Avgifter ved roaming i Europa

EU fjerner avgifter på dataroaming

15. juni kan EUs borgere bruke mobildata i alle EU-land, uten ekstra kostnader. De nye reglene vil kort tid etter også omfatte norske mobilbrukere. 

ROAMING UTEN EKSTRA KOSTNADER: 15. juni blir det gjeldende innen EU. Også nordmenn kan forvente å få de samme reglene kort tid etter EU-landene. Foto: NTB Scanpix
ROAMING UTEN EKSTRA KOSTNADER: 15. juni blir det gjeldende innen EU. Også nordmenn kan forvente å få de samme reglene kort tid etter EU-landene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NTB: Allerede til sommeren fjerner EU avgiftene ved såkalt dataroaming, etter at EU-parlamentet og EU-rådet er blitt enige om en avtale.

Avtalen ble ferdigforhandlet natt til onsdag, og allerede 15. juni fjernes avgiftene ved dataroaming, det vil si bruk av mobildata i et annet EU-land enn der man har abonnement.

- Det har vært en lang kamp, som har pågått siden 2013. Dette er en seier for forbrukerne, som nå kan bruke mobildata i alle EU-land uten at det koster dem noe ekstra, sier EU-parlamentariker Jens Rohde til nyhetsbyrået Ritzau. Rohde var fortørnet av overprisingen av datatjenester da han for fire år siden forslo at det skulle innføres fri roaming.

De siste punktene som måtte på plass handlet om kompensasjon til teleselskapene for å levere data til andre selskapers kunder. Rohde sier forbrukerne i 2013 i gjennomsnitt betalte nesten åtte ganger den reelle kostnaden når de brukte mobildata i utlandet.

- Med denne avtalen slipper folk å tenke på at det kommer en ekstraregning. Det er ikke sikkert dette gjør EU bedre, men det er en reell endring som borgerne i unionen vil merke, sier Rohde.

Avtalen omfatter foreløpig bare de 28 EU-landene og gjelder dermed ikke Norge. Samtidig har EØS-avtalen tidligere sørget for at også norske mobilkunder får ta del i harmonisering av mobilmarkedet i EU.

Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sier til Dinside at regelverket må implementeres i den norske EØS-avtalen.

- Det kan normalt ta opptil et par måneder, sier Aarsæther, og legger til at mobiloperatørene ofte følger de nye prisreglene før de er satt i verk i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer