Et spektrometer i lomma

Lar deg analysere matvareinnhold, om plantene trenger vann og hvor moden en avokado er.

SJEKK MATEN: Med denne i lomma kan du sjekke kaloriinnholdet i maten du spiser. Og mye, mye mer. Foto: SCIO/YOUTUBE
SJEKK MATEN: Med denne i lomma kan du sjekke kaloriinnholdet i maten du spiser. Og mye, mye mer. Foto: SCIO/YOUTUBE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spektometere brukes ofte i forskning for å måle den kjemiske sammensetningen av et objekt; det være seg i forbindelse med astronomi for å se hvilke grunnstoffer en stjerne inneholder, eller for å analysere næringsinnholdet i en matvare.

Dette er typisk maskiner som på ingen måte er myntet på hvermansen; hverken hva gjelder størrelse eller prislapp.

Det er imidlertid SCiO; et lite spektrometer du kan hekte på nøkkelknippet og som kommuniserer med en tilhørende app på telefonen din.

Kan skanne matvarer

Star Trek-fans vil umiddelbart tenke på Tricoder-enheten som ble brukt i serien for å skanne biologisk materiale, og det er omtrent det SCiO er.

Eksempelvis kan du bruke enheten til å skanne mat for å lese av hvor mye fett, karbohydrater og proteiner den inneholder, hvor søt en vannmelon er (bare ved å skanne på utsiden), eller hvor moden en avokado er.

Kjekt når du skal lage guacamole til fredagstacoen og vil ha en du kan bruke så snart du er hjemme fra butikken – ikke en som er moden neste helg.

SCiO skanner et område med en diameter på cirka halvannen centimeter og kan også virke gjennom plast, gitt at den slipper igjennom infrarødt lys (aluminiumsfolie fungerer for eksempel ikke).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer