstyr, som en selfiestang som blir «usynlig» i videoene, er de kreative mulighetene også svært gode.

Nå har det samme selskapet, altså Insta360, lansert et knøttlite videokamera som bare veier 18 gram. Det kan riktignok ikke filme i 360 grader, men har en ganske solid vidvinkel og får derfor med seg mye i bildet allikevel.

BAKSIDEN: I tillegg til ladekontakten finnes det en knapp på baksiden. Det er alt du bruker for å betjene Insta360 Go. Foto: Pål Joakim Pollen
BAKSIDEN: I tillegg til ladekontakten finnes det en knapp på baksiden. Det er alt du bruker for å betjene Insta360 Go. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Én knapp

Insta360 Go måler bare 5x2x1,5 centimeter og veier altså bare 18 gram. På forsiden er det ikke stort annet enn et objektiv (f/2,1), og på baksiden finnes det en port til lading samt en liten knapp.

Trykker du én gang på denne knappen, fanger kameraet en kort video. I den tilhørende appen kan du bestemme hvor lang denne standardvideoen skal være - 15, 30 eller 60 sekunder.

Holder du knappen inne litt, vibrerer kameraet, og så kan du enten trykke for å ta stillbilde, trykke to ganger for å fange en timelapse-video (fortfilm, 6x hastighet) eller tre ganger for et slow motion-opptak (1/4x). Også her kan du justere lengde og den slags i appen - og hvor mange trykk som skal gjøre hva.

LITE: Insta360 Go måler bare 5x2x1,5 centimeter og henger diskrét fast i genseren når vi bruker magnetkjedet. Et trykk på den nederste halvdelen starter (stort sett) filmopptak. Foto: Pål Joakim Pollen
LITE: Insta360 Go måler bare 5x2x1,5 centimeter og henger diskrét fast i genseren når vi bruker magnetkjedet. Et trykk på den nederste halvdelen starter (stort sett) filmopptak. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du vil imidlertid sjelden holde kameraet i hånda. Med i pakken får du en rekke festeanordninger, for eksempel et magnetkjede du kan ha rundt halsen under skjorta, og som kameraet bare smekker seg inntil - magneten er ganske kraftig, og vi har ikke opplevd at kameraet har falt av med ei skjorte i mellom - ei heller en collegegenser.

Når Go er festet til magnetplaten eller en av de andre innretningene, når du selvsagt ikke knappen på baksiden, men da trykker du bare inn på nederste del av fronten, slik at knappen blir trykket inn mot festet. Akkurat der har vi litt for ofte opplevd at vi ikke får trykket skikkelig, som har gjort det til en vane å titte ned for å se om lampa lyser etter at vi har trykket.

Riktignok vibrerer kameraet når det starter og stopper opptak, men det er ikke alltid like lett å kjenne – her hadde det vært bedre med et lite pip.

LADING: Lading av kameraet skjer i denne krybba, som har batteri til 2,5 fulladinger av selve kameraet. Den må også brukes for å overføre filene til mobiltelefonen. Foto: Pål Joakim Pollen
LADING: Lading av kameraet skjer i denne krybba, som har batteri til 2,5 fulladinger av selve kameraet. Den må også brukes for å overføre filene til mobiltelefonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lades i krybbe

For å lade kameraet og overføre bilder og video til telefonen, må du legge det i den medfølgende krybba. Den er vesentlig større enn kameraet, men har innebygd batteri som kan lade kameraet to og en halv gang. En fullading av kameraet i krybba tar en halvtime, og 90 minutter for selve krybba.

Totalt, med krybbelading, er batteritiden på cirka 60 minutter, som da skulle holde til 120 klipp á 30 sekunder, for eksempel, og du kan med andre ord forvente rundt 30 slike klipp før kameraet må lades i krybba.

SÅ STOR: Krybba er vesentlig større enn selve kameraet. Totalt skal du klare en times opptak før du må lade med kabel. Foto: Pål Joakim Pollen
SÅ STOR: Krybba er vesentlig større enn selve kameraet. Totalt skal du klare en times opptak før du må lade med kabel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

iPhone-brukere vil sette pris på at krybba har en Lightning-plugg integrert (bak den grå gummien på bildet over), mens Android-brukere må ta til takke med en liten micro USB til USB-C-kabel for å koble kameraet til mobilen.

Insta360 Go har altså ingen innebygd WiFi for å overføre videoene trådløst, men via Bluetooth kan du i det minste bruke telefonen for å starte opptak eller ta bilder. Her støttes dog heller ingen live-visning av det kameraet ser – sannsynligvis fordi kameraet har et knøttlite batteri som raskt ville ha blitt tappet av den slags.

I ESKEN: Dette er et stativ med klebrig flate som også lar seg henge på en vegg. Foto: Pål Joakim Pollen
I ESKEN: Dette er et stativ med klebrig flate som også lar seg henge på en vegg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med i esken

Nevnt er at du får med et magnetisk halskjede i esken, hvis magnet virker igjennom ett plagg.

I tillegg finner du følgende i esken:

- En «sticky base» - magnetisk med teip på baksiden slik at du for eksempel kan feste kameraet på en vegg eller oppunder taket.

- En «easy clip» - en klipsanordning som lar deg feste kameraet på pannbåndet eller lignende.

- En «pivot stand» med teip i bunnen som lar deg sette kameraet på et bord, feste det til en vegg eller lignende, der du også kan regulere vinkelen.

Ved å vinkle «leddet» kan du feste dette stativet på en vegg. Foto: Pål Joakim Pollen
Ved å vinkle «leddet» kan du feste dette stativet på en vegg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den omtalte teipen er en seig overflate som dekkes til igjen med lappen som sitter på når du ikke bruker den. Men om den mister festeegenskapene, kan den skylles med vann og tørkes for å bli seig igjen.

Kameraet er for øvrig IPX4-sertifisert og skal tåle en dukkert i vann på maks ti sekunder.

Stabilisert full HD-video

Selve kameraet er stabilisert i seks akser via det Insta360 kaller «Flowstate», altså samme teknikk som brukes i det nevnte 360-kameraet.

Videoen som spyttes ut er i full HD-oppløsning, 30 bilder per sekund, og kameraet fanger video med 40 Mbps bitrate. Lagringsplassen i selve kameraet er for øvrig 8 gigabyte, som tilsier cirka 27 minutter med video, eller da for eksempel rundt 100 filmer med 15 sekunders varighet, men når du kobler kameraet til telefonen, overføres videoklippene og frigjør plass på internminnet.

Stillbilder fanges med en oppløsning på ni megapiksler (3040x3040 piksler), men kan eksporteres med inntil 2560x2560 om du går for et kvadratisk format, eller da 2560x1440 for 16:9-format. I sakte film får du 100 bilder i sekundet med 1600x900-oppløsning (1/4 hastighet).

Her henger kameraet fast i magnetkjedet. Magneten er meget sterk og fungerer fint igjennom et plagg. Foto: Pål Joakim Pollen
Her henger kameraet fast i magnetkjedet. Magneten er meget sterk og fungerer fint igjennom et plagg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slik blir videoene

Under har vi satt sammen en eksempelvideo med en håndfull klipp vi har tatt med Insta360 Go:

Selv synes vi videokvaliteten er helt ok, i hvert fall størrelsen tatt i betraktning, selv om det fortsatt er et stykke opp til de beste actionkameraene, eller en mobiltelefon for den saks skyld. Stabiliseringen er grei til vanlig gange, men som du ser rister det godt når vi jogger - riktignok med tunge vintersko. Vidvinkelen er ganske ekstrem, som gjør at vi får ganske høy fortegning/fisheye-effekt, der rette linjer blir veldig buet i kantene av bildet.

Lyden blir også helt grei i våre ører, men du har ingen mulighet til å koble på en ekstern mikrofon for å forbedre den. Alle klippene over er for øvrig fanget der kameraet er festet via magnetkjedet rundt halsen.

Alt i alt synes vi dette er høyst godkjent fra et kamera på 18 gram, men det er klart - dette er et kamera du kjøper mer på grunn av størrelsen, fleksibiliteten og enkelheten enn for å få den ypperste kvaliteten. Til mer profesjonelle produksjoner blir ikke dette godt nok.

Konklusjon

Vi likte 360-graderskameraet One X svært godt da vi testet det tidligere i år, og vi synes også Insta360 Go er en kjekk liten sak som definitivt har livets rett.

Spesielt synes vi det å ha et kamera på brystet, som starter på et lite sekund når du trenger det, kan være en kjekk måte å dokumentere hverdagen på, med bilde- og lydkvalitet som nok vil være tilstrekkelig for mange. Det følger også med flere andre kjekke ting i esken som lar deg plassere kameraet på mange kreative måter.

Men det er litt tungvint å måtte bære med seg ei krybbe i lomma til en hver tid for å få overført innholdet fra kameraet til mobiltelefonen, og vi savner også det å kunne se live-bilde fra kameraet i mobilappen når man skal rigge seg til. I tillegg burde knappen på baksiden ha vært designet annerledes, for vi har gått glipp av mange klipp fordi vi ikke fikk trykket skikkelig – en pipetone som bekreftet trykket hadde definitivt vært velkomment der, siden vibreringen ikke alltid kjennes gjennom genseren.

Dermed blir det med en hederlig firer på terningen til Insta360 Go, som for øvrig koster rundt 2500 kroner.

Testresultat

Insta360 Go

Svært nett av størrelse, enkel betjening, rikelig med festeanordninger i esken gir gode kreative muligheter, ålreit bildekvalitet med bredt synsfelt, fin app

Krybbe nødvendig for lading og overføring, ingen live view-mulighet, knappen reagerer ikke alltid

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer