EU presser på for flere mobiloppdateringer

Minst fem år med oppdateringer kan bli obligatorisk.

VARIERER VELDIG: Har du Android-telefon, varierer det veldig hvor ofte programvare-oppdateringer sendes ut. I de verste tilfellene kommer det ingen i det hele tatt. Foto: Pål Joakim Pollen
VARIERER VELDIG: Har du Android-telefon, varierer det veldig hvor ofte programvare-oppdateringer sendes ut. I de verste tilfellene kommer det ingen i det hele tatt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smartmobil-oppdateringer er viktige. Ikke bare fordi man får nye, spennende funksjoner, men fordi oppdateringene kan fikse feil og tette alvorlige sikkerhetshull - i det hele tatt skal de gjøre telefonene bedre og at de holder seg lenger.

Bruker man tusenvis av kroner på et produkt, bør det være rimelig å forvente at man får slike oppdateringer med jevne mellomrom.

Store forskjeller

Men slik er ikke nødvendigvis tilfelle - det kommer helt an på hva slags telefon man har.

I den sammenheng har iPhone-brukere hatt en stor fordel, fordi Apple har hatt for vane å sende ut oppdateringer flere ganger i året. I tillegg har de fleste iPhone-modeller utenom de aller første fått oppdateringer i fem-seks år etter at de ble lansert.

Dette har ikke vært tilfelle i Android-verden, hvor oppdateringer ofte kommer ut lenge etter at Google lanserer nye versjoner, om de i det hele tatt kommer.

Det har blitt bedre de siste årene, og nå garanterer eksempelvis Samsung tre år med Android-oppdateringer, skriver svenske M3.

Kan gjelde fra neste sommer

Ifølge SVT holder imidlertid EU nå på å utarbeide et lovforslag som kan tvinge mobilprodusenter til å forsyne telefonene sine med oppdateringer lenger enn de gjør i dag.

Et stort problem er når viktige apper og tjenester slutter å fungere fordi man ikke har oppdatert mobil.

Rundt 60.000 svensker som har mobiler med operativsystemet Android 5 og iOS 10 og 11 har nylig fått beskjed om at BankID kommer til å slutte å fungere. Noen av dem kommer til å kunne oppdatere sine mobiler, men langt i fra alle, skriver SVT.

Ifølge Carlos Lopes, EU-forhandler i svenske Energimyndigheten, er minimum fem års oppdateringer ett av forslagene som nå diskuteres.

Dersom alt går etter planen, skal det til avstemning allerede neste sommer.

- Det er nødvendig å øke hastigheten i prosessen når det gjelder produkter som har en veldig rask utvikling, sier Carlos Lopes til SVT.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer